Μενού Μεγάλης Εβδομάδας: πλήρες, νηστίσιμο, θρεπτικό και απολαυστικό!

Απριλίου 10, 2017

Τη Μεγάλη Εβδομάδα που για πολλούς είναι εβδομάδα νηστείας, μπορούμε να απολαύσουμε χορταστικά και γευστικά γεύματα κάνοντας τις σωστές επιλογές.

Δεδομένου ότι η νηστεία δε γίνεται μόνο για θρησκευτικούς λόγους, αλλά και για να δώσουμε την ευκαιρία στον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί, σας προτείνουμε και κάποια ενισχυμένα φυσικά αντιοξειδωτικά που θα συμβάλλουν στην επιπλέον αποτοξίνωσή σας, ενώ θα σας εφοδιάσουν με θρεπτικά συστατικά προσφέροντας το αίσθημα της πληρότητας. Έτσι θα έχετε πολλή ενέργεια και δε θα πεινάτε! 

Ακολουθεί ένα ενδεικτικό εβδομαδιαίο μενού για ενήλικα φυσιολογικού βάρους.

Ημέρα  1η: Κυριακή 

Πρωινό

1 σφηνάκι ένζυμα regulat (20 ml)

1 φλ. γάλα αμυγδάλου με 2 χούφτες δημητριακά ολικής χωρίς ζάχαρη

Δεκατιανό

Ένα ποτήρι φυσικό χυμό με 1 δοσομετρητή K-Biogreen και προαιρετικά 1 φρούτο της επιλογής σας

Γεύμα

1 μπιφτέκι λαχανικών 90γρ. περίπου, μαζί με 1φλ. καστανό ρύζι και σαλάτα από 2 λαχανικά της επιλογής σας + 1 κ. σούπας ελαιόλαδο.

Μπιφτέκια λαχανικών

Υλικά για 2 μπιφτέκια:

2 πατάτες

3-4 καρότα

1 φλιτζάνι αρακά

1 φλιτζάνι καλαμπόκι

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι, δυόσμο

2 κ. σούπας ελαιόλαδο

φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις πατάτες με τα υπόλοιπα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια πολτοποιούμε με ένα πιρούνι ή και με τα χέρια μας και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Πλάθουμε στο μέγεθος που θέλουμε και τα περνάμε από την τριμμένη φρυγανιά. Τέλος, ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 15 λεπτά και άλλα 10 λεπτά αφού τα γυρίσουμε.

Απογευματινό

 1 φρούτο, 10 ωμά αμύγδαλα και 1 ρόφημα χλωροφύλλης

Βραδινό

1 τόστ (από ψωμί με αλεύρι ζέας) με μια φέτα τυρί νηστίσιμο, ντομάτα με 1 κ.γλ. ελαιόλαδο

Ημέρα 2η: Μεγ. Δευτέρα

Πρωινό

1 σφηνάκι ένζυμα regulat (20 ml)

1 φλ. γάλα αμυγδάλου και 1 φέτα ψωμί ζέας με 1 κ. γλυκού μέλι και ένα σφηνάκι χυμό goji

Δεκατιανό

Ένα ποτήρι φυσικό χυμό με 1 δοσομετρητή K-Biogreen και προαιρετικά 1 φρούτο της επιλογής σας

Μεσημεριανό

1 φλ. αρακάς στραγγισμένος, μία φέτα ψωμί ζέας, 30 γρ.τυρί νηστίσιμο και σαλάτα από 1 λαχανικό της επιλογής σας με 1 κ.σούπας ελαιόλαδο.

Αρακάς

Υλικά:

1/2 πακέτο αρακάς κατεψυγμένος

1-2 πατάτες σε μεγάλους κύβους

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 καρότο σε ροδέλες

2 κ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

2 κ. σουπας ελαιόλαδο

1 κουτί τοματάκια περασμένα από το blender ή 2 τομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή 1 κουταλιά τοματοπελτέ

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σωτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα κι ύστερα τον αρακά. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις πατάτες, τον άνηθο, την τομάτα. Ρίχνουμε καρυκεύματα της επιλογής μας, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τόσο νερό όσο να καλυφθεί το φαγητό. Σιγοβράζουμε στην κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Μόλις γίνει, αφήνουμε να “πιει” τα υγρά του λίγο, αν χρειαστεί.

Απογευματινό

1 μπάρα δημητριακών και 1 ρόφημα χλωροφύλλης

Βραδινό

Μια μεγάλη σαλάτα με 2φλ. Λαχανικά και ξηρούς καρπούς (όπως π.χ. μαρούλι, ρόκα, μαύρες σταφίδες και καρύδια) και 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ημέρα 3η: Μεγ. Τρίτη

Πρωινό

1 σφηνάκι ένζυμα regulat (20 ml)

 1 φλ. γάλα αμυγδάλου και μια φέτα ψωμί ζέας με ταχίνι και μέλι 

Δεκατιανό

Ένα ποτήρι φυσικό χυμό με 1 δοσομετρητή K-Biogreen και προαιρετικά 1 φρούτο της επιλογής σας

Μεσημεριανό

1 μπιφτέκι από ρεβύθια, 1 φλ. καστανό ρύζι και σαλάτα από 2 λαχανικά της επιλογής σας + 1 κ.σούπας ελαιόλαδο.

Ρεβυθοκροκέτες φούρνου

Υλικά για 20 κροκέτες:

1φλ. ωμά ρεβύθια

 200γρ. 1 κρεμμύδι

1 κ. σούπας μαϊντανό

 1 κ. σούπας άνηθο

1 κ. σούπας δυόσμο

Λίγο αλάτι

Φρυγανιά τριμμένη.

Εκτέλεση:

Αφήνουμε τα ρεβύθια μια νύχτα στο νερό. Τα βράζουμε, τα σουρώνουνε καλά και τα λιώνουμε στο multi. Λιώνουμε και το κρεμμύδι, μαζί με το δυόσμο και τα άλλα μυρωδικά. Πλάθουμε μικρές μπάλες, τις περνάμε απο τη φρυγανιά και ψήνουμε στο grill, στη δεύτερη θέση του φούρνου, για να μην καούν αμέσως. Μόλις πάρει χρώμα η φρυγανιά, τα βγάζουμε απο το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μέση θρεπτική αξία ανα τεμάχιο: 30 θερμίδες, 4,2γρ υδατανθράκων, 1,7γρ πρωτείνης και 1γρ λίπους.

Απογευματινό

Φρουτοσαλάτα με 2-3 φρούτα και τριμμένο καρύδι και ένα τσάι Rooibos

Βραδινό

 1 1/2 φλ. ταχινόσουπα και σαλάτα με 1 Κ.σούπας ελαιόλαδο

Ταχινόσουπα

Υλικά:

8 κ.σούπας ταχίνι

1 κ.σούπας corn flour

1 1/2 λίτρο νερό

 1 φλιτζάνι κριθαράκι

χυμό από 1 λεμόνι

Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση:

Μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε το κριθαράκι μέχρι να μαλακώσει. Σε ένα μπολ λιώνουμε το ταχίνι με το corn flour και το μισό χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά ζουμάκι από το κριθαράκι (όπως ακριβώς στο αυγολέμονο) και χτυπάμε συνεχώς με σύρμα. Τέλος, προσθέτουμε το ταχίνι στη σούπα και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρεται με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο.

Ημέρα 4η: Μεγ. Τετάρτη 

Πρωινό

1 σφηνάκι ένζυμα regulat (20 ml)

 1 φλ. τσάι rooibos + 1 τόστ ολικής με ταχίνι και μπανάνα

Δεκατιανό

Ένα ποτήρι φυσικό χυμό με 1 δοσομετρητή K-Biogreen και προαιρετικά 1 φρούτο της επιλογής σας

Μεσημεριανό

2 φλ. μπάμιες, μαγειρεμένες με 1 κ.σ. λάδι και 1 φέτα ψωμί ζέας, 60 γρ.τυρί νηστίσιμο

www.plus.google.com

Μπάμιες

Υλικά:

 1/2 κιλό μπάμιες

 2-3 φρέσκιες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια

 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

μαϊντανό

αλάτι, πιπέρι,

ξύδι

2 κ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις μπάμιες, αφαιρώντας με μικρό κοφτερό μαχαίρι το περίβλημα που έχουν στο κεφαλάκι τους, χωρίς να το αφαιρέσουμε ολόκληρο. Τις πλένουμε με άφθονο νερό, τις στραγγίζουμε και τις περιχύνουμε με ξύδι. Τις αφήνουμε για 1/2 με 1 ώρα τουλάχιστον στο ξύδι πριν τις μαγειρέψουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις μπάμιες και ανακατέυουμε για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ψιλοκομμένες ντομάτες ή τα ντοματάκια κονκασέ, 1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, το μαϊντανό, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε το φαγητό με σκεπασμένη κατσαρόλα για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες, χωρίς όμως να λιώσουν.

Απογευματινό

1 φρούτο, 10 ωμά αμύγδαλα και 1 ρόφημα χλωροφύλλης

Βραδινό

1 φλ. τραχανά νηστίσιμο και 1 φέτα ψωμί ζέας

Ημέρα 5η: Μεγ. Πέμπτη

Πρωινό

1 σφηνάκι ένζυμα regulat (20 ml)

1φλ. κακάο με γαρίφαλο και κανέλα,  1 φέτα ζέας με 1 κ. γλ. κρέμα φουντουκιού με ταχίνι και ένα σφηνάκι χυμό goji

Δεκατιανό

Ένα ποτήρι φυσικό χυμό με 1 δοσομετρητή K-Biogreen και προαιρετικά 1 φρούτο της επιλογής σας

Μεσημεριανό

1φλ. μανιτάρια πλευρώτους ψητά, με 1 πατάτα ψητή στο φούρνο και λίγο τριμμένο τυρί νηστίσιμο, 1 λαχανικό της επιλογής σας + 1 κ.σούπας ελαιόλαδο.

Μανιτάρια ψητά

Υλικά

500gr μανιτάρια πλευρώτους

λίγο ελαιόλαδο

1 κ.γ. μουστάρδα

1 σκελίδα σκόρδο

αλάτι και ρίγανη

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μανιτάρια, τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Χτυπάμε το λάδι, τη μουστάρδα, το ψιλοκομμένο σκόρδο και τη ρίγανη και το περιχύνουμε στα μανιτάρια. Αλατίζουμε και ψήνουμε στο γκριλ, για περίπου 20-30 λεπτά. Στο ενδιάμεσο τα γυρίζουμε για να ψηθούν κι από τις δυο πλευρές.

Απογευματινό

1 ρόφημα χλωροφύλλης, 1 μπάρα δημητριακών

Βραδινό

Σαλάτα με 2φλ. λαχανικά, 1 κ. σούπας ηλιόσπορους, 8 ελιές

Ημέρα 6η: Μεγ. Παρασκευή

Πρωινό

1 σφηνάκι ένζυμα regulat (20 ml)

 1 smoothie με 2 φρούτα, γάλα αμυγδάλου και 5 καρύδια αλεσμένα στο μούλτι

Δεκατιανό

Ένα ποτήρι φυσικό χυμό με 1 δοσομετρητή K-Biogreen και προαιρετικά 1 φρούτο της επιλογής σας

Μεσημεριανό

 1,5 φλ. Μακαρόνια χωρίς γλoυτένη με κόκκινη σάλτσα, 60 γρ.τυρί νηστίσιμο και σαλάτα από 1 λαχανικό της επιλογής σας με 1 κ. σούπας ελαιόλαδο.

Απογευματινό

1 φλ. Τσάι rooibos, 6-7 καρύδια με 1 κ.γλ. Ταχίνι και 1 κ.γλ. Μέλι

Βραδινό

Μια μεγάλη σαλάτα με 2 φλ. λαχανικά και ξηρούς καρπούς όπως ηλιόσπορους και καρύδια

 Ημέρα 7η: Μεγ. Σάββατο

Πρωινό

1 σφηνάκι ένζυμα regulat (20 ml)

1 φλ. γάλα αμυγδάλου και 1 φέτα ψωμί ζέας με 1 κ. γλυκού μέλι και ένα σφηνάκι χυμό goji

Δεκατιανό

Ένα ποτήρι φυσικό χυμό με 1 δοσομετρητή K-Biogreen και προαιρετικά 1 φρούτο της επιλογής σας

Μεσημεριανό

1 φλ. Καστανό ρύζι με 1 φλ. κεμπάπ σόγιας λεμονάτα, 1 λαχανικό της επιλογής σας με 1 κ.σούπας ελαιόλαδο.

Κεμπάπ σόγιας λεμονάτο

Υλικά:

μισό πακέτο σόγια κεμπάπ

1 κ. γλυκού corn flour

1 κρεμμύδι ξερό,

ρίγανη,

δυόσμο,

χυμό από 2 λεμόνια,

 1 κ σούπας ελαιόλαδο.

Εκτέλεση:

Βράζουμε τη σόγια σύμφωνα με τις οδηγίες, σουρώνουμε καλά. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη σόγια, 1/2 ποτήρι νερό και το χυμό λεμονιού. Λίγο πριν στεγνώσει, ρίχνουμε 1 κ. γλυκού corn flour διαλυμένο σε 2 κ. σούπας νερό, για να δέσει το φαγητό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Απογευματινό

1 φρούτο, 10 ωμά αμύγδαλα και 1 ρόφημα χλωροφύλλης

Βραδινό

 1 1/2 φλ. Κρεμώδη σούπα λαχανικών (αντικαταστήστε το τυρί που περιέχει με νηστίσιμο) και 1 φέτα ψωμί ζέας

Σημείωση: Για αυτούς που δεν τρώνε ούτε λάδι τη Μ. Δευτέρα, Μ.Τετάρτη, Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο, μπορούν να αφαιρέσουν το λάδι από τις αντίστοιχες συνταγές.

Για αυτούς που θέλουν να επιτύχουν άμεσα αποτελέσματα αποτοξίνωσης, ευεξίας ή απώλειας βάρους, μπορούν να λάβουν εξατομικευμένες οδηγίες επικοινωνώντας εδώ.

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Newsletter

"Ο δρόμος για να ανακαλύψεις τον καλύτερο σου εαυτό"

Βρείτε μας στο Facebook.

X Αν θέλετε κάντε Like στη σελίδα μας στο Facebook