Οι παγίδες του χειμώνα για την υγεία

Ιανουαρίου 15, 2015

Τελικά, ο χειμώνας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθυγιεινός. Όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνες, η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Είναι γεγονός πως το κρύο ανοίγει την όρεξη, επειδή κάνουμε περισσότερες καύσεις για να παραχθεί η θερμότητα που θα διατηρήσει φυσιολογική τη σωματική θερμοκρασία μας, παρά τις χαμηλές, περιβαλλοντικές θερμοκρασίες. Επίσης το χειμώνα αναζητούμε λιπαρά και «πλούσια» εδέσματα.

Γενικά, το χειμώνα οι άνθρωποι στρέφονται σε τροφές που παχαίνουν και αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, άλλοι εκ των οποίων άπτονται της φυσιολογίας του οργανισμού (όσο πιο βαρύ είναι ένα φαγητό, τόσο πιο έντονη η πέψη και η παραγωγή θερμότητας) και άλλοι της ψυχολογίας (ο βαρύς χειμώνας, με το περισσότερο σκοτάδι, το κλείσιμο στο σπίτι και τη μελαγχολική διάθεση που επιφέρει, «τραβάει» οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα ευφορίας στον εγκέφαλο – και τα πρώτα που το κάνουν είναι τα γλυκά και τα φαγητά με πολλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα).

Δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι όταν κλεινόμαστε στο σπίτι, εκτονώνουμε το άγχος και την ανία, με ένα συνεχές τσιμπολόγημα. Αλλά και η περιορισμένη άθληση είναι μία πραγματικότητα, καθώς από τη μία πλευρά το κρύο και από την άλλη οι επαγγελματικές υποχρεώσεις που είναι αυξημένες σε σύγκριση με το καλοκαίρι, κάνουν πιο εύκολη την αντικατάσταση της άσκησης με τον καναπέ, τις καφετέριες και τα …γλυκά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στο αλκοόλ, με πρόσχημα είτε το κρύο είτε την …παρέα.

Ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, είναι η μείωση της κατανάλωσης του νερού, το οποίο ως γνωστόν αποτελεί “οξυγόνο” για την ανθρώπινη υγεία. Επίσης, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός, ότι το κάπνισμα αυξάνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς οι τοίχοι του σπιτιού ή του εργασιακού χώρου σίγουρα ωθούν τους περισσότερους καπνιστές στο να ανάβουν το ένα τσιγάρο μετά το άλλο.

Κοντολογίς έχουμε να κάνουμε με μία χειμωνιάτικη ανθυγιεινή βόμβα, η οποία έχει επιπτώσεις -ολέθριες ορισμένες φορές -στην ανθρώπινη υγεία. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη σωματικής άσκησης κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι παράγοντες αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος οπότε πήζει το αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο των λοιμώξεων και των καρδιακών προσβολών. Όταν κάνει κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα συστέλλονται για να διαφυλάξουν τη θερμότητα, δυσκολεύοντας την καρδιά να στείλει αίμα σε όλο το σώμα.

Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων μάλιστα ανέφερε, ότι το χειμώνα αυξάνονται τα περιστατικά θανάτου εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων, συγκριτικά με την περίοδο του καλοκαιριού. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή το κυκλοφορικό σύστημα δεν επιβαρύνεται κατά τους χειμερινούς μήνες μόνο από τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και από παράγοντες όπως η μειωμένη άσκηση και η χειρότερη διατροφή. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η αύξηση του αριθμού των καρδιαγγειακών νοσημάτων που καταλήγουν σε θάνατο, είναι ανεξάρτητη από την κλιματική ζώνη στην οποία ζει κανείς. 

Πηγη: iatronet.gr

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>