Μήπως η ατμοσφαιρική ρύπανση καθιστά την υπαίθρια άσκηση επικίνδυνη;

Μαΐου 03, 2016

Σύμφωνα με τον γιατρό Edward R. Laskowski ενώ η αεροβική δραστηριότητα είναι ένα από τα κλειδιά για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η άσκηση είναι ένας συνδυασμός με αυξημένο κίνδυνο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε άσθμα, διαβήτη, καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις ή παθήσεις κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Ακόμα και όταν δεν ασκείστε, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Όμως, τα πιθανά προβλήματα υγείας αυξάνονται μέσα από αυτόν τον «εκρηκτικό» συνδυασμό. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της αερόβιας δραστηριότητας συνήθως εισπνέετε περισσότερο αέρα και αναπνέετε πιο βαθιά στους πνεύμονές σας. Και επειδή είναι πιθανό να αναπνέετε ως επί το πλείστον από το στόμα σας κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο αέρας που αναπνέετε σε γενικές γραμμές παρακάμπτει τις ρινικές διόδους, οι οποίες φιλτράρουν σε κανονικές συνθήκες τα αιωρούμενα σωματίδια ρύπανσης.

Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση

  •     Βλάβη στους αεραγωγούς των πνευμόνων.
  •     Αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης άσθματος.
  •     Επιδείνωση του υφιστάμενου άσθματος ή άλλες παθήσεις των πνευμόνων.
  •     Αυξημένος κίνδυνος καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
  •     Αυξημένος κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Και επειδή η άσκηση έχει σαφή οφέλη για την υγεία, μην εγκαταλείπετε την προσπάθειά σας, εκτός και εάν ο γιατρός σας το κρίνει αναγκαίο. Εσείς απλώς πέρα από την πειθαρχεία σας, μπορείτε να επικεντρωθείτε σε ποικίλους τρόπους για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που ενέχει η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο συνδυασμός άσκησης.

Για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της άσκησης:

  •     Παρακολουθήστε τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι περισσότερες κοινότητες έχουν ένα σύστημα για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  •     Αποφύγετε την υπαίθρια σωματική δραστηριότητα ή μειώστε την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης, όταν τα ποσοστά ρύπανσης είναι αυξημένα.
  •     Επίσης, αποφύγετε τις υπαίθριες δραστηριότητες το μεσημέρι ή το απόγευμα, καθώς τότε τα επίπεδα ρύπανσης τείνουν να είναι υψηλότερα.
  •     Αποφύγετε περιοχές υψηλής ρύπανσης. Τα επίπεδα ρύπανσης είναι πιθανό να είναι υψηλότερα κοντά σε έναν δρόμο. Αστικά περιβάλλοντα και εξωτερικοί χώροι καπνιστών έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε αυτά τα είδη των περιοχών κατά την άσκηση.
  •     Γυμναστείτε σε εσωτερικούς χώρους. Μπορείτε να εγγραφείτε σε ένα τοπικό γυμναστήριο ή να τρέξετε σε κλειστό γήπεδο.
  • Αν έχετε άσθμα, διαβήτη ή κάποια άλλη πάθηση, ελέγξτε με το γιατρό σας σχετικά με το πότε είναι ασφαλές για εσάς να ασκηθείτε.

πηγη

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>