Αθήνα – Δελφοί, Απρίλιος 2013: Συμμετοχή του InspireYourLife σε διάλογο πνευματικής αφύπνισης

Μαΐου 31, 2013

Γράφει η Ζηζή Πατεράκη

“Η Ελλάδα είναι το λίκνο του πολιτισμού” φράση γνωστή σε όλους τους Έλληνες. Φράση που μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι, ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε σε βάθος ούτε εμείς οι ίδιοι την ιστορία μας. Αυτό που αισθάνθηκα όμως, όταν, μέσα από την δράση του InspireYourLife.gr, έλαβα την πρόσκληση να συμμετάσχω στο συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Global Peace Initiative of Women ήταν πρωτόγνωρο και συγκλονιστικό. 

Όχι μόνο επειδή συνάντησα φίλους της Ελλάδας από ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και επειδή είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε το δικό μας όραμα και όνειρο για την πατρίδα μας και να ακουστούμε με απόλυτο σεβασμό, κάτι που στην ίδια μας την χώρα δεν έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε συχνά εώς και καθόλου!

Η ηλεκτρονική μας ιστοσελίδα εκπροσωπήθηκε απο τη Στεφανία Χαντζή, ιδρύτρια του Inspire your Life και από εμένα (Ζηζή Πατεράκη) και με χαρά μου θέλω να μοιραστώ τα συγχαρητήρια και τα χειροκροτήματα όλων που εισπράξαμε.

Το θέμα που είχαμε να συζητήσουμε ήταν το κατά πόσο η ανατολική  και η δυτική κουλτούρα, η χριστιανική και προχριστιανική πνευματικότητα μπορούν να αναπτύξουν και να βοηθήσουν την ανάπτυξη του πολιτισμού. Επίσης το πώς μπορεί ο Δυτικός νους να ξανασυνδεθεί με τις ρίζες του και κατ’ επέκταση ποιος είναι ο ρόλος του αρχαίου μας πολιτισμού και η συνεισφορά μας σε άλλους πολιτισμούς στο σήμερα.

Ακολουθούν τα αποσπάσματα από τις απόψεις που εκφράσαμε εκεί.

 

Στεφανία Χαντζή:

«Η έμφυτη τάση του ανθρώπου να αναζητά τον εσώτερό του εαυτό αποτελεί μια έντονη υπαρξιακή ανάγκη. Θέλοντας να βρει μια δίοδο μέσα στο εσωτερικό του χάος, ώστε να αντιμετωπίσει το βαθύ άγνωστο, ο άνθρωπος στράφηκε προς εκείνες τις κατευθύνσεις που θα του έδιναν μια λάμψη επίγνωσης και φωτός μέσα στο σκοτάδι.

Αναζήτησε εκείνη την εξωτερική φλόγα, εκείνο το φως που θα τον οδηγούσε να ενωθεί με τον πνευματικό του εαυτό. Η πνευματική φύση του ανθρώπου αναζητά την ασφάλεια για να συνεχίσει, κάτι που θα τον κάνει να ξεπεράσει το φόβο του, ένα φόβο που είναι ριζωμένος μέσα του από την αρχή της ύπαρξής του. Ο φόβος που τελικά είναι ο φόβος του θανάτου του. Η ύπαρξη αυτού ήταν που τον έκανε να στηριχθεί στα διάφορα πνευματικά συστήματα.

Τα πνευματικά συστήματα γεννήθηκαν από την παραπάνω αναφερόμενη ανάγκη του ανθρώπου και αρχικά οργανώθηκαν σε κοινότητες που εκπροσωπούσαν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Η εξέλιξη της ανθρωπότητας οδήγησε όμως σε μια άνευ προηγουμένων επαφή του ανθρώπου με άλλα πνευματικά συστήματα, τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση. Παρά το γεγονός ότι αυτή η φαινομενική τάση φάνταζε ότι θα διευρύνει τον πνευματικό ορίζοντα των ανθρώπων, εν τέλει οδήγησε σε σύγχυση, κυρίως λόγω της μη σωστής και εγωιστικής χρησιμοποίησης της γνώσης από τον άνθρωπο. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε το άτομο να παρεκκλίνει από τον αρχικό του σκοπό και την αληθινή γνώση και να οδηγείται σε μεγαλύτερη ενίσχυση του εγωισμού και της ματαιοδοξίας του.

Ο σύγχρονος άνθρωπος αντιλαμβανόμενος αυτή τη ματαιότητα θέλησε να επιστρέψει στις πρωτοπαράδοτες πνευματικές του ρίζες που αντιπροσωπεύουν οι αρχαίοι του πρόγονοι και στις οποίες τελικά βρίσκει μια αληθινή αυθεντικότητα.

Η αναζήτηση του βαθύτερού μας εαυτού δεν μπορεί να συστηματοποιηθεί και να μπει σε αυστηρά καλούπια. Η γνώση ενός συστήματος είναι καλή όσο βοηθά ένα άτομο να εμβαθύνει στον εαυτό του πιο αποτελεσματικά. Οτιδήποτε προωθεί τη γνώση και την πνευματική ανάπτυξη, φέρνοντας περισσότερη ευημερία, αγάπη και ειρήνη στην ανθρωπότητα, αυτό αποτελεί μια ένδειξη υγείας και αρμονικής εξέλιξης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο συγκερασμός των πνευματικών συστημάτων μπορεί να είναι επιθυμητός και να έχει ουσία, δε χρειάζεται όμως να αποτελεί αυτοσκοπό. Η γνώση και η αλήθεια δεν μπορούν να κατακτηθούν. Η πραγματική αλήθεια μπορεί μόνο να βιωθεί!”

 

 Ζηζή Πατεράκη:

“Είμαστε ακόμη παγιδευμένοι σε αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε. Θα έλεγα ότι η μελέτη της ύπαρξής μας σαν λαός, η αυτοπαρατήρησή μας, είναι φως! Και όταν το φως εμφανίζεται, οι σκιές εξαφανίζονται και παραμένει μόνο ό, τι είναι αληθινό μέσα μας. Έτσι όλα όσα δεν είμαστε και όλα όσα νομίζουμε ότι είμαστε εξαφανίζονται.

Οι άλλοι σε αποκαλύπτουν, σε ζυγίζουν και στο τέλος καθρεφτίζουν το επίπεδο της υπευθυνότητάς σου. Κάθε άνθρωπος που συναντάμε είναι σαν μιά πόρτα. Μπορεί να είναι μια σφραγισμένη πόρτα και να μας εμποδίσει ή να γίνει ένα στήριγμα για να αναπτυχθούμε πιο πολύ. Με αυτόν δε τον τρόπο, κατακτούμε και τη θέση μας στην κλίμακα της υπευθυνότητάς μας.

Οι άλλοι λαοί, είμαστε εμείς και δε συναντάμε στον κόσμο παρά μόνο τους εαυτούς μας! Αν είμαστε δε προσεκτικοί, θα αντιληφθούμε το ρόλο που παίζουν οι άλλοι και ποιά είναι η εμπλοκή μας και συμβολή μας στο παγκόσμιο παιχνίδι.

Η διαφορά ανάμεσα σε εμάς και στους άλλους, όταν είμαστε συνειδητοί σαν λαός, είναι ότι εμείς θα έχουμε συνείδηση του ρόλου μας και του μεγάλου πολιτισμού μας, ενώ οι άλλοι πιθανόν να μην έχουν του δικού τους. Όταν αντιληφθούμε τη μεγαλειότητα της ιστορίας μας αυτόματα θα διαχωριστούμε από όλους τους άλλους, όπως διαχωρίζεται αυτόματα το λάδι από το νερό.

Έτσι λοιπόν η συνειδητότητά μας στο σήμερα, η ομαδική συνειδητότητά μας σαν λαός θα μας εξασφαλίσει την ευημερία μας και θα βάλει στους σπόρους που θα φυτρώσουν τα επόμενα χρόνια για τις επόμενες γενεές.

Οι Έλληνες είμαστε οι σπόροι του πολιτισμού και μπορούμε να εξαπλώσουμε τη διδασκαλία του Αρχαίου μας πολιτισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αρκεί να είμαστε συνειδητοί και γνώστες της αξίας της γλώσσας μας και της ιστορίας μας! “

Η GPWI (Global Peace Initiative of Women) - (σημείωμα μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης)

“We chose Greece for the first reflection as we felt the pain that community has been suffering in their efforts to emerge from debt and financial crisis. Tapping Ancient Wisdom to Guide the Way Forward: Renewing the Foundations of European Culture and Spiritual Life in April took us on a journey to the origins of Western civilization, to a time when the oracle spoke and humankind listened to the guidance coming from deep within. This was a meeting of the European Contemplative Alliance, a program of GPIW, organized in partnership with the Brahma Kumaris Spiritual Center of Athens, who did much of the outreach to the local community. This was a diverse group of around 40, with participants from Greece and other countries in Europe.

We spent two days in Athens listening to the stories of Greek citizens coping with current austerity measures. We heard how some were returning to their ancestral land after abandoning farms for the cities, reaching out and helping their neighbors who were experiencing greater struggles than they, and how others were turning to spiritual practices.

To deeply reflect on this learning from the Athens community, we traveled as a group overland through the mountains to Delphi to sit with the oracle, once a steady voice but long ago silenced. It is here that the goddess of the Earth Gaia and the god Apollo were worshipped and is a sacred place once considered the navel of the Earth. During our meeting in Delphi, a participant shared a mystical experience during our first night there. In her vision she saw herself walking in the hills of Delphi where she came upon the form of a woman lying in a depression in the ground. The figure was very weak, in pain and almost lifeless. When she asked this figure, whom she knew represented Earth, what could be done to help; the response was that “humanity needs to stop playing around, wake up and begin to really FEEL.” While the vision included other aspects, the core message the participant was charged to share with the group is the need for us to deeply “feel.” This brought to our consciousness the reality that the Earth experiences ecological desecration as pain, and she is asking us to FEEL it as she does. Through sensing this pain, the hope is that we will stop our destruction of her life systems that nourish and sustain humanity and regain a sacred relationship of love for the Earth once more.

What we understood from this gathering, amplified by the experience in Delphi, was that it is no longer enough just to strive for a new climate treaty or more sustainable business. To guide our way to an ecologically balanced way of living, we must tap the deep fountain of love that is within us all, becoming more aware of what we are doing to the planet and humanity. What is most needed now is LOVE – for each other, for the Earth and all her life forms”.

 Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>