Αιμιλία Μπουρίτη: «Η τέχνη κατέχει τη μεγάλη δύναμη της μεταμόρφωσης του καλλιτέχνη και της κοινωνίας»

Απριλίου 05, 2013

inspire_arriti

Η Αιμιλία Μπουρίτη γεννήθηκε στον Ασπρόπυργο είναι χορογράφος, εικαστική καλλιτέχνιδα και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιδρυμάτων Τέχνης (ELIA) στην Ελλάδα. Διδάσκει περιοδικά στο Πανεπιστήμιο Fontys της Ολλανδίας, στην “Ακαδημία Θεάτρου και Χορού”, «Κίνηση και αυτοσχεδιασμό» – site specific performance, «Κινησιολογία» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα «Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης», και διεξάγει σεμινάρια με αντικείμενο την “Performance” στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Το έργο της συνδυάζει τη χοροθεατρική performance και την εικαστική εγκατάσταση καθώς δρα σε τοπικά προσδιορισμένους χώρους (site specific performance). Eνώ το μεταφυσικό στοιχείο δίνει διεξόδους και όραμα στη δουλειά της.

Η Αιμιλία Μπουρίτη φέρνει κοντά τέχνες και ανθρώπους μέσα από την ομάδα «Συν+εργασία» και στηρίζει όλες τις προσπάθειες της ομάδας αυτής στο νόημα που πρεσβεύει και το όνομά της.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κυρία Μπουρίτη, πείτε μας λίγα λόγια για τη χοροθεατρική παράσταση “Άρρητη Κόρη – Ακολουθώντας τα μονοπάτια της Περσεφόνης “, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Χυτήριο, την οποία έχετε σκηνοθετήσει και χορογραφήσει.

Η παράσταση “Άρρητη Κόρη” μας μεταφέρει στους τρεις πιο γνωστούς μύθους της. Ο πρώτος είναι η Περσεφόνη ως κόρη της Δήμητρας, Ο δεύτερος ως σύζυγος του Άδη και ο τρίτος μύθος ως μητέρα του Διονύσου Ζαγρέα. Οι τρεις αυτές προσεγγίσεις ξεδιπλώνουν συμβολικά την πορεία της ψυχής από το σκοτάδι στο φως και το ταξίδι της στον αέναο κύκλο της ζωής. Η παράσταση είναι μία σύνθεση από σωματικό θέατρο, διαφορετικές τεχνικές χορού όπως ο ιαπωνικός χορός butoh, ο σύγχρονος χορός, η ζωντανή μουσική, το βίντεο και η εικαστική εγκατάσταση, με τον τρόπο αυτό ο μύθος της Περσεφόνης γίνεται ένα κοινό έδαφος συνάντησης των τεχνών.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον θεατή μέσα από αυτή τη παράσταση;

Στόχος της παράστασης είναι να χρησιμοποιήσει το μύθο ώστε να εμπνεύσει τους θεατές (σε αυτές τις δύσκολες μέρες), να εμπιστευτούν τη φαντασία και το όνειρο.

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Έμπνευση για μένα είναι να αφουγκράζομαι την ψυχική ανάγκη για έκφραση.

Που συναντά κανείς την έμπνευση;

Πιστεύω στο χώρο που αφήνει μέσα του σε αόρατες πραγματικότητες και στα μηνύματα που νιώθει ότι δέχεται από αυτές.

Τι σας εμπνέει στη δουλειά σας;

Η δυνατότητα να εκφράσει τη μεταφυσική διάσταση του ανθρώπου.

Υπήρξε κάποια στιγμή της ζωής σας που θεωρείται ως την πιο εμπνευσμένη;

Υπήρξαν στιγμές έμπνευσης που είχαν να κάνουν με μια πιο εσωτερική επαφή με τη φύση, το σύμπαν και τους ανθρώπους.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σας εμπνέουν;

Είναι αρκετοί οι άνθρωποι που με εμπνέουν και αυτό γίνεται όχι αποκλειστικά στον τομέα της τέχνης αλλά και της ζωής. Οι άνθρωποι γινόμαστε πολλές φορές κανάλια που μεταφέρουμε μηνύματα αλήθειας ο ένας στο άλλον.

Εσείς πιστεύετε ότι αποτελείτε πηγή έμπνευσης για τους άλλους;

Αυτό που ελπίζω είναι η δουλειά μου να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους άλλους ανθρώπους.

Ποια φράση/μότο σας εμπνέει, σας κινητοποιεί;

Σημασία έχει ο καθένας να κάνει μία ειλικρινή προσπάθεια να φέρει με το προσωπικό του παράδειγμα μία ποιότητα χωρίς να υπολογίζει το κόστος της προσπάθειας του. Είναι αυτό που θα βοηθήσει να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο.

Αν μπορούσατε να κάνετε κάτι για να κινητοποιήσετε άλλους ανθρώπους σε δράση τι θα ήταν αυτό;

Σίγουρα ξανά μέσα από τον τομέα της τέχνης, αυτήν την εποχή σκέφτομαι και δράσεις πιο ανοιχτές στην πόλη και στο κοινό. Η τέχνη κατέχει τη μεγάλη δύναμη της μεταμόρφωσης του καλλιτέχνη και της κοινωνίας.

InspireYourLife για εμάς σημαίνει “Δώσε πνοή στη ζωή σου και γίνε το καλύτερο που μπορείς σε ψυχή, σώμα και πνεύμα!” Εσείς σε ποιον άξονα της ζωής σας δίνετε προτεραιότητα; (Body/mind/soul) η ισορροπία μεταξύ των 3 είναι κάτι που επιθυμείτε άρα έχει και νόημα να προσπαθείτε; ή είναι κάτι ανέφικτο στην καθημερινότητά μας;

Σίγουρα το μυστικό είναι η ισορροπία των τριών που απαιτεί και μεγάλη προσπάθεια αλλά την ίδια στιγμή σου δίνει και το αντίτιμο που είναι στιγμές ευτυχίας και ελευθερίας και πραγματικά είναι εφικτό και μπορεί να είναι ο βασικός άξονας της καθημερινότητας μας.

Πιστεύετε ότι μπορεί να φτάσει κάποιος το απόλυτο νόημα ζωής ή είμαστε καταδικασμένοι σε μία διαρκή αναζήτησή του;

Όπως έχω ήδη αναφέρει ο άνθρωπος έχει στιγμές έμπνευσης και μέσα από αυτές τις στιγμές κοινωνεί με το νόημα της ζωής που αντί να το εκλογικεύει είναι καλύτερα να το αφουγκραστεί ως μία ανάγκη για εσωτερικό χώρο και έκφραση. Πιστεύω μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα έρθει κοντά σε μία πιο εσωτερική πραγματικότητα που θα τον βοηθήσει να διευρύνει την ύπαρξη του.Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>