“Αισίως θα ζήσουμε ως τα 120-130 χρόνια με σύμμαχο την επιστήμη αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό!”

Ιουνίου 03, 2013

“Αισίως θα ζήσουμε ως τα 120-130 χρόνια με σύμμαχο την επιστήμη αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό “

“Ο χρόνος δεν είναι μονόδρομος, το βιολογικό ρολόι ενίοτε γυρίζει πίσω με την Αναγεννητική ιατρική και την αποφασιστικότητά μας!”

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σημαντικότατες επιστημονικές ανακοινώσεις η διημερίδα «Η Ιατρική του αύριο σήμερα – το κλασσικό δεν γερνάει ποτέ» κατά τη διάρκεια του 3ήμερου ευεξίας, πρόληψης και υγείας που πραγματποιήθηκε στις Σπέτσες από τις 24 έως τις 26 Μαίου 2013. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης (ΕΕΕΠΙΑ) με την υποστήριξη της Ορθοβιοτικής.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διημερίδας στον ιστορικό χώρο της Αναργυρείου – Κοργιαλενείου Σχολής ο Δρ Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, Πρόεδρος της ΕΕΕΠΙΑ και Επιστημονικός Διευθυντής της Ορθοβιοτικής, έστειλε το μήνυμα αισιοδοξίας των επιστημόνων του τομέα του: «H επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ που τα παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί μετά το 2000, μπορούν να έχουν ένα προσδόκιμο ζωής έως και 130 χρόνια. Ο ρόλος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να νιώθουν νέοι και θέλουν να είναι υγιείς να αντιληφθούν τη σημασία της πρόληψης και γι ‘αυτό δεν αρκεί το παραδοσιακό check up που ακούμε τόσα χρόνια».

O κος Παπαχαραλάμπους, Πρόεδρος της ΕΕΕΠΙΑ (Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής κ Αντιγήρανσης) και Επιστημονικός Διευθυντής της Ορθοβιοτικής

Ο κ. Παπαχαραλάμπους πρόσθεσε: «Γι ‘αυτό η προσέγγιση γίνεται με τη βοήθεια της αναγεννητικής ιατρικής και όχι με αντιγήρανση, εννοώντας την “αντιγήρανση εκ των έσω” ΤΗΣ ΑΝΑ-ΓΕΝΝΗΣΗΣ και το πώς μπορούμε να “γυρίσουμε πίσω το βιολογικό ρολόι του οργανισμού”»

Χαιρετίζοντας τη διεξαγωγή της διημερίδας στο νησί ο κος Γκόνος, Διευθυντής Ερευνών ΙΒΦΧΒ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, χαρακτήρισε τις Σπέτσες ως «Μέκκα της επιστήμης» υπενθυμίζοντας κάτι ελάχιστα γνωστό: «19 νομπελίστες της γενετικής και της βιολογίας και συνολικά 450 επιστήμονες συναθροίζονται από το 1966 στις Σπέτσες κάθε χρόνο για τα σεμινάρια τους».

 

Αναφορικά με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δρ Στάθης Γκόνος τόνισε:

«Οι προβλέψεις λένε ότι 1 στα 4 παιδιά που γεννήθηκαν την τρίτη χιλιετηρίδα, αισίως θα φτάσουν τα 120 χρόνια ζωής”. Διευκρίνισε ωστόσο ότι : «Το θέμα μας είναι ότι ζούμε πολύ περισσότερο από την περίοδο που είμαστε αναπαραγωγικά ικανοί δηλ. στα 45-50 την εποχή που έρχεται η εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Αυτό αφορά και τους άνδρες αφού πρόσφατες μελέτες έχουνε δείξει ότι άνδρες που τεκνοποιούν σε σχετικά μεγάλη ηλικία και διανύουν ένα είδος εμμηνόποαυσης, τα παιδιά τους θα γεννηθούν με σειρά από γενετικές ανωμαλίες δεδομένου ότι προϊόντος του χρόνου έχουμε συσσώρευση βλαβών”.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που αναφέρθηκε ο Δρ Γκόνος:

“Δεν είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζω το πόσο είναι η βιολογική μου ηλικία (αυτή που καταγράφουν οι δείκτες) σε σχέση με το τί γράφει η ταυτότητα μου, αλλά να δούμε, κατά πόσο ο τρόπος ζωής που κάνουμε επιταχύνει ή επιβραδύνει το χρόνο. Έχουμε πολλές περιπτώσεις που για συγκεκριμένους δείκτες έχουμε και αντιστροφή του χρόνου. Βλέπουμε οι δείκτες να βελτιώνονται. Άρα λοιπόν ο χρόνος δεν είναι μονόδρομος, όπως μετράει το ημερολόγιο, ενίοτε γυρνάει και πίσω”.

Ο Professor Brian Clark, λόγω έκτακτου προσωπικού προβλήματος δεν παρέστη διά ζώσης αλλά μέσω Skype και μετέφερε τις δικές του ολόφρεσκες επιστημονικές ειδήσεις:

* εντείνεται η επιστημονική αμφισβήτηση της υπερχρήσης των αντιοξειδωτικών που ενδέχεται να προκαλεί καρκίνο.

* τα πειράματα πρέπει να γίνονται και στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους για να υπόκεινται σε πιο εξατομικευμένες και ασφαλείς θεραπείες και σωστότερα φάρμακα «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» κατέληξε ο κ. Clark «για να υποβαλλόμαστε σε πανομοιότυπες θεραπείες και αγωγές».

* η φράση κλειδί στην αντιγήρανση είναι «ακολουθώ σωστό συνετό τρόπο ζωής , τρέφομαι υγιεινά και κινούμαι όσο περισσότερο μπορώ».

 

Ο Δήμαρχος του νησιού κος Λυράκης Παναγιώτης απηύθυνε χαιρετισμό ευχαριστώντας τους συνέδρους για την επιλογή των Σπετσών και δεσμεύτηκε να συμβάλει με ενέργειές του ώστε να βελτιώσει την υποδομή, για τη διεξαγωγή παρόμοιων συναντήσεων κύρους.

Στην διημερίδα συμμετείχαν με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και πρωτοποριακές προσεγγίσεις σε ποικίλους τομείς οι: 

• Clark Brian-Emeritus Professor of Aaarhus University,Denmark & Chairman of Phytage

• Αίσωπος Αθανάσιος –Καρδιολόγος ,Παθολόγος ,Καθηγητής Ά Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

• Γαϊτάνος Γιώργος –Εργοφυσιολόγος

• Γιαννιός Ιωάννης –Καθηγητής Μεταφραστικής Ογκολογίας ,Πρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρείας Μοριακής και Γονιδιακής Ιατρικής και Έρευνας –Medical University of Varna.

• Γκόνος Ευστάθιος –Διευθυντής Ερευνών ΙΒΦΧΒ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

• Ινετζή κ Δημητρακάκη Αγγελική –MD.MSC,Ειδικός Καρδιολόγος – Εντατικολόγος ,Επιστημονικός Συνεργάτης Προληπτικής Καρδιολογίας “ORTHOBIOTIKI”,Καρδιολογικής Κλινικής Metropolitan

• Κακουλίδης Γεώργιος –Διευθύνων Σύμβουλος Apollo AE Health Information Technologies ,Γενικός Διευθυντής Open Health Alliance.

• Kαπλανίδης Ζαχαρίας –Οικονομολόγος ,Εκτελεστικός Διευθυντής ΕΕΕΠΙΑ ,Διευθύνων Σύμβουλος Zita Congress & Travel SA.

• Κατσαρός Ευάγγελος –MD Νευρολόγος –Διευθυντής Νευρολόγος Νοσοκομείου Metropolitan,Επιστημονικός Συνεργάτης Ορθοβιοτικής Ιατρικής, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΕΥΡΟΣΥΝΑΨΙΣ Ι.Κ.Ε.

 • Κυβέλλος Σπυρίδων –Ιατρός /Ομοιοπαθητικός ,Γενικός Γραμματέας Έρευνας Διεθνούς

Ακαδημίας ,Κλασσικής Ομοιοπαθητικής ,Επιστημονικός Συνεργάτης Ιατρείου Κεφαλαλγίας Γ.Ν.Α.’’Γ.Γεννηματάς’’

• Μαγκουρίτσας Μιχαήλ Γεώργιος -Φαρμακοποιος

• Mαντζουράνη Θεοδώρα –Ενδοκρινολόγος ,MD,MR CGP,DipNutrMed,FAARM

• Μαραντίνης Γεώργιος –Γαστρεντερολόγος

• Παπανδρέου Νικόλαος –Γενικός Ιατρός Ολιστικής Ιατρικής ,Επιστημονικός Διευθυντής Ιατρείου Ολιστικής Ιατρικής Νικόλαος Παπανδρέου

• Παπαχαραλάμπους Μιχαήλ-Ειδικός Παθολόγος ,Πρόεδρος ΕΕΕΠΙΑ*, Επιστημονικός Διευθυντής “ORTHOBIOTIKI” Διευθυντής Παθολογίας Metropolitan

• Πετρακοπούλου Δώρα-Πλαστικός Χειρουργός

• Πετρουλάκη Ελένη –Καθηγητρία Σωματικής Αγωγής

• Πιτταράς Ανδρέας-Καρδιολόγος ,Ass.Professor Georgetown University Washington,USA

• Σακκάς Γρηγόριος –Χειρουργός /Ουρολόγος ,Fellow European Board of Urology,

Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος Ορθοβιοτικής ,Συνεργάτης Ομίλου ΥΓΕΙΑ

• Σεχόπουλος Παναγιώτης –Γαστρεντερολόγος

• Στεφάτου Ιωάννα-Ψυχοθεραπεύτρια ,Υπεύθυνη Ιατρείου Ολιστικής Ιατρικής Νικόλαος Παπανδρέου

• Τυρογιάννης Γεώργιος –Ειδικός Παθολόγος ,Διευθυντής ‘’ΜΗΤΕΡΑ’’ και συνεργάτης ‘’ΥΓΕΙΑ’’.

• Ψαρρά Γλυκερία –Κλινική Διαιτολόγος –Διατροφολόγος ,Επ. Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

 

Με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν ομιλητές και κοινό στις ήπιες αθλητικές δραστηριότητες ευεξίας (pilates και yoga) που με άψογο επαγγελματισμό ανέλαβε να καθοδηγήσει αρχαρίους και μυημένους η καθηγήτρια σωματικής αγωγής Ελένη Πετρουλάκη στην παραλία των Σπετσών “Καίκι “.

Pilates εν δράσει με την κα Αλεξάνδρα Αναστασοπούλου

Όλοι οι συμμετέχοντες μετά το μάθημα Pilates στο Kaiki Beach με την γυμνάστρια Αλεξάνδρα Αναστασοπούλου και την συμμετοχή της κας Ελένης Πετρουλάκη

Την ίδια μέρα και την επομένη μία έμπειρη στα αθλητικά δρώμενα του νησιού Σπετσιώτισσα η Κα Σκαρμούτσου Μαρία, συνέβαλε στο Fitness-Wellness των τυχερών συμμετεχόντων με πεζοπορία και ποδηλασία στο μαγευτικό πευκόφυτο νησί. Σε γαστρονομική ευωχία εξελίχθηκε και το live cooking των κυριών που μαγείρεψαν Σπετσιώτικες σπεσιαλιτέ!

 

 Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>