Αισθητική οδοντιατρική: η αντιμετώπιση του στόματος ως ολότητα

Απριλίου 23, 2015

Του Χρήστου Λώλη, Εμφυτευματολόγος, Χειρουργός Οδοντίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής του Specialized Dentistry of Athens

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη της οδοντιατρικής έχει αλλάξει ριζικά, τόσο όσο αφορά στα υλικά και τις τεχνικές που διαρκώς εξελίσσονται, όσο και στον τρόπο που αυτή εξασκείται.

Έχοντας ήδη ζήσει πάνω από μια δεκαετία στο εξωτερικό και διατηρώντας τη συνεργασία μου με Οδοντιατρικές κλινικές σε Νέα Υόρκη και Πράγα, αυτό που έχω αποκομίσει και προσπαθώ να εφαρμόσω στα Οδοντιατρικά κέντρα που διευθύνω σε Αθήνα και Κρήτη με στόχο την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον ασθενή και του ιατρικού αποτελέσματος, είναι η ταυτόχρονη και άμεση συνεργασία οδοντιάτρων διαφορετικών ειδικοτήτων.

Καθώς η Οδοντιατρική ασχολείται με συγκριτικά μικρό μέρος του ανθρώπινου σώματος, μπορεί να φαντάζει περίεργο το γεγονός ότι η εν λόγω επιστήμη μετρά πάνω από δέκα ειδικότητες. Ο περισσότερος κόσμος εξακολουθεί να πιστεύει λανθασμένα πως ο οδοντίατρος, είναι «υπεύθυνος» για οτιδήποτε αφορά το στόμα, νοοτροπία που κατά τη γνώμη μου έχει ήδη αργήσει να ξεπεραστεί στη χώρα μας. Όπως στην Ιατρική συναντάμε πληθώρα ειδικοτήτων (βλ. Καρδιολόγους, δερματολόγους κτλ.) αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τη σύγχρονη οδοντιατρική.

Επιτυγχάνοντας την συνεργασία ειδικοτήτων στον ίδιο χώρο , οι εν δυνάμει ασθενείς εξασφαλίζουν την παροχή της μέγιστης δυνατής φροντίδας τόσο στον τομέα της αισθητικής όσο και στη λειτουργικότητα ενός σχεδίου θεραπείας, ενώ συγχρόνως  ο χρόνος των επισκέψεων στην κλινική μπορεί να μειωθεί αθροιστικά κατά το ήμισυ.

Εστιάζοντας την αισθητική είναι καλό να τονίσουμε ότι ουσιαστικά ο όρος αυτός δεν είναι απόλυτα σωστός, καθώς δεν υπάρχει (ή τουλάχιστον δεν θέλουμε να υπάρχει) αντιαισθητική οδοντιατρική.  Ωστόσο, χρησιμοποιούμε τον όρο καθημερινά για να εκφράσουμε την οδοντιατρική που εστιάζει στην αντιμετώπιση του στόματος ως ολότητα, με τα δόντια, τους μαλακούς ιστούς (ούλα), αλλά και τους περιστοματικούς ιστούς (χείλη κτλ) που τα πλαισιώνουν με την ίδια σημασία.

Άρα, για να επιτύχουμε ένα απόλυτα αισθητικό αποτέλεσμα (και όχι απλά μία λεύκανση) χρειαζόμαστε τις περισσότερες φορές τη συνεργασία περισσότερων από μία ειδικοτήτων, όπως περιοδοντολόγου, προσθετολόγου, αισθητικού οδοντιάτρου, γναθοχειρούργου, ορθοδοντικού ή ακόμη και πλαστικού χειρούργου ή δερματολόγου, καθώς, ως γνωστόν, η περιοχή του στόματος, δεν αποτελείται μόνο από τα δόντια αλλά και τα ούλα και τα χείλη.

Ας σκεφτούμε το χαμόγελο σαν ένα σκηνικό θεάτρου.  Τα δόντια είναι οι κύριοι χαρακτήρες και τα χείλη είναι οι κουρτίνες, οι οποίες όταν ανοίξουν φαίνονται οι κύριοι πρωταγωνιστές (δόντια) τα οποία θα πρέπει να είναι στη σωστή σειρά και στην καλύτερή τους κατάσταση, ώστε να δοθεί στο σκηνικό ισορροπία και αρμονία.  Όλα έχουν σχέση με την ισορροπία, παν μέτρον άριστον, όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας.

Πλέον είμαστε ικανοί να διορθώσουμε τα χαμόγελα πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά από ποτέ.  Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνεται πάντοτε είναι να αναγνωριστεί το πρόβλημα, κάτι που γίνεται στην εξέταση, σε συνεργασία με τον ασθενή.  Το δεύτερο και ίσως το πιο σημαντικό είναι να οραματιστείς τη λύση.  Μετά απομένει να επιλεχθεί η πιο συντηρητική τεχνική προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Από τη στιγμή που αναγνωριστει το πρόβλημα και μετά την ανάλυση του προσώπου θα πρέπει να γίνει συζήτηση με τον ασθενή για τις προσδοκίες του ώστε να μπορέσουμε να του δώσουμε, χωρίς να επέμβουμε, εικόνα του τελικού αποτελέσματος.  Για την επίτευξη του σκοπού αυτού έχουμε πολλά μέσα στη φαρέτρα μας, όπως την κατασκευή κέρινου ομοιώματος των δοντιών στην τελική τους μορφή, αλλά και μία διαφορετική τεχνική με εξομοίωση με ρητίνη ενδοστοματικά του τελικού αποτελέσματος.

Το ωραίο χαμόγελο έχει ενέργεια! Όταν κάποιος χαμογελά αυξάνεται κατακόρυφα η έκκριση σεροτονίνης, ενώ αποδεδειγμένα οι άνθρωποι με υγειές και όμορφο χαμόγελο αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση,  βελτιώνουν προς το καλύτερο την ψυχολογία τους, και το ίδιο ακριβώς μεταδίδουν και σε αυτούς που το αποδέχονται. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως, βάση επιστημονικής τεκμηρίωσης το ωραίο χαμόγελο βοηθά  στο να γνωρίζει κάποιος περισσότερο κόσμο, όπως επίσης και το ότι λειτουργεί καταλυτικά ακόμα και ως προς την εύρεση εργασίας.

 

 

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>