Αλλεργίες την άνοιξη

Απριλίου 15, 2013

inspire_allergia

Freedigitalphotos

Η άνοιξη είναι η εποχή του ήλιου και της καλής διάθεσης. Εκτός από όσα όμορφα μας φέρνει, όμως, για πολλούς ανθρώπους σημαίνει και επίσκεψη από τα ενοχλητικά συμπτώματα αλλεργιών.

Οι αλλεργίες της άνοιξης οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι αυτή την εποχή απελευθερώνεται η γύρη από τα δέντρα και τα λουλούδια κι έτσι πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας, με μπούκωμα στη μύτη, φτέρνισμα και συχνά συμπτώματα στα μάτια, όπως κοκκίνισμα, φαγούρα και δάκρυα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε άτομα που τα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσουν άσθμα, με δυσκολία στην αναπνοή και έντονο βήχα.

Όταν οι μικροσκοπικοί κόκκοι γύρης μπουν στο εσωτερικό της μύτης ενός ανθρώπου που εμφανίζει αλλεργία, το ανοσοποιητικό του σύστημα αντιδρά καθώς θεωρεί τη γύρη ως «εισβολέα» και απελευθερώνει αντισώματα. Τα αντισώματα επιτίθενται στα αλλεργιογόνα και έτσι εκλύονται χημικές ουσίες που ονομάζονται ισταμίνες στο αίμα. Αυτές είναι που πυροδοτούν συμπτώματα, όπως καταρροή στη μύτη, φαγούρα στα μάτια και όλα τα άλλα συμπτώματα της αλλεργίας.

 

Πώς αντιμετωπίζω τις αλλεργίες;

Για να αντιμετωπίσουμε τις αλλεργίες πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε πού οφείλονται. Οι αιτίες των αλλεργιών είναι:

 1. Αυξημένη συγκέντρωση τοξινών. Αντιβιοτικά, συντηρητικά, ακτινοβολίες, τοξικές ενώσεις, η διατροφή μας και άλλοι παράγοντες αυξάνουν τη συγκέντρωσή τους στο σώμα μας και κλονίζουν τις βάσεις για ομαλή λειτουργία του.

2. Υψηλή συγκέντρωση παθογόνων μικροβίων στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Η είσοδός τους είναι αναπόφευκτη. Υπάρχουν σε αφθονία στο περιβάλλον. Εισέρχονται στο σώμα με τις τροφές, τον αέρα, το νερό και την επαφή με διάφορα αντικείμενα και εγκαθιστόνται στο έντερό μας εκκρίνοντας αλλεργιογόνες ουσίες. Η εγκατάσταση και η ανάπτυξη τους εξαρτάται από την αντίσταση των φιλικών βακτηρίων (προβιοτικών) και του αμυντικού μας συστήματος.

3. Έλλειψη ενζύμων. Tα χαμηλά ενζυμικά επίπεδα είναι η κύρια αιτία όλων σχεδόν των ασθενειών και της πρόωρης γήρανσης. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε «χάνουν» σημαντική ποσότητα ενζύμων, βιταμινών, και φυτοχημικών λόγω χημικής επεξεργασίας και συντήρησης και τεχνητών επεμβάσεων στην καλλιέργεια των γεωργικών προϊόντων. Τα πρώτα συμπτώματα είναι κούραση, απώλεια συγκέντρωσης, ευαισθησία στη μόλυνση (αλλεργίες), δερματικά προβλήματα, προβλήματα πέψης, αϋπνία, παχυσαρκία κ.α.

Με βάση αυτές τις αιτίες, ο τρόπος αντιμετώπισης των αλλεργιών είναι:

1. Αποτοξίνωσηκαθαρισμός εντέρου.

2. Λήψη προβιοτικών.

3. Λήψη επαρκούς ποσότητας ενζύμων.

 

Συμβουλές πρόληψης

Μέχρι να απαλλαγείτε από τις αιτίες που προκαλούν τις αλλεργίες ακολουθώντας τα παραπάνω, είναι καλό να ακολουθείτε κάποιες συμβουλές προκειμένου να μη βιώνετε τα ενοχλητικά συμπτώματα των αλλεργιών.

1. Να φοράτε γυαλιά όταν βγαίνετε έξω.

2. Να έχετε κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου στην εξοχή.

3. Να διαλέξετε για τις διακοπές του Πάσχα ένα ξηρό μέρος.

4. Να απορροφάτε τακτικά τη σκόνη του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα.

5. Να χρησιμοποιείτε air-condition τις μέρες με υψηλά επίπεδα γύρης.

6. Εάν υπάρχει γκαζόν στον κήπο σας, να είναι καλά κουρεμένο.

7. Να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για τη θεραπεία σας.

8. Στα ταξίδια, να έχετε μαζί σας την έτοιμη ένεση αδρεναλίνης.

Αρθρογράφος: www.inspireyourlife.grΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>