Ανεκπλήρωτοι έρωτες

Οκτωβρίου 14, 2014

Αρκετές γυναίκες και πολύ λιγότεροι άντρες, διαλέγουν να αφοσιωθούν σ΄ένα φαντασιακό έρωτα, που ποτέ δεν έζησαν, ή τον έζησαν… πολύ λίγο, δημιουργώντας στη ζωή τους συναισθηματικά αδιέξοδα και εγκλωβισμούς.

Φυσικά, τα παραμύθια , η λογοτεχνία, ειδικότερα η μεσαιωνική, με τις δεσποσύνες και τις αρχόντισσες, εξάπτουν την φαντασία και το ρομαντισμό, δημιουργούν την απατηλή προσδοκία πως- γιατί όχι- υπάρχει ο μεγάλος έρωτας και ίσως είναι αυτός, που χτύπησε και τη δική μας πόρτα.

Όμως μια τέτοια φαντασιακή επιλογή δημιουργεί και ένα ολόκληρο πλέγμα παράλογων πεποιθήσεων όπως:

Κανείς άλλος δεν μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή μου

Κανείς δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει

Αυτός , σ΄αυτή την περίπτωση, θα έκανε ή θα μου έλεγε αυτό ή εκείνο.

Απόψεις όπως οι παραπάνω γίνονται υποβολές, έχουν πολύ ισχυρή συναισθηματική επίδραση, δεν υποχωρούν εύκολα και στέλνουν στο απυρόβλητο εξειδανικευμένους άντρες, που μπορεί η συμβίωση μαζί τους να ήταν χειρότερη και από ένα εφιάλτη.

Ο ανολοκλήρωτος έρωτας φαίνεται να είναι μια καλά δουλεμένη εξαπάτηση του εαυτού, μια προσπάθεια να διατηρηθεί το ιδανικό, το τέλειο, το άφθαρτο, όπως στους μύθους. Πρόκειται για μια τάση εθισμού σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, που συνοδεύεται από άκαμπτη σκέψη και βασανιστική εμμονή.

Τι «προσφέρει» ένας ανεκπλήρωτος έρωτας;

Οικονομία ενέργειας. Ο φαντασιακός έρωτας δεν απαιτεί καθημερινές συναλλαγές, συμβιωτικές προσαρμογές , άγχος για τα κοινά σχέδια ζωής, συγκρούσεις και διαφωνίες. Βρίσκεται εκεί, στο πίσω μέρος του μυαλού μας και δεν ζητά παρά μόνο λίγο χρόνο σκέψης

- Απομακρύνει όλες τις δυσάρεστες και αγχωτικές φάσεις μιας ρεαλιστικής σχέσης

- Αφθαρσία και ανακούφιση από τον φόβο της εγκατάλειψης, την οδύνη του χωρισμού. Ο φαντασιακός έρωτας, σε αντίθεση με τους πραγματικούς έρωτες, δεν έχει ημερομηνία λήξης, βρίσκεται κάτω από τον απόλυτο προσωπικό έλεγχο

- Μειώνει του άγχους ότι ποτέ δεν θα υπάρξει ανάγκη για μια καινούρια, πιθανά ψυχοφθόρα, συναισθηματική σχέση.

Αν θέλετε να απαλλαγείτε από ένα ανεκπλήρωτο έρωτα:

• Ξαναδείτε τι ζητάτε από μια σχέση, π.χ διάλογο, επικοινωνία, σωματική επαφή κλπ

• Ελέγξτε τις παράλογες πεποιθήσεις σας Η επιστράτευση των λογικών επιχειρημάτων θα αυξήσει τις πιθανότητες να πάρετε χαρά και συναισθηματική ένταση από ένα άλλο άνδρα.

• Κάντε τις λογικές σας σκέψεις πράξεις και προχωρήστε τη ζωή σας χωρίς να κοιτάτε πίσω.

• Πάρτε τις ευθύνες σας για να στεριώσει μια ρεαλιστική σχέση διότι «τα καλά κόποις κτώνται» και ουδέποτε χαρίζονται.

• Συνειδητοποιείστε ότι οι ανεκπλήρωτοι έρωτες στηρίζονται κατ΄εξοχήν στον φόβο της εγκατάλειψης και στην υποσυνείδητη επιλογή της μοναχικότητας

• Σταματήστε να αναλύετε τον ανεκπλήρωτο έρωτα. Οι γυναίκες που εμμένουν σ΄αυτόν δικαιολογούν κάθε παράλογη και κακή συμπεριφορά. Και  τέλος:

• Πάρτε πληροφορίες για την τρέχουσα συμπεριφορά του ιδανικού σας έρωτα προς τη σύντροφο που έχει τώρα. Μπορεί να σας προσγειώσει με τον καλύτερο τρόπο, εκτός κι αν επιμένετε ότι…. μαζί σας θα ήταν διαφορετικός!

Από την Μ.Λασσιθωτάκη,Ψυχολόγο

Πηγή:sxeseis.gr

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>