Απώλεια εργασίας; Ευκαιρία για αλλαγή σταδιοδρομίας!

Νοεμβρίου 21, 2013

Γράφει ο Χαράλαμπος Πετράς,  Ανθρωπολόγος – Ψυχολόγος – Life Coach

Image by digivercity.com

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η απώλεια ή ο φόβος απώλειας της εργασίας αποτελούν στρεσογόνες καταστάσεις στις οποίες οι άνθρωποι καλούνται να προσαρμοστούν. Άλλοι προσαρμόζονται με μεγαλύτερη και άλλοι με μικρότερη επιτυχία. Μπορούμε ωστόσο, με την κατάλληλη επεξεργασία, να μεταβολίσουμε την πιθανώς αρνητική πρώτη αντίδραση σε μια παραγωγική διαδικασία. Συν τω χρόνω, η νέα παραγωγική αναζήτηση μπορεί να οδηγήσει σε πιο αυθεντικές και μακρόχρονες επιλογές.

Τηρουμένων των αναλογιών και των επιμέρους χαρακτηριστικών κάθε περίπτωσης, οι σύγχρονοι άνδρες και γυναίκες που βιώνουν αλλαγές στον επαγγελματικό τους τομέα, καλούνται να προσαρμοστούν, να χαράξουν νέους δρόμους και στις περισσότερες περιπτώσεις τα καταφέρνουν. Έτσι, αν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης έχουν καλυφθεί, η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία. Αρκεί να γίνουν τα σωστά βήματα, από την έναρξη της περιόδου αναζήτησης νέων επιλογών μέχρι και την ολοκλήρωσή της.

Οφείλουμε να κάνουμε μία σημαντική διάκριση. Ένα γεγονός είναι η ίδια η απώλεια ή ο φόβος για απώλεια εργασίας, και ένα διαφορετικό γεγονός είναι το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτή. Αυτό σημαίνει ότι, όποια κι αν είναι η πρώτη μας απάντηση, μπορούμε να εργαστούμε με τον εαυτό μας και να αναπτύξουμε νέες συμπεριφορές πιο δημιουργικές. Πιθανώς και με τη βοήθεια ενός ειδικού, η απώλεια να σημάνει την αφετηρία για μια προσωπική αναζήτηση και ενεργοποίηση ατομικών πνευματικών πόρων, προς νέους στόχους που βιώνονται θετικά, με αίσθημα εξέλιξης και προοπτικής.

Πώς μπορούμε να βιώσουμε την ανατροπή ως μια παραγωγική περίοδο αλλαγών:

  • Οικοδομούμε σταδιακά μία σχέση εμπιστοσύνης με τον αυτό μας. Αυτό θα μας προσφέρει το ασφαλές περιβάλλον για ξεκάθαρη σκέψη, στοχασμό και αυθεντική έκφραση επιθυμιών. Εάν δεν υπάρχει αυτή η σχέση με τον εαυτό μας, μπορούμε να την οικοδομήσουμε μέσα από τη σχέση με τον ψυχολόγο μας.
  • Το αίσθημα εμπιστοσύνης και η προοπτική, βοηθούν στην αποδοχή των απαιτούμενων αλλαγών και διευκολύνουν την παραμονή σε μια μεταβατική περίοδο χωρίς να εμφανιστούν έντονες αντιδράσεις, μεταπτώσεις ή απογοητεύσεις.
  • Εμβαθύνουμε στην αυτογνωσία μας, αναγνωρίζοντας δεξιότητες, επιτεύγματα και πνευματικούς πόρους τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Αυτό πέρα από το την εξέλιξή μας, βοηθά στην ανάπτυξη μιας θετικότερης αυτοεικόνας.
  • Οραματιζόμαστε τη ζωή που επιθυμούμε, ισορροπώντας σε ρεαλιστικές προσδοκίες και πραγματικές επιθυμίες μας. Σε αυτό το πλάνο ζωής εντάσσουμε και την αλλαγή σταδιοδρομίας ή εργασίας ούτως ώστε να αποκτήσει νόημα και να μην παραμείνει μια στενή, στερεοτυπική στόχευση.
  • Σχεδιάζουμε μία προσωπική agenda ανάπτυξης η οποία περιλαμβάνει αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε, τα βήματα που θα το ακολουθήσουμε και όλα όσα θα χρησιμοποιήσουμε. Πιθανώς να χρειαστούν κάποιες επιμορφώσεις ή συνεργασίες.

Το κενό που δημιουργεί η απώλεια της εργασίας επομένως, μετατρέπεται σε επένδυση στην προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη, σε μια ευκαιρία για νέα σχέδια. Τόσο η δημιουργία συνθηκών επαγγελματικής ανάπτυξης όσο και η αναζήτηση εργασίας είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Απαιτεί επιμονή, σωστή διαχείριση και χαμηλά επίπεδα στρες. Σε αυτή την προσπάθεια η στήριξη ενός ειδικού είναι συχνά αναγκαία.

 Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;