Αρχιτεκτονική VS Μουσική

Φεβρουαρίου 16, 2015

Εκδήλωση για τη μουσική και την αρχιτεκτονική, ανοικτή για το κοινό, από το Cafe Scientifique «Αρχιτεκτονική VS Μουσική» το θέμα της ομιλίας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου

«Μπορούμε να κουρδίσουμε τις πόλεις μας;» είναι το ερώτημα που πραγματεύεται η επόμενη ομιλία, ανοικτή για το κοινό, του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου (19:00), με ομιλητή τον κ. Πάνο Παρθένιο, Αρχιτέκτων Μηχανικό, DDes Harvard GSD, Επίκουρο Καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείο Κρήτης, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων Σχεδιασμού.

Η αρχιτεκτονική και η μουσική δεν είναι τέχνες, ούτε επιστήμες. Είναι ένας μαγικός συνδυασμός και των δύο. Ένα αρχιτεκτονικό και ένα μουσικό έργο, μοιράζονται σημαντικές παραμέτρους στη διαδικασία σύνθεσης αλλά και ανάλυσης της δομής τους.

Τί θα συνέβαινε εάν καταφέρναμε να ορίσουμε έναν μηχανισμό μετάφρασης -ένα λεξικό – της αρχιτεκτονικής σε μουσική και το αντίστροφο;

Θα μπορούσαν οι αρχιτέκτονες να προσθέσουν ένα επιπλέον συνθετικό εργαλείο κατανόησης του χώρου στην παλέτα τους;

Θα μπορούσε η μουσική να λειτουργήσει ως ένα επιπρόσθετο επίπεδο επαυξημένης πραγματικότητας στην αρχιτεκτονική;

Πώς ακούγεται η μετάφραση ενός αστικού τοπίου σε μουσική και τί σημαίνει αυτό για τις πόλεις μας;

Μπορούμε εν τέλει να κουρδίσουμε τις πόλεις μας;

Ο Πάνος Παρθένιος είναι απόφοιτος του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό τίτλο Master in Design and Construction Management από το Harvard Graduate School of Design, όπου τελείωσε και την διδακτορική του διατριβή με τίτλο Conceptual Design Tools for Architects. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο οποίο διδάσκει Αρχιτεκτονική Σύνθεση με Ψηφιακές Τεχνολογίες. Υπότροφος του ιδρύματος Fulbright, έχει τιμηθεί με το βραβείο Harvard Digital Media Prize και το 1ο βραβείο στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ίντερνετ και Πολυμέσων. Το 2009 επιλέχθηκε ανάμεσα στους 40 περισσότερα υποσχόμενους νέους αρχιτέκτονες της Ευρώπης με το βραβείο “Europe 40 Under 40″. Tο αρχιτεκτονικό γραφείο “Parthenios architects + associates” στην Αθήνα ασχολείται με μελέτες και επιβλέψεις κατασκευής κατοικιών, κτιρίων γραφείων, νοσοκομείων, θεάτρων, ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά., με δημοσιεύσεις έργων στον ελληνικό και διεθνή τύπο, καθώς και με συμμετοχές και διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι το Cafe Scientifique είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Οι ομιλίες διεξάγονται στο χώρο του Άστυ 68 (Κωσταντινουπόλεως 68, κοντά στη στάση μετρό Κεραμεικός, 210 3466896), μια φορά το μήνα, με ελεύθερη είσοδο.

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>