Βελουτέ κολοκυθόσουπα με τζίντζερ

Δεκεμβρίου 01, 2015

Η γλύκα της κολοκύθας εξισορροπείται από την ένταση του κρεμμυδιού ενώ το τζίντζερ κάνει την σούπα μας πικάντικη. Αποτελεί το ιδανικό πιάτο για να μας ανοίξει την όρεξη πριν το κυρίως πιάτο, αλλά και από μόνο του αποτελεί ένα ελαφρύ πλήρες γεύμα. Η θρεπτική αξία της σάρκας και των σπόρων της κολοκύθας είναι υψηλή σε περιεκτικότητα βιταμίνης Α, C και Ε. Σε συνδυασμό και με άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η κολοκύθα, όπως η ουσία L-τρυπτοφάνη, η κατανάλωσή της καταπολεμά την κατάθλιψη, αποτρέπει τον σχηματισμό πετρών στα νεφρά και βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Συγχρόνως, οι αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες του τζίντζερ, καθιστούν την κολοκυθόσουπα με τζίντζερ το ιδανικό πιάτο για κατανάλωση λίγες ώρες πριν ή μετά την πρακτική της Yoga.

Για 6 καλές μερίδες θα χρειαστείτε:

Υλικά

1 κολοκύθα (1.5kg) ή δύο μικρότερες (700gr η καθεμία) κολοκύθες

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2-3 καρότα

1 πατάτα

4 κούπες νερό που έχουμε διαλύσει 1 κύβο ζωμό λαχανικών ή ζωμό κοτόπουλο

1/2 κούπα κρέμα ή γάλα καρύδας

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (γκι κατά προτίμηση)

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τριμμένο τζίντζερ

1 μπαστουνάκι κανέλα

αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

  •     Κόψτε την κεφαλή της κολοκύθας, περίπου 4 εκατοστά από την κορυφή, και αφαιρέστε τα σποράκια από το εσωτερικό.
  •     Στο εσωτερικό της κολοκύθας, τοποθετήστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο γκι. Τοποθετήστε το καπάκι και ψήστε την κολοκύθα στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 – 1.15 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το εσωτερικό.
  •     Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύετε τα κρεμμύδια ως ότου να μαλακώσουν. Κόψτε σε σχετικά μικρά κομμάτια τα καρότα και την πατάτα, έτσι ώστε να μαγειρευτούν πιο γρήγορα, και προσθέστε τα στο τηγάνι. Προσθέστε τις 4 κούπες με τον ζωμό και το μπαστουνάκι κανέλας.
  •     Αφήστε τα υλικά να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και η πατάτα, σε χαμηλή θερμοκρασία για να χυλώσει όμορφα. Στην συνέχεια, αφαιρέστε από το μίγμα το μπαστουνάκι της κανέλας.
  •     Όταν είναι έτοιμη η κολοκύθα, βγάζετε τα υγρά από το εσωτερικό της και αφαιρείτε με ένα κουταλάκι την σάρκα μέχρι να μείνει 1 cm πάχος στο κέλυφος της κολοκύθας.
  •     Σε ένα μπλέντερ, πολτοποιείτε το εσωτερικό της κολοκύθας και την σούπα με τα καρότα και την πατάτα, σε δόσεις. Μπορείτε να ελέγξετε το πόσο υδαρής ή πηχτή θα είναι η σούπα σας, ανάλογα με το πόσα υγρά από το μίγμα με το καρότο θα προσθέσετε. Προαιρετικά, περνάτε την πολτοποιημένη μάζα από ένα σουρωτήρι, για πιο βελουτέ αποτέλεσμα.
  •     Αφού τελειώσετε, μεταφέρετε τον πούρε σε μια κατσαρόλα, προσθέστε την κρέμα και αλατοπίπερο και αφήστε την σούπα να πάρει μια βράση για ακόμα δυο λεπτά.
  •     Θα εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας αν σερβίρετε την σούπα μέσα στην κολοκύθα/ες. Συνοδεύστε την με σπιτικά κρουτόν που θα φτiάξετε στο τηγάνι,  συνδυάζοντας λίγο βούτυρο, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

- See more at: http://bhavanayoga.com

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>