Γιατί δεν μπορώ να χάσω αυτά τα παραπάνω κιλά;

Οκτωβρίου 21, 2015

 

Γράφει ο Dr.Δημήτρης Τσουκαλάς Iατρείο Χρονίων Νοσήματων και Μεταβολικών Διαταραχών, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II, Μετεκπαιδεύτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, President of The European Institute of Nutritional Medicine E.I.Nu.M

 

Αν κατοικείτε στην Ελλάδα και διαβάζετε αυτό το άρθρο είναι πολύ πιθανό να έχετε μερικά κιλά παραπάνω από το κανονικό (70%).

Είναι μάλιστα σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή στη ζωή σας έχετε προσπαθήσει να κάνετε κάτι για να χάσετε αυτά τα κιλά.

Μπορεί να:

-  μειώσατε από μόνοι σας την ποσότητα της τροφής

-  να ξεκινήσατε άσκηση

-   να πήγατε σε διατροφολόγο

-   να πήρατε βιταμίνες

-   να κάνατε κάποιας μορφής αποτοξίνωση 

-   να απευθυνθήκατε σε κάποιο ινστιτούτο αδυνατίσματος

-   να πήρατε κάποιο «ειδικό» ρόφημα

-   να μην τρώγατε τα βράδια

-   να τρώγατε κοτόπουλο-γαλοπούλα- ψάρι-σαλάτα για 6 μήνες

-   να προσπαθήσατε με διαλογισμό

-   να κάνατε θετικές σκέψεις

-   να ακολουθήσατε την τελευταία μόδα στις δίαιτες: ομάδες αίματος, atkins, της ΝΑΣΑ, την south beach diet, θερμιδική, χημική, ξηρασία, με χυμούς, νηστειοθεραπεία, άναλος, μόνο φρούτα, μόνο νερό, παλαιολιθική, της Οξφόρδης του Κέιμπριτζ κ.ο.κ.

-  να ζητήσατε να σας δέσουν σε κάποιο στύλο σαν τον Οδυσσέα και να μην σας δώσουν τροφή ότι και να πείτε!

Αν κάνατε κάτι από τα παραπάνω οι πιθανές εκδοχές είναι δύο:

1.    Είτε να χάσατε βάρος αλλά στην συνέχεια να ξαναπήρατε αυτό που χάσατε και λίγο παραπάνω. Αν αυτό επαναλήφθηκε αρκετές φορές κάποια στιγμή βρεθήκατε με πολλά παραπάνω κιλά απ’ όσα ξεκινήσατε χωρίς όμως πια να μπορείτε να χάσατε ούτε γραμμάριο.

2.    Είτε να μην χάσατε βάρος από την πρώτη στιγμή

Γιατί είναι πλέον τόσο δύσκολο να έχει κανείς φυσιολογικό βάρος;

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που όλα τα παραπάνω δεν έχουν αποτέλεσμα;

Όλοι θα θέλαμε να υπήρχε κάποιο μαγικό χάπι που θα μας επέτρεπε να τρώμε ότι θέλουμε και να διατηρούμε ένα ιδανικό βάρος. Αυτό βέβαια έχει αποδειχθεί μάταιο. Όποιο χάπι κυκλοφόρησε με αυτό το σκοπό, σύντομα αποσύρθηκε λόγω σοβαρών παρενεργειών.

Η αλήθεια είναι ότι το θέμα του βάρους είναι ένα πρόβλημα που οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Αν θέλαμε βέβαια να συνοψίσουμε το πρόβλημα θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα καύσεων και ενέργειας.

Πρόκειται για ένα καθαρά μεταβολικό πρόβλημα όπου ο ρυθμός αποθήκευσης ενέργειας (λίπος) είναι ταχύτερος από τις αντίστοιχες καύσεις για την παραγωγή ενέργειας.

Το σώμα μας μια μηχανή Εσωτερικής Καύσης

Το σώμα μας είναι μια μηχανή που καίει άνθρακα παρουσία οξυγόνου. Το βασικότερο καύσιμο είναι η γλυκόζη (υδατ-άνθρακας).

Όλες οι τροφές μετατρέπονται σε γλυκόζη και καίγονται για να παραχθεί ενέργεια. Για να λάβουν χώρα όλες αυτές οι διαδικασίες, που ονομάζουμε μεταβολισμό, πρέπει να πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Όπως ένα αυτοκίνητο που καίει επίσης άνθρακα (βενζίνη) παρουσία οξυγόνου έτσι και το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται βιολογικούς καταλύτες (συστατικά) για να διεκπεραιώσει τις χημικές αντιδράσεις που το διατηρούν στην ζωή.

Πρόκειται για μια αλυσίδα χημικών αντιδράσεων που βήμα-βήμα ξεκινώντας από την γλυκόζη, καταλήγουν στην παραγωγή ελεύθερων μονάδων ενέργειας (ATP). Ονομάζεται κύκλος του Κρέμπς από το όνομα του ερευνητή που τον ανακάλυψε και έλαβε και βραβείο Νόμπελ γι αυτό. 

Χωρίς να είναι ανάγκη να κατανοήσει κανείς την πολυπλοκότητα των αντιδράσεων που απαρτίζουν τον κύκλο του Κρέμπς, είναι εύκολα αντιληπτό ότι μια πληθώρα συστατικών είναι απαραίτητα για να μπορέσουν τα κύτταρα μας να λειτουργήσουν σωστά και να επιτελέσουν τις απαραίτητες για την ζωή χημικές αντιδράσεις.

Μια Νέα Εποχή για την Επιστήμη

Οι ανακαλύψεις του Κρέμπς και άλλων ερευνητών κυρίως από την δεκαετία του ’60 και μετά, λόγω της όλο και ευρύτερης χρήσης του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου αλλά και άλλων τεχνολογικών εξελίξεων, οδήγησαν στην μετάβαση της ιατρικής σε ένα διαφορετικό επίπεδο.

Μέχρι τότε η ιατρική προσέγγιση αφορούσε σε επίπεδο οργάνων (ανατομική προσέγγιση). Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμη και σήμερα η ιατρικές ειδικότητες καθορίζονται από τα αντίστοιχα όργανα (καρδιο-λογία, γαστρ-εντερο-λογία, δερμα-τολογία, νεφρο-λογία κ.ο.κ.).

Οι νέες ανακαλύψεις που συνεχίστηκαν με καταιγιστικό ρυθμό στις δεκαετίες που ακολούθησαν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, μας οδήγησαν σε μια αλλαγή του ιατρικού μοντέλου από μια ανατομική προσέγγιση σε μια βιοχημική.

Πρόκειται για μια αλλαγή που ενώ σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο έχει ήδη λάβει χώρα εδώ και δεκαετίες, σε πρακτικό επίπεδο διαφαίνεται ότι θα χρειαστεί αρκετός ακόμη χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα που δείχνει την στροφή που λαμβάνει χώρα στην ιατρική,  αφορά την αλλαγή του μοντέλου που εξηγεί το θέμα της χοληστερίνης. Στις αρχές του χρόνου η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δήλωνε ότι είναι πλέον επιβεβλημένο να αλλάξουμε το υδραυλικό μοντέλο απόφραξης των αρτηριών από την χοληστερίνη, με ένα βιοχημικό μοντέλο όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει η φλεγμονή.

Περισσότερη Υγεία

Το σώμα μας εξελίχθηκε γενετικά και προσαρμόστηκε σε διάστημα εκατομμυρίων ετών σε ένα αυστηρά καθορισμένο περιβάλλον. Μπορεί να επιβιώσει σε συγκεκριμένα και με πολύ μικρές διακυμάνσεις όρια θερμοκρασίας, συγκέντρωσης οξυγόνου, ημερήσιας παροχής νερού, θερμίδων και πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών.

Χωρίς προσπάθεια και βιώνοντας στο φυσικό του περιβάλλον το ανθρώπινο σώμα προσλάμβανε ότι χρειαζόταν γιατί απλά είχε εξελιχθεί ώστε να επιβιώνει σε τέτοιες συνθήκες.

Σήμερα που αυτό δεν συμβαίνει, σωρεία παθολογικών καταστάσεων προκύπτουν λόγω της αλλοίωσης της βιοχημικής ισορροπίας του οργανισμού. Η μόνη πραγματική λύση και θεραπεία είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας.

Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ανακουφίζει προς στιγμήν από οδυνηρά ή και πολλές φορές επικίνδυνα για την ζωή συμπτώματα, δεν μπορεί όμως σε καμιά περίπτωση να αποκαταστήσει την χαμένη βιοχημική ισορροπία.

Μπορούμε πλέον να μετρήσουμε της σημαντικότερες μεταβολικές οδούς. Αυτό μας φέρνει σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς πρέπει να γίνει ώστε να επαναφέρουμε το σώμα μας σε βέλτιστη κατάσταση λειτουργίας.

Έτσι και το θέμα του βάρους για να διαχειριστεί μόνιμα πρέπει να το προσεγγίσει κανείς με στόχο να αποκαταστήσει την φυσιολογική και βέλτιστη μεταβολική απόδοση. Όταν κάποιος είναι υγιής δεν είναι και υπέρβαρος.

Αντιθέτως όσο επικεντρώνεται κανείς στο πρόβλημα που είναι το βάρος τόσο αναπαράγει αυτό το πρόβλημα με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η υγεία του.

Η στροφή της προσοχής και των ενεργειών προς την κατεύθυνση δημιουργίας περισσότερης υγείας, ευεξίας και αισθητικής εμφάνισης είναι πολύ πιο αποδοτική και εύκολο να ακολουθηθεί σε μακροπρόθεσμό ορίζοντα.

Περισσότερη υγεία σημαίνει λιγότερο βάρος.  

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>