Γιατί κάποιος να λέει ψέματα;

Ιουλίου 02, 2015

Γιατί κάποιος να λέει ψέματα; Το φαινόμενο της ανειλικρίνειας αποτελεί αντικείμενο μελέτης πολλών δεκαετιών. Όπως φαίνεται, το ψέμα το λέμε για αναρίθμητους λόγους. Καλοπροαίρετα, για να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις και να αποφύγουμε οδυνηρές συνέπειες, προστατεύοντας εκείνους που αγαπάμε, είτε με υστεροβουλία από την επιθυμία μας να κερδίσουμε κάτι, ιδιοτελώς, αποβλέποντας μονάχα στο προσωπικό μας συμφέρον!

“Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσ’ του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια.” είχε γράψει ο Όσκαρ Ουάιλντ. Ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να εξαπατά λέγοντας ψέματα, όταν αισθανθεί πως θίγεται η αυτοεκτίμησή του! Υποσυνείδητα τότε, ενεργοποιείται ένας εσωτερικός μηχανισμός άμυνας που δεν αφήνει και δεν επιτρέπει τη μείωση της αυτοεκτίμησης και της αυταξίας μας.

Πολλοί από εμάς, ονομάζονται ψυχαναγκαστικοί ψεύτες, όπου τους είναι ευκολότερο και άμεσο στο να ανταποκριθούν και να μεθοδεύσουν ή να παρασκευάσουν ένα ψέμα. Οι κινήσεις βέβαια ενός ψεύτη, γίνονται έντονα αντιληπτές από τον τρόπο που μιλάει κάποιος, το που εστιάζει το βλέμμα του, τις νευρικές κινήσεις (πιάσιμο του ώμου, τέντωμα πλάτης) και άλλες, εκτός εάν είναι επαγγελματίας ψεύτης και άξιος κρυψίνους, οπότε θα είναι τρομερά δύσκολο να τον υποψιαστείς.

Γιατί κάποιος να λέει ψέματα;Το ψέμα, λειτουργεί διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτό που μας οδηγεί στο να το πούμε, είναι συνήθως η πόρτα που οδηγεί σε ένα αδιέξοδο. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή πρέπει να μηχανευτούμε και να σκαρφιστούμε κάτι, το οτιδήποτε, ώστε να περισώσουμε την αξιοπρέπειά μας, την αυτοεκτίμησή μας και να μην προσβληθούμε. Μία από τις περιπτώσεις είναι αυτή. Η άλλη, είναι όπως ανέφερα παραπάνω, για να σώσουμε καταστάσεις και να μην προκαλέσουμε τον όλεθρο. Είτε επαγγελματικό είναι αυτό, είτε ερωτικό. Όπως επίσης και μια άλλη κατηγορία, οι κατά συνείδηση ψεύτες, όπου οργανώνουν πολύ καλά τι θα πουν, αποκρύπτοντας την αλήθεια, προς όφελός τους, προσωπικό κυρίως.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο κοινός παρονομαστής είναι ο φόβος!

Φόβος αποτυχίας στα επαγγελματικά, φόβος αποκάλυψης ενός παράνομου έρωτα, ή ενός φλερτ, φόβος απειλής του “εγώ” μας, και ο φόβος της μη εκτίμησης από τρίτους, και υποβάθμισης του εαυτού μας… Έτσι δημιουργείται ακούσια ή εκούσια η ανάγκη για να αντικαταστήσουμε την αλήθεια με ένα ψέμα…

Eγωισμός; Ανάγκη; Υποχρέωση; Καλοσύνη; Μίσος; Όλα μαζί σε μια σύμμειξη…   αλλά όπως είχε πει και ο Οδυσσέας Ελύτης: Tην αλήθεια την “φτιάχνει” κανείς, όπως και το ψέμα…

http://www.flowmagazine.gr

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>