Γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στο στρες;

Οκτωβρίου 19, 2015

Ορισμένα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή κάποιου ατόμου, μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογικά προβλήματα και στρες. Γεγονότα όπως για παράδειγμα ο θάνατος ή η ασθένεια ενός μέλους της οικογένειας, οι διαπροσωπικές διαμάχες, οι οικονομικές δυσκολίες, οι πράξεις βίας και η απώλεια εργασίας προκαλούν ψυχολογική καταπόνηση με στρες.

Τα γεγονότα της ζωής που προκαλούν ανεξέλεγκτο στρες, συσχετίζονται με την πρόκληση διαφόρων σωματικών διαταραχών και με αυξημένη συχνότητα ασθενειών.

Οι μηχανισμοί δια μέσου των οποίων η ψυχολογική καταπόνηση και το στρες οδηγούν σε σωματικές ασθένειες δεν έχουν πλήρως κατανοηθεί.

Σε μια ενδιαφέρουσα επιδημιολογική έρευνα που έγινε από Φιλανδούς ερευνητές, βρέθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι από τις γυναίκες στις αρνητικές επιδράσεις του στρες στη σωματική υγεία και εκδηλώνουν για το λόγο αυτό περισσότερες ασθένειες.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές, παρακολούθησαν 3.000 ενήλικες, οι οποίοι στην αρχή της μελέτης ήσαν υγιείς. Τους παρακολούθησαν για 3 χρόνια και κατέγραφαν τα διάφορα γεγονότα, που συνέβαιναν στη ζωή τους.

Οι επιπτώσεις των σημαντικών γεγονότων στη ζωή των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, συσχετίσθηκαν με τις ημέρες άδειας για λόγους ασθένειας, που είχαν πάρει από την εργασία τους.

 

Τα σημαντικότερα γεγονότα ζωής που καταγράφονταν ήταν:

Ο θάνατος ή μια σοβαρή ασθένεια ενός παιδιού ή του ή της συζύγου

Η ύπαρξη μια σοβαρής διαπροσωπικής διαφοράς όπως για παράδειγμα ένα διαζύγιο

Οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες

Πράξεις βίας σωματικού, ψυχολογικού ή σεξουαλικού τύπου, με θύμα ένα από τους συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν:

Μεταξύ των ανδρών, ο θάνατος ή η ασθένεια ενός παιδιού ή της συζύγου, οι οικονομικές δυσκολίες και οι πράξεις βίας προκαλούσαν μεγαλύτερα ψυχολογικά προβλήματα

Παράλληλα, οι άνδρες κάτω από αυτές τις συνθήκες, παρουσίαζαν αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρων και περισσότερες ασθένειες

Επίσης οι πράξεις βίας οποιασδήποτε μορφής και οι οικονομικές δυσκολίες, συσχετίζονταν στους άνδρες με περισσότερη αγωνία και άγχος. Επιπρόσθετα είχαν έντονο το αίσθημα ότι έχαναν τον έλεγχο και ότι τα πάντα ήσαν μάταια

Και οι γυναίκες υπέφεραν από ψυχολογικά προβλήματα μετά από τα τραυματικά γεγονότα της ζωής που καταγράφονταν

Οι γυναίκες όπως και οι άντρες, είχαν τάση να καπνίζουν περισσότερο μετά από τέτοιες καταστάσεις

Οι γυναίκες έπαιρναν λιγότερες ημέρες άδειας ασθένειας από την εργασία τους. Το γεγονός αυτό δείχνει σύμφωνα με τους ερευνητές ότι η σωματική υγεία των γυναικών είναι ανθεκτικότερη από αυτή των ανδρών στα τραυματικά γεγονότα της ζωής.

Τα συμπεράσματα ήταν ότι τα ψυχολογικά τραυματικά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή κάποιου έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη σωματική του υγεία. Ωστόσο οι άνδρες ήσαν πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις του στρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Επιπρόσθετα φάνηκε ότι τα άτομα που διαθέτουν ένα καλύτερο δίκτυο κοινωνικών σχέσεων και υποστήριξης, προστατεύονται περισσότερο από τις αρνητικές επιδράσεις που προκαλούνται πάνω στην υγεία τους, από τις τραυματικές εμπειρίες της ζωής.

Ίσως ένας από τους λόγους που εξηγεί τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των γυναικών κάτω από αυτές τις συνθήκες, να είναι το καλύτερο δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης που έχουν.

http://medlook.net

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>