Γιατί φιλιόμαστε κάτω απ’ το γκι;

Δεκεμβρίου 16, 2014

Διάφορες είναι οι συνήθειες ή τα έθιμα που συνδέονται με αυτές τις μέρες και δεν είναι όλα “εντόπια”. Θα ξέρετε για παράδειγμα το περιβόητο φιλί κάτω απ΄το γκι (Gui). Το ίδιο το φυτό πάντως στα ελληνικά είναι το λεγόμενο “ιξός” το οποίο έχει σαρκώδη φύλλα και μικρούς στρογγυλούς, σχεδόν διάφανους καρπούς.

Το φιλί κάτω απ’ το γκι

Κατά την αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε κάποια γκι είδη για να γιατρέψει τους πόνους της περιόδου, ενώ με την πάροδο των αιώνων, το γκι έχει χρησιμοποιηθεί κατά της λέπρας, της υπογονιμότητας, της επιληψίας, ακόμα και του καρκίνου.

Τον Μεσαίωνα κρεμούσαν το γκι από την οροφή πιστεύοντας ότι διώχνει τα κακά πνεύματα και εμποδίζει την είσοδο των μαγισσών στο σπίτι. Ακόμη το γκι θεωρείται πως είναι σύμβολο ανδρισμού. Οι πρώτοι χριστιανοί σύμφωνα με άλλη παράδοση το χρησιμοποιούσαν στις τελετές τους ως έναν σπόρο θρησκείας

Πάμε όμως ακόμη πιο πίσω στον χρόνο, στον αρχαίο νορβηγικό θεό Baldur, δεύτερο γιο του Odin, θεό της αλήθειας και του φωτός, θεάς Frigg. Εκείνη πήρε όρκο «από τη φωτιά και το νερό, το σίδηρο και όλα τα μέταλλα, τις πέτρες και τη γη, από τα δέντρα, την αρρώστια και τα δηλητήρια και από όλα τα τετράποδα τέρατα, τα πουλιά και όλα τα ερπετά, ότι δεν θα πειράξουν τον Baldur». Και έτσι ο γιος της έγινε ανίκητος και αθάνατος. Ο Loki όμως, ο ανταγωνιστής του, βρήκε πως η θεά Frigg είχε ξεχάσει να ζητήσει όρκο από το γκι, έτσι μικρό και άκακο που φαινόταν και με ένα βελάκι φτιαγμένο από το φυτό σκότωσε τον Baldur.

Τα δάκρυα της μητέρας που θρηνούσε τον αγαπημένο της γιο έγιναν οι σπόροι του γκι και επέβαλε «το γκι να μη χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά σαν όπλο αλλά αντίθετα όποιοι περνούν από κάτω του από ‘δω και πέρα να φιλιούνται». Έτσι λέει η νορβηγική παράδοση και γι’ αυτό πολύς κόσμος κρεμάει γκι έξω από την πόρτα του. Για να θυμάται να μην το παραβλέψει ξανά. Για τους Νορβηγούς είναι λοιπόν έμβλημα της αγάπης που νικά τον θάνατο.

Μια άλλη εκδοχή του ίδιου μύθου λέει ότι τα ατελείωτα δάκρυα πόνου της μητέρας  ξανάφεραν τελικά το γιο της στη ζωή. Πέφτοντας όμως επάνω στα φύλλα του γκι και έμειναν εκεί στολίζοντας σαν γαλακτώδεις πέρλες τα πράσινα φύλλα του φυτού. Επειδή στη συνέχεια μετατράπηκαν σε δάκρυα χαράς για τη σωτηρία του γιού της, κάθε φορά που οι άνθρωποι συναντιούνται κάτω από ένα γκι αγκαλιάζονται και φιλιούνται.

Τι σημαίνει σήμερα

Το φιλί κάτω από το γκι θεωρείται υπόσχεση γάμου. Όσοι είναι παντρεμένοι το επιδιώκουν ως εγγύηση ευτυχίας, γονιμότητας και μακροημέρευσης. Όσοι ενδιαφέρεστε να φιλήσετε κάποιον, να ξέρετε ότι η υποτιθέμενη δύναμή του ισχύει από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά. 

Το ου (houx) το ξέρετε;

Είναι το ελληνικό αρκουδοπούρναρο ή Λιόπουρνο (ίλεξ επισήμως), ένα αειθαλές δένδρο με καταπράσινα φύλλα και κόκκινους στρογγυλούς καρπούς. Το Πήλιο είναι γεμάτο από μικρά δεντράκια έως τεράστια δένδρα αυτοφυή μέσα στο δάσος. Βέβαια με τέτοιο όνομα δεν μπορούσε να κάνει καριέρα, γι’ αυτό και οι πωλητές το ονόμασαν γκι. Αυτό το “λάθος” οδηγεί στο μπέρδεμα που γίνεται ανάμεσα στο γκι και το ου. Άρα όταν θέλετε “ου” ή αρκοδοπούρναρο μη το συγχέετε με το γκι, πείτε «θέλω Ου!»

Καλά Χριστούγεννα!

 Πηγή thessalonikiartsandculture

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>