Γνωρίστε το Coaching και κάντε τη σωστή επιλογή εκπαίδευσης!

Σεπτεμβρίου 20, 2013

Γράφει ο Χαράλαμπος Πετράς,  Ανθρωπολόγος – Ψυχολόγος – Life Coach

Το Coaching είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος ανάπτυξης & υποστήριξης ατόμων και ομάδων. Προέρχεται από τη συνένωση της Ψυχοθεραπείας, της Συμβουλευτικής, της Ψυχολογίας, των Κοινωνικών Επιστημών και της Φιλοσοφίας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι ότι βοηθά τους ανθρώπους να ορίσουν ξεκάθαρους στόχους, να οραματιστούν το μέλλον τους, τους οδηγεί στην αυτογνωσία και την επιτυχία!

Ο Coach βοηθά τον πελάτη ή την ομάδα με την οποία εργάζεται να αποκτήσει δεξιότητες στην επικοινωνία, να οικοδομήσει σταδιακά αυτοπεποίθηση, να ορίσει στόχους με θετικό προσανατολισμό και να τους επιτύχει. Η βασική διάκριση αφορά τους κλάδους του Life Coaching και του Business Coaching. Το Life Coaching απευθύνεται σε ανθρώπους χωρίς ψυχολογικά προβλήματα και παρέχεται σε ατομικές συνεδρίες ή ομάδες αυτογνωσίας στο γραφείο του Coach. Το Business Coaching αφορά τον κόσμο των επιχειρήσεων, πελάτης εδώ είναι η εταιρία και ο Coach αναλαμβάνει το Coaching στελεχών, ομάδων εργασίας, ενός διοικητικού συμβουλίου ή την εκπαίδευση του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού.

Οι νέοι Coaches στην Ελλάδα απασχολούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις, σε Ινστιτούτα αδυνατίσματος, σε Ιατρεία Πλαστικής Χειρουργικής, γραφεία Διατροφολόγων ή ανοίγουν δικές τους επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες ανάπτυξης και Coaching. Ένας τεράστιος αριθμός ωστόσο, βιώνει την εμπειρία της εκπαίδευσης στο Life & Business Coaching ως μια εμπειρία αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας, χρησιμοποιώντας τις ανεκτίμητες δεξιότητες που αποκτά, στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.

H εκπαίδευση στο Life & Business Coaching δεν είναι μια απλή πράξη επιμόρφωσης αλλά μια ζωντανή διεργασία αυτοβελτίωσης, αυτογνωσίας και ανάπτυξης του εκπαιδευόμενου Coach. Επιλέξτε με προσοχή, προγράμματα βιωματικής εκπαίδευσης, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης διάρκειας, ως μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Μόνον έτσι μπορείτε να αποκτήσετε δεξιότητες που αφορούν την επιτέλεση και διαχείριση μιας συνεδρίας με άτομα και ομάδες. Ο εκπαιδευτής σας οφείλει να είναι ειδικός στο χώρο του και να κατέχει τους απαραίτητους επιστημονικούς και επαγγελματικούς τίτλους.

Προσοχή ωστόσο στις εύκολες λύσεις και τις σειρήνες που ακούμε. Δεν υπάρχουν ανοιχτά στο κοινό ακαδημαϊκά προγράμματα, πτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου στη χώρα μας. Μην εμπιστεύεστε ανθρώπους που χωρίς άλλη επαγγελματική ταυτότητα, εκπαίδευση ή επιστημονική κατάρτιση, σας τάζουν πιστοποιήσεις, πανεπιστημιακούς τίτλους coaching με εκπαιδεύσεις λίγων εβδομάδων. Το Coaching αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο βασισμένη σε ακαδημαϊκούς κλάδους, είναι μια τέχνη και μια τεχνική, δεν είναι επιστήμη και δεν αποτελεί ακόμη θεσμοθετημένο, αυτόνομο επάγγελμα. Αρμόδια για επαγγελματικά δικαιώματα και άδειες όπου αυτές απαιτούνται, είναι μόνον η Πολιτεία.

Καλή επιτυχία στην αναζήτησή σας!

 Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>