Γνώθι Σαυτόν: το Οξυγόνο της Ψυχής

Μαρτίου 10, 2014

Γράφει η Μαρία Παγκάλου, διεθνής πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής (Ατλάντα 1996), αρχιτέκτονας και μαθήτρια στο διαλογισμό της RajaYogα

www.plus.google.com

Η σημασία της κάθε εμπειρίας σε κάθε τομέα της ζωής μας είναι ατέρμονη. Πόσο απεριόριστη μπορεί επομένως να είναι η εμπειρία της ίδιας της ζωής, της ζωτικής ενέργειας δηλαδή που κινεί την κάθε μας σκέψη και δράση;

Ο Σωκράτης έθεσε την ψυχή του ανθρώπου πρώτη στην ιεραρχία των αξιών αναγνωρίζοντάς την ως το ύψιστο νόημα.

Λέγεται ότι η γνώση είναι δύναμη. Είναι το βάθρο για την εμπειρία. Ανάλογα, η γνώση του εαυτού, της ψυχής, είναι η νίκη που με οδηγεί στο βάθρο της εμπειρίας και την απονομή της τύχης.

 Η εμπειρία μίας τέτοιας τύχης, όχι μόνο θρέφει το παρόν, αλλά στηρίζει και εγγυάται το ευ ζήν του εαυτού και της ανθρωπότητας στο μέλλον.

Για να μπορέσω να κρατήσω ζωντανή την εμπειρία της γνώσης της ψυχής, χρειάζεται να δίνω αξία στην αξία μου. Τότε οι ευκαιρίες για να ανανεώνω  τον εαυτό μου ξανά από την αρχή θα πολλαπλασιάζονται.

Το να γνωρίζω την ψυχή εκ νέου, σημαίνει να πηγαίνω σε βάθος και να ελέγχω αν κάποιο από τα αισθήματά μου είναι τεχνητό. Το σημάδι είναι η κούραση. Ας αποταυτιστώ από τα αρνητικά κομμάτια της ζωής μου και του χαρακτήρα μου ή της παρούσας φάσης. Ας θυμάμαι πως ότι έρχεται, φεύγει. Τότε θα διαπιστώσω ότι οι άλλοι δε μου φταίνε. Είναι απλώς εκεί να με διδάξουν να βαθαίνω στο ποιος είμαι και τι έχω να κάνω στο παρόν. Είμαι ο δημιουργός της ζωής μου. Είμαι μία γαλήνια ψυχή.

Άσκηση διαλογισμού

Στρέφοντας την προσοχή μου απαλά προς το κέντρο του μετώπου μου, οραματίζομαι ένα μικροσκοπικό σημείο ζωτικής ενέργειας… Αφήνω τη γαλήνη να με ταξιδέψει στη σιωπή και βυθίζομαι στη δύναμη της συγκέντρωσης. Είμαι μια ψυχή, μία ενέργεια… ένα σημείο απαράμιλλης  πνευματικής δύναμης. Αφήνομαι με εμπιστοσύνη στο ταξίδι προς τα μέσα. Η εμπιστοσύνη είναι σαν το οξυγόνο για το δύτη. Δε φοβάμαι το σκοτάδι, γιατί η ψυχή οδεύει προς το φως του βάθους της. Στο βυθό της ύπαρξής μου μπορώ να αγγίξω τη σιωπή, να απορροφήσω τη γαλήνη και να αγνοήσω τα υπόγεια ρεύματα των περιττών μου σκέψεων. Μπορώ να συνδεθώ με την Πηγή, την Υπέρτατη ψυχή που με προστατεύει από τη βιασύνη, την κριτική και την ανισορροπία.

Στη συντροφιά της Υπέρτατης Πηγής, ενθαρρύνομαι με τη σοφία της γνώσης του εαυτού και του έργου της ζωής. Δεν προτρέχω, μα γνωρίζω τις δυνάμεις και τα όριά μου. Δεν κινδυνεύω από το σύνδρομο του δύτη κατά την επιστροφή στη δράση… Η ψυχή είναι αιώνια και άφοβη…. Είναι γαλήνια… είναι ασφαλής… Σταδιακά, επιστρέφω στην επίγνωση του γύρω χώρου, κρατώντας την εμπειρία της ψυχής και την αγάπη της Υπέρτατης Πηγής.

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>