Γνώμη του Χρήστου Τέντομα: Ένα απόγευμα με τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα

Ιανουαρίου 05, 2015

Σε σκηνή αναβίωσης της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς μας μετατράπηκε το κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε να λαμβάνουν σάρκα και οστά οι μυθικές φιγούρες του Πλάτωνα και του μεγάλου του ήρωα Σωκράτη, μέσα από την εμπνευσμένη διάλεξη του παγκοσμίως διάσημου Γάλλου διανοούμενου, ομότιμου καθηγητή της Εκόλ Νορμάλ και διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών Σύγχρονης Γαλλικής Φιλοσοφίας Αλέν Μπαντιού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια επιφανής προσωπικότητα των γραμμάτων εκφράζει την ευγνωμοσύνη και τη χαρά της που της δίνεται η ευκαιρία να αναπνεύσει, να ζήσει και να μιλήσει στην Αθήνα, στο ίδιο το λίκνο όπου γεννήθηκαν η πολιτική, η φιλοσοφία, οι επιστήμες και η τέχνη – αξίες που αποτέλεσαν τις βάσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.

Ούτε επίσης είναι η πρώτη φορά που μία τέτοιου διαμετρήματος προσωπικότητα δηλώνει την ισχυρή ταύτισή της με αυτόν τον τόπο, δηλώνοντας πως νιώθει ο ίδιος Αθηναίος και μάλιστα ένας από τους αρχαιότερους Αθηναίους.

Λόγια σαφώς τιμητικά που ξεπερνούν το επίπεδο της κολακείας, μαρτυρώντας μία σχέση βαθιάς συγγένειας, η οποία ενώνει ανεπανόρθωτα το κληρονομικό υπόστρωμα των λαών της Γηραιάς Ηπείρου.

Ωστόσο, ο Αλέν Μπαντιού δεν είναι ένας κλασικός φιλέλληνας που αναλώνεται σε βαρύγδουπες προτάσεις και δηλώσεις, αντιμετωπίζοντας την ελληνική αρχαιότητα σαν ένα πολύτιμο φάντασμα του παρελθόντος, αλλά ένας αληθινός άνθρωπος της γνώσης που εργάζεται με συνέπεια πάνω στην αρχαία ελληνική σκέψη και πιο συγκεκριμένα στην επικαιροποίησή της. Πράγμα που φάνηκε ξεκάθαρα και από το θέμα της διάλεξής του: ο Πλατωνισμός σήμερα.

Όχι με την έννοια του πώς διαβάζουμε σήμερα τον Πλάτωνα, αλλά, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου, πώς μπορούμε να πραγματευτούμε τη σκέψη του Πλάτωνα με σύγχρονους όρους, πώς να την επικαιροποιήσουμε ως οδηγό μέσα στο νεφελώδες τοπίο του σύγχρονου πολιτικού γίγνεσθαι, ως φωτεινό φάρο που στέκεται απέναντι στα σημερινά προβλήματα και όχι σαν μία σπουδαία σκιά του παρελθόντος.

Ο Αλέν Μπαντιού δεν είναι άσχετος με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που πλήττουν τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και ιδιαίτερα τη χώρα μας, η οποία υφίσταται και τις βαρύτερες επιπτώσεις της γενικευμένης κρίσης. Έχει πολλάκις επιδείξει το πραγματικό ενδιαφέρον του για το τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης, την οποία και έχει επισκεφτεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια για να μοιραστεί το όραμά του για μία ουσιαστική αναβίωση του Πλάτωνα και του δασκάλου Σωκράτη.

Και όπως ο ίδιος ο Σωκράτης, έτσι και ο Αλέν Μπαντιού στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα το οποίο επανέλαβε και από το βήμα του αμφιθεάτρου του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: Καλεί τους ανθρώπους της γνώσης να κατέβουν στο μεγάλο θέατρο του κόσμου και «να βοηθήσουν τους θεατές να απαλλαγούν από το θάμπωμά τους. Μόνο έτσι θα διακρίνουν την πραγματικότητα και θα ξεφύγουν από τις σκιές και τις ψεύτικες εικόνες. Μόνο έτσι θα καταφέρουν, έστω και με καθυστέρηση, να πετύχουν τη μετατροπή και την ανύψωση. Μόνο έτσι θα επέλθει εντέλει η οικουμενικότητα».

Πηγή tentomas.gr

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>