Γογγύλια μπρεζέ με πορτοκάλι

Ιουνίου 05, 2015

Οι Ρωμαίοι έτρεφαν μεγάλη αγάπη στα γογγύλια. Ήταν σημαντικό γι΄ αυτούς λαχανικό και τουλάχιστον μέχρι την αρχή του 1ου μ.Χ. αιώνα υπήρχαν αρκετές ποικιλίες. Τα γογγύλια ήταν αγαπητά μέχρι που με την εξάπλωση της αυτοκρατορίας άρχισαν να φθάνουν στη Ρώμη πλήθος αγροτικών προϊόντων.

Ήταν αντικείμενο λατρείας από τον Ρωμαίο ήρωα πολέμου Curius Dentatus του 3ου αιώνα. Λέγεται ότι όταν απεσταλμένοι των αντίπαλων Σαμνιτών τον πλησίασαν για να του προσφέρουν χρυσό ώστε να αποστατήσει, τον βρήκαν να ψήνει γογγύλια. Βλέποντας τον ύπατο να ψήνει ένα από τα πιο ταπεινά τρόφιμα, πείστηκαν ότι δεν θα δεχόταν τη δωροδοκία.

Καθαρά από τη μαγειρική πλευρά, η ιδέα του ψησίματος του ταπεινού αυτού λαχανικού είναι καλή. Η υψηλή θερμοκρασία βοηθάει στο καραμέλωμα του αμύλου, κάνοντας το λαχανικό πιο νόστιμο.

Για 6 μερίδες

10 γογγύλια/ρέβες

1,2 φλιτζ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λειωμένες

1 πορτοκάλι στυμμένο

2 πορτοκάλια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες

1 φλιτζ. σφιχτές ώριμες ντομάτες, στραγγισμένες και κομμένες

Αλάτι και πιπέρι

1. Ξεφλουδίζουμε και πλένουμε τις ρέβες. Κόβουμε σε κυβάκια των 3 εκ.

2. Σε ένα μεγάλο βαρύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις ρέβες μέχρι να ροδίσουν, για 6 λεπτά περίπου. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ελαφρύ χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε απαλά.

3. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, ανεβάζουμε τη φωτιά σε δυνατή και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να μειωθούν τα υγρά στη μισή ποσότητα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε το σκεύος. Μειώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτούν οι ντομάτες και οι ρέβες να γίνουν πολύ τρυφερές. Προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού 5 λεπτά περίπου πριν να είναι έτοιμο το φαγητό. Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

 

Πηγη:

alttherapy.blogspot.com

 

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>