Γονίδια ή Τρόπος Ζωής: τί καθορίζει περισσότερο το πεπρωμένο μας;

Ιουνίου 12, 2014

Γράφει ο Dr.Δημήτρης Τσουκαλάς Iατρείο Χρονίων Νοσήματων και Μεταβολικών Διαταραχών, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II, Μετεκπαιδεύτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, President of The European Institute of Nutritional Medicine E.I.Nu.M

www.plus.google.com

Έχετε ιστορικό καρδιοπάθειας ή καρκίνου στην οικογένειά σας;

Μην υποθέσετε ότι τα γονίδιά σας ελέγχουν το πεπρωμένο σας. Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε στο WebMD, αναφέρεται ότι οι επιλογές στο τρόπο ζωής που κάνουμε κάθε μέρα είναι πιο σημαντικές από το DNΑ μας, για να παραμείνουμε υγιείς.

Σίγουρα κάποια γονίδια μπορεί να προδιαθέσουν για νόσο. “Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, ένας υγιής τρόπος ζωής ανατρέπει τον κίνδυνο από την κληρονομικότητα», όπως αναφέρει ο καρδιολόγος Donald Lloyd-Jones, πρόεδρος της προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern Feinberg School of Medicine. “Ακόμα και αν μια ασθένεια εμφανίζεται στην οικογένειά σας, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να την αποφύγετε.”

Καρδιοπάθειες

Πάνω από 100 είδη των γονιδίων μπορούν να παίξουν ένα μικρό ρόλο στον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιακή νόσο. Ο μεγαλύτερος όμως παράγοντας κινδύνου με διαφορά είναι ο τρόπος ζωής.

Ο Lloyd-Jones και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη Framingham Heart Study. Η μελέτη παρακολούθησε τρεις γενιές οικογενειών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

Το οικογενειακό ιστορικό αποτελούσε μόνο το 17% του κινδύνου καρδιακής νόσου ενός ατόμου.

Κακές επιλογές τρόπου ζωής, όπως η έλλειψη άσκησης, αποτελούν το επιβλητικό 83% του κινδύνου.

Παρόμοια αποτελέσματα επαληθεύτηκαν και στη κλινική μελέτη EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), όπου το 84,3% των εμφραγμάτων σχετίζονταν με τους πέντε κλασικούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου:

  • κάπνισμα, 
  • υπέρταση, 
  • διαβήτης,
  • έλλειψη άσκησης και 
  • κεντρικού τύπου παχυσαρκία.

Τα άτομα που είχαν 4 ή 5 από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, εμφάνισαν 11.5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με αυτά που είχαν έναν ή κανέναν παράγοντα κινδύνου. 

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων ανεξάρτητα και από το γονιδιακό μας υπόβαθρο.

Για παράδειγμα, ένας τύπος γονιδίου που συνδέεται με τη νόσο της καρδιάς ονομάζεται 9p21. Κατά μέσο όρο, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20% περίπου όταν ακολουθείται ένας ανθυγιεινός τρόπος διατροφής. Αν όμως οι άνθρωποι που φέρουν αυτό το γονίδιο ακολουθούν μια διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά, μειώνουν τον κίνδυνο τους στο φυσιολογικό. Από την άλλη, οι άνθρωποι με αυτό τον τύπο του γονιδίου που τρέφονται με μια κακή διατροφή, αυξάνουν κατά δύο φορές το φυσιολογικό κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή.

Διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζεται από ένα συνδυασμό τόσο γονιδίων όσο και του τρόπου ζωής. Τα γονίδια είναι μόνο ένα μικρό μέρος της ιστορίας. Ο σύγχρονος Δυτικός πολιτισμός έχει εγκλωβιστεί σε μια επιδημία παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες, που τροφοδοτείται από έναν καθιστικό τρόπο ζωής και τα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.

Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες διαπίστωσαν ότι η άσκηση, μια υγιεινή διατροφή και ο έλεγχος του βάρους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 93%. Ενώ κλινικές μελέτες, όπου εφαρμόστηκε ένα εντατικό πρόγραμμα αλλαγής τρόπου ζωής που ενθάρρυνε την:

- Άσκηση

- υγιεινή διατροφή

απώλεια βάρους

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα του σακχάρου τους, του λιπιδαιμικού τους προφίλ και της αρτηριακής τους πίεσης.

Καρκίνος

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι για παράδειγμα ένας από τους καρκίνους με το τον υψηλότερο βαθμό κληρονομικότητας. Θα νόμιζε κανείς ότι αυτό σημαίνει πως στην πλειοψηφία του εκδηλώνεται σε άτομα με αντίστοιχο οικογενειακό ιστορικό. Τα ποσοστά όμως καταδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο και σε αυτή την περίπτωση.   

Περίπου το 25% των καρκίνων του παχέος εντέρου εμφανίζονται σε άτομα με κάποιο οικογενειακό ιστορικό της νόσου (οι περισσότερες μορφές καρκίνου συνδέονται με κληρονομική προδιάθεση σε ποσοστό από 5-10%). Στο υπόλοιπο όμως 75% των περιπτώσεων που νοσούν από καρκίνο του παχέος εντέρου, η γενετική δε φαίνεται να παίζει κανένα ρόλο. Ο τρόπος ζωής όμως παίζει σημαντικό ρόλο.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο του καρκίνου στο παχύ έντερο ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

- Μείωση της κατανάλωσης κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.

- Άσκηση.

- Διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

- Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο ή και καθόλου.

Δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε.

Σύμφωνα με έρευνα του Richard S. Rivlin, καθηγητή της ιατρικής στο Weill Cornell, oι άνθρωποι που κάνουν υγιεινές αλλαγές ακόμη και τόσο αργά όσο στα εξήντα και στα εβδομήντα τους, εμφανίζουν δραματική μείωση του κινδύνου. Με την άσκηση και ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος των καρδιακών νοσημάτων, της οστεοπόρωσης και της απώλειας οστικής μάζας.

Ενήλικες άνω των 65 ετών που έχουν ήδη στεφανιαία νόσο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής μέχρι και 45%. Μια χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα και τακτική άσκηση, σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου σχεδόν στο μισό.

Τα γονίδια παίζουν κάποιο ρόλο στην υγεία μας γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το οικογενειακό μας ιατρικό ιστορικό. Για τις περισσότερες όμως από τις χρόνιες ασθένειες που απειλούν την υγεία μας, όπως τα καρδιακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά, το διαβήτη και τον καρκίνο οι καθημερινές μας επιλογές ξεπερνούν κατά πολύ την επιρροή των γονιδίων μας.

Η φροντίδα της υγείας μας εξακολουθεί να αφορά κυρίως τις επιλογές που κάνουμε.

Στην Υγεία Σας!

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>