Γυναίκα, οικογένεια, εργασία, κοινωνική ζωή: είναι εφικτή μία υγιής ισορροπία;

Μαρτίου 04, 2013

Γράφει η Ελένη Χαραμή, Ψυχολόγος, Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

Photo from http://www.revistatodopyme.es

Το κλασικό τρίπτυχο-οδηγός μίας ημέρας, διαχωρίζεται σε 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ύπνου και 8 ώρες ελεύθερου χρόνου για ψυχαγωγία και προσωπικές δραστηριότητες. Για μία σύγχρονη γυναίκα, εργαζόμενη, με οικογένεια, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε από απλό αστείο ως ειρωνεία, γιατί στην καθημερινότητα, οι 24 ώρες… δεν επαρκούν.

Η γυναίκα επιφορτισμένη με τη θέλησή της ή και υποχρεωτικά με πολλαπλούς ρόλους, συχνά παραμελεί τον εαυτό της πίσω και μέσα από τους ρόλους και καταλήγει να διεκπεραιώνει, χωρίς να λαμβάνει ουσιαστική χαρά και ευχαρίστηση.

Ευτυχώς όμως, δεν είμαστε ρομπότ, εκτός από καθήκοντα και υποχρεώσεις, έχουμε και ανάγκες και δικαιώματα· όλα μπορούν να καλυφθούν, ώστε να επιτυγχάνουμε μια υγιή ισορροπία και επιθυμητή αρμονία.

 

Βασικές στρατηγικές συντονισμού

  • Γυναίκα καριέρας; Γιατί όχι;  Η εργασία ολοκληρώνει την προσωπικότητα και χτίζει το χαρακτήρα. Δεν αποτελεί λύση να αποποιούμαστε το ρόλο της εργαζόμενης για να ενδυναμώνουμε τους άλλους ρόλους – ωστόσο δεν τον αφήνουμε να μας απορροφά πλήρως. Είναι θέμα διπλής εστίασης: και προς τα μέσα-σπίτι και προς τα έξω – εργασία.
  • Οι σύζυγοι με παιδιά ή χωρίς, δεν παύουν να είναι και σύντροφοι. Ακόμα και αν λειτουργούμε σε επίπεδο ρουτίνας, μπορούμε να χτίσουμε ρομαντικές στιγμές που αναζωπυρώνουν το ερωτικό ενδιαφέρον, ενώ βέβαια ακόμα και η πιο μικρή ένδειξη αγάπης και ενδιαφέροντος επιβεβαιώνει τον σύντροφό μας και κατ’ επέκταση και εμάς.
  • Τα παιδιά θέλουν ΠΟΙΟΤΙΚΟ χρόνο. Με λιγότερο άγχος και εξάλειψη των ενοχών, σε σύμπνοια με το σύζυγό μας, μπορούμε να οικοδομήσουμε ουσιαστική οικογενειακή ισορροπία, βασισμένη σε χρήσιμες, ευχάριστες δραστηριότητες και ψυχαγωγία με νόημα, στοχευμένες στη διαπαιδαγώγηση.
  • Δυσκολία; ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ! Η ευθύνη δεν είναι προσωπικό “προνόμιο” ενός ανθρώπου. Κανείς δεν απαιτεί να υπερβαίνουμε τον εαυτό μας για να επιτυγχάνουμε σε όλα και τελικά να κατακερματιζόμαστε σε αυτήν την προσπάθεια. Καθετί, μπορεί να διαχωριστεί και να μοιραστεί: ένα τέτοιο σκεπτικό κοινής ανάληψης ευθυνών θα μας αποφορτίσει και θα προάγει τη συνεργασία στον εργασιακό χώρο και τη συμμαχία στην οικογενειακή ζωή.
  • “Η ζωή είναι σύντομη: Οργάνωσέ την σωστά!” Οι πολλαπλοί ρόλοι απαιτούν προσεκτικό χρονοδιάγραμμα και συντονισμό. Ας αναρωτηθούμε: Πρέπει να τα κάνουμε όλα; Τι μας δεσμεύει σε κάθε δραστηριότητα και πού αποσκοπούμε με αυτήν; Συχνά επιφορτίζουμε τον εαυτό μας με ευθύνες που δεν είναι πρωτεύουσες και σημαντικές, ενώ παραμερίζουμε τις ζωτικές μας ανάγκες.
  • Η τελειότητα είναι παγίδα. Ας εστιάσουμε χωρίς άγχος και χωρίς υπερβολικές προσδοκίες στις υποχρεώσεις μας. Ίσως έτσι, θα τις εκλαμβάνουμε περισσότερο ως επιλογές που λειτουργούν με κυκλικότητα, παρά ως “πρέπει” που απαιτούν ολοκλήρωση με προθεσμία.
  • Η χαρά και ο αυθορμητισμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ: Ναι, χρειαζόμαστε χρόνο και για δραστηριότητες επιφανειακές. Η απόκλιση από το πρόγραμμα δεν επισύρει ποινές, αλλά συχνά είναι και υγιής άμυνα!

 

Η πολλαπλότητα των ρόλων δεν πρέπει να βιώνεται ως καθήλωση σε μια ρουτίνα. Ας την αναπλαισιώσουμε: Είναι συνειδητή επιλογή μας. Λαμβάνουμε επιβεβαίωση, επιδοκιμασία, ανεξαρτησία οικονομική, ασφάλεια, στοργή, αγάπη. Η ανάληψη των ρόλων μπορεί να μας γεμίζει καθήκοντα, μας αποδίδει όμως και… κέρδη τόσο σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό. Ας τα αναλογιστούμε. Η θετική οπτική, είναι αυτόματα η πιο ουσιαστική ενίσχυση του εαυτού μας.

 Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>