Δέκα βήματα για περισσότερη αυτοπεποίθηση στις σχέσεις

Μαΐου 30, 2014

Γράφει η Κατερίνα Ευστρατιάδου, Life Coach

www.plus.google.com

Θέλεις να μείνεις μέσα στη σχέση σου με διάρκεια και δυναμική και υψηλή αυτοπεποίθηση;

Ξέχασε το Χόλυγουντ!

Ξέχασε τις ρομαντικές αντιλήψεις περί έρωτος με την πρώτη ματιά και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Αυτά ανήκουν στις ταινίες του Ντίσνεϋ και είναι για παιδιά.

Τώρα ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα!

Οι σχέσεις απαιτούν σκληρή δουλειά.

Επιτρέψτε μου να το ξαναπώ, οι σχέσεις απαιτούν ΔΟΥΛΕΙΑ!!!

Και όπως η δουλειά, απαιτούν χρόνο, ενέργεια, αφοσίωση και ξεκάθαρη επικοινωνία για το τι περιμένουμε από τον άλλο, τι λειτουργεί καλά και τι όχι. Γεγονός.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια στο να σχεδιάζουν μία τελετή γάμου παρά στο να διατηρήσουν και να εξελίξουν τη σχέση τους.

Μόλις αντιληφθείτε ότι καμία σχέση δεν είναι ποτέ τέλεια ή ευτυχισμένη είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, τότε θα μπορέσετε να σταματήσετε να καταπιέζετε τον εαυτό σας για το πώς θα «έπρεπε» να είναι και να αρχίσετε να χτίζετε προς το πώς θα «μπορούσε» να είναι. Μην ανησυχείτε αν οι φίλοι σας ισχυρίζονται ότι η σχέση τους είναι θείο δώρο και σούπερ ευτυχισμένη κάθε ημέρα του μήνα και του χρόνου.

‘Η κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους, ή τους περιμένει μεγάλη έκπληξη πολύ σύντομα. Αφήστε λοιπόν τους άλλους και σκεφτείτε πως εσείς βιώνετε τη σχέση σας και αν αναγνωρίζετε ξεκάθαρα τις δυναμικές της.

Ορίστε λοιπόν δέκα ερωτήσεις για να αναρωτηθείτε και να απαντήσετε…

Μόλις απαντήσετε αυτές τις ερωτήσεις, τότε θα έχετε μια ξεκάθαρη άποψη για το τι λειτουργεί σωστά και τι χρειάζεται βελτίωση.

1) Με ποιο τρόπο αυτή η σχέση καλύπτει τις ανάγκες μου;

2) Με ποιο τρόπο ο/η σύντροφός μου με κάνει να είμαι καλύτερος-η;

3) Τι κερδίζω από αυτή τη σχέση;

4) Τι έχω μάθει από το-τη σύντροφό μου;

5) Οι καλές στιγμές είναι περισσότερες από τις κακές;

6) Αισθάνομαι ίσος-η στη σχέση μας;

7) Τι αγαπώ περισσότερο σε αυτόν τον άνθρωπο;

8) Ποια 3 πράγματα θα ήθελα να αλλάξει ο / η σύντροφός μου;

9) Πως νιώθω όταν είμαστε καλά μεταξύ μας;

10) Είμαι καλός-ή στην επικοινωνία; Αυτός-ή επικοινωνεί μαζί μου σωστά;

Θα μπορούσαμε με κοινή προσπάθεια να επικοινωνήσουμε καλύτερα μεταξύ μας;

Εάν μπορείτε να εντοπίσετε ένα δυνατό κοινό σημείο, συγκεκριμένα παραδείγματα του πως καλύπτονται οι κοινές σας ανάγκες και μία θετική ισορροπία στη σχέση σας, τότε σημαίνει ότι αναγνωρίσατε ότι όλες οι σχέσεις απαιτούν δουλειά, και αποφασίσατε να αφοσιωθείτε σε αυτό που έχετε. Εάν πάλι κάποια από τις πιο πάνω ερωτήσεις, σας άφησαν με ερωτηματικά σχετικά με τις σχέσεις σας, τότε μην το αναβάλετε άλλο.

Βρεθείτε με το σύντροφό σας και κάντε μια υγιή συζήτηση για τις αμοιβαίες ανάγκες και θέλω σας και εργαστείτε μαζί για να δυναμώσετε τη σχέση σας.

Μάθε να λές όχι

Αν θέλεις να έχεις τον έλεγχο του χρόνου σου, ο καλύτερος τρόπος είναι να μάθεις να λες «ΟΧΙ». Γιατί;

Διότι οι άνθρωποι θέλουν να γεμίζουν το χρόνο σου και εξαρτάται από εσένα πώς θα διαχειριστείς το χρόνο σου. Αν είχες 2 ώρες έξτρα την ημέρα, ή μια ημέρα έξτρα την εβδομάδα, πού θα σου άρεσε να αφιερώσεις αυτόν τον έξτρα χρόνο; Σοβαρά σκέψου το, θα ήθελες να….

- Κάνεις γιόγκα

- Να βρεις ραντεβού

- Να πάς σινεμά

- Να φύγεις διακοπές

- Να μείνεις με την οικογένειά σου

-Να μη μείνεις με την οικογένειά σου

- Να γράψεις ένα βιβλίο

Αν δεν ξέρεις που να αφιερώσεις τον χρόνο σου, θα συνεχίσεις να επιτρέπεις στους άλλους να σου γεμίσουν το χρόνο με τις επιπλέον απαιτήσεις τους.

ΜΑΘΕ ΝΑ ΛΕΣ ΟΧΙ!

Ένας από τους κανόνες που υπάρχει μέσα στη διδασκαλία μου «Ελευθέρωσε το χρόνο σου, Ελευθέρωσε την ζωή σου» είναι «ΑΝΑΠΤΥΣΣΩ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥ»

Όταν το αφεντικό σου λέει «χρειάζομαι να είναι έτοιμο μέχρι την Παρασκευή», τι πρέπει να κάνεις;

Α) Άμεσα απαντάς ΝΑΙ

Β) Λες ΟΧΙ ή…

Γ) Λες… «Έχω άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή. Τι θα συμβεί αν το έχω έτοιμο από Δευτέρα;

Η σωστή απάντηση είναι «εξαρτάται από την περίπτωση», αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δε συνειδητοποιούν ότι έχουν επιλογή.

Όταν έχεις τη δική σου δουλειά, το “αφεντικό” μπορεί να είναι πιο απαιτητικό.

Για αυτό πρέπει να δημιουργήσεις διάστημα «κενό ενδιάμεσου χρόνου» όταν δουλεύεις σε κάτι καινούργιο. Υπάρχει κάτι το προκλητικό ή υποχρεωτικό στο να δουλέψεις με την ομάδα σου νυχτέρια για να είναι όλα έτοιμα μέχρι την τελευταία στιγμή;

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι, ότι ο φτωχός προγραμματισμός και η απουσία «κενού ενδιάμεσου χρόνου» εδραιώθηκαν στην εργασία σου και επέτρεψαν να συμβεί το απροσδόκητο.

Και τέλος αφού πετυχαίνεις κόντρα στις αντιξοότητες το θαύμα να ολοκληρωθεί η δουλειά, αυτή κάθεται πάνω στο γραφείο του αφεντικού σου για πάνω από 2 εβδομάδες.

Οι άνθρωποι τείνουμε να παρουσιάζουμε μερικά πράγματα σαν επείγοντα,

ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Αν ζητήσεις για περισσότερο «κενό χρόνο», ακόμα και αν δεν το χρειάζεσαι, θα αποβάλεις ένα μεγάλο μέρος του στρες…

Άλλο ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να αρχίσεις να λες ΟΧΙ σε πράγματα.

- Μπορείς να κάνεις κάτι για μένα;

- Όχι, έχω ήδη κανονίσει να πάω γυμναστήριο.

Μπορεί να μην ισχύει τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά αν δεχόσουν το αίτημα τους, θα μείωνες τον ελεύθερο χρόνο που θα είχες στη διάθεσή σου.

Δεν υπάρχει κανείς άλλος σε αυτόν τον κόσμο να τους βοηθήσει; Ίσως πρέπει να γίνουν ποιο ταπεινοί και να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον άλλο, ή να πάρουν ένα ταξί, ή να φωνάξουν το γείτονα, ή να το αφήσουν για κάποια άλλη φορά, κ.τ.λ.

Δεν είναι πάντα εύκολο να πεις ΟΧΙ, λόγω των ενοχών νοιώθουμε να γινόμαστε κακοί, απέναντι στη δυσάρεστη κατάσταση που βρίσκεται ο άλλος. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις που πρέπει να λέμε ΟΧΙ.

Είναι βασικό να καταλάβουμε ότι έχουμε επιλογές στη ζωή μας. 

Αν θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας από το άγχος και την υπέρβαση, στη γαλήνη, τη χαλαρότητα και τη διασκέδαση, πρέπει να ξεκινήσετε να κάνετε διαφορετικά τα πράγματα. Ξεκινήστε και εφευρίσκετε κενό χρόνο ενδιάμεσα σε μία εργασία και ξεκινήστε να λέτε ΟΧΙ. Μπορεί ήδη να έχετε πει όχι σε 3 αιτήματα…

Χρειάζεται να κάνετε πρακτική. Θα είστε ικανοί να δείτε πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι. Και στο τέλος, αφού γυμνάσετε το όχι σας, θα διαπιστώσετε πως έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας.

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>