Δίαιτα για αδυνάτισμα ή… διατροφή για καλή υγεία;

Απριλίου 12, 2013
inspire_diet

photo from: http://nadiacampbell.wordpress.com

Γράφει η Αναστασία Βανδώρου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Αν και είμαστε η γενέτειρα της μεσογειακής διατροφής πλέον φιγουράρουμε μεταξύ των πιο παχύσαρκων χωρών της Ευρώπης. Έχουμε ξεχάσει τις διατροφικές μας ρίζες και έχουμε υιοθετήσει έναν πιο δυτικοποιημένο τρόπο διατροφής που τον συνοδεύουν η καθιστική ζωή, η έλλειψη συστηματικής άσκησης αλλά και το πολύ άγχος. Όλα αυτά συνθέτουν ένα περιβάλλον που ευνοεί την αύξηση του βάρους, συχνά σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τα πρότυπα τα κοινωνικά όμως προστάζουν ένα σώμα λεπτό χωρίς ατέλειες και ο αγώνας να το αποκτήσουμε είναι μεγάλος! Η επιθυμία να φτάσουμε γρήγορα και ανώδυνα στο στόχο μας επηρεάζει την κρίση μας και μας κάνει επιρρεπείς σε διάφορα «μαγικά» σκευάσματα, στερητικές δίαιτες και διάφορες άλλες μεθόδους αδυνατίσματος που φυσικά υπόσχονται θαύματα!!! Ξεχνάμε όμως πολλές φορές ένα βασικό παράγοντα… την υγεία μας!!

Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στο μέσο με το οποίο θα την πετύχουμε καθώς το να αδυνατίσει κανείς δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα βελτιώσει και την υγεία του. Δίαιτες μονοδιάστατες, όπως είναι για παράδειγμα οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων τύπου Atkins ή Dukan, είναι αρκετά διαδεδομένες για τα γρήγορα τους αποτελέσματα και ελκυστικές καθώς αποκλείοντας βασικές ομάδες τροφίμων (αμυλούχα τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά κτλ) «επιτρέπονται» μεγάλες καταναλώσεις σε τρόφιμα όπως κόκκινα κρέατα, αλλαντικά και λιπαρά (hamburger, bacon, fast food κτλ).  Ακούγονται νόστιμες και εύκολες με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να καταφεύγει σε αυτές και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα! Αν τις έχει ακολουθήσει και κάποιος/α star τόσο το καλύτερο (υποτίθεται ότι είναι)! Αυτές οι δίαιτες όμως είναι αρκετά στρεσογόνες για τον οργανισμό καθώς αυξάνουν δείκτες φλεγμονής και εκτοξεύουν στα ύψη ορμόνες του στρες, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για εκδήλωση καρδιαγγειακού νοσήματος ή άλλων χρόνιων ασθενειών.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι μερικές από τις πολλές που κυκλοφορούν με ελάχιστο έως και ανύπαρκτο ερευνητικό υπόβαθρο αποκλείοντας ή επιτρέποντας αυθαίρετα ομάδες τροφίμων προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Οι πτυχιούχοι διαιτολόγοι συνεχώς υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε «καλά» και «κακά» τρόφιμα αλλά διατροφική ισορροπία!!! Ο οργανισμός μας χρειάζεται και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και λιπαρά προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί άρτια καθημερινά.

Η ποιότητα λοιπόν και η επάρκεια θρεπτικών συστατικών πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο της δίαιτας που θα ακολουθήσουμε και όχι μόνο η απώλεια κιλών που υπόσχεται.Οφείλουμε να έχουμε πάντα τα μάτια μας ανοιχτά γιατί η διατροφή μπορεί να είναι ισχυρός σύμμαχος στην βελτίωση της υγείας μας αλλά με λάθος χειρισμούς μπορεί να αποτελέσει το λόγο για εκδήλωση ενός προβλήματος υγείας λιγότερο ή περισσότερο σοβαρού! Πρέπει να σεβόμαστε το σώμα και την υγεία μας και να μην τη θεωρούμε ποτέ ως δεδομένη!! Εξάλλου να θυμόμαστε “Είμαστε ό,τι τρώμε”!Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>