Διαχείριση του εργασιακού στρες

Απριλίου 19, 2013
inspire_workingstress

freedigitalphotos

Το στρες στο χώρο εργασίας είναι πολύ προσωπική υπόθεση. Μερικοί άνθρωποι λειτουργούν σε πολύ έντονους ρυθμούς εργασίας (όπως νοσηλευτές επειγόντων περιστατικών, αστυνομικοί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας), όπου ένα λάθος μπορεί να βάλει τη ζωή των ανθρώπων σε κίνδυνο.

Βέβαια όλοι καθημερινά βιώνουμε καταστάσεις πίεσης. Σύντομες προθεσμίες, ατέλειωτη γραφειοκρατία, πελάτες θυμωμένοι, ραντεβού, όλα μπορούν να προκαλέσουν άγχος. Επομένως, δεν είναι η φύση της δουλειάς τόσο που δημιουργεί άγχος, όσο ο τρόπος που ένα άτομο ανταποκρίνεται στις επείγουσες ανάγκες και απαιτήσεις στο εργασιακό περιβάλλον του.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που βλέπουμε ανθρώπους να ανταποκρίνονται στο στρες με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και την κουλτούρα του χώρου εργασίας στον οποία βρίσκονται και αυτό είναι και το ενδιαφέρον: εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που διαχειρίζονται καλά το εργασιακό στρες, για όλους είναι δυνατό να το επιτύχουν αρκεί να έχουν θέληση και να εφαρμόσουν την κατάλληλη τεχνική!

Επιπτώσεις στρες

Το στρες έχει αρνητικές επιπτώσεις σε:

- Σώμα: πονοκεφάλους, ρηχή αναπνοή, δυσκολία στον ύπνο, άγχος και στομαχικές διαταραχές. Το μακροχρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, πόνο στην πλάτη, κατάθλιψη και ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

- Μυαλό: αλλοιώνει τη συγκέντρωση και τη φαντασία και αυξάνει την πιθανότητα λάθους, γιατί δε σε αφήνει να σκέφτεσαι καθαρά.

- Ψυχή: επηρεάζει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σας, καθιστώντας σας οξύθυμο, ανυπόμονο, λιγότερο ενθουσιώδη για τη δουλειά σας, και μπορεί ακόμη να οδηγήσει και σε κατάθλιψη.

Αν θέλετε λοιπόν να αποφύγετε όλα τα παραπάνω, δεν έχετε παρά να εφαρμόσετε κάποιες τεχνικές:

1. Διαχείριση χρόνου
Η σωστή διαχείριση χρόνου και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων μπορούν να μειώσουν πολύ το άγχος στο χώρο εργασίας. Ξεκινήστε τη μέρα σας κάνοντας μια λίστα των εργασιών. Ιεράρχηση σύμφωνα με αυτά που πρέπει να γίνουν, αυτά που θέλετε να κάνετε και αυτά που μπορούν να περιμένουν.

2. Κάντε ένα διάλειμμα
Ωριαία σύντομα διαλείμματα κατά τη διάρκεια των οποίων θα τεντώσετε τους ώμους, την πλάτη, το λαιμό σας. Το διάλειμμα μπορεί να προσφέρει φυσική ανακούφιση από το στρες, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μειώσει την ψυχική πίεση.

3. Να είστε ρεαλιστές
Σταματήστε να αναλαμβάνετε να κάνετε περισσότερα από ό, τι μπορείτε να χειριστείτε. Να είστε ευγενικοί και να λέτε στον εαυτό σας “Με το φόρτο εργασίας που έχω, δεν μπορώ να αναλάβω περισσότερη δουλειά αυτή τη στιγμή.”

4. Δώστε μια «ανάσα» στο μυαλό σας
Καθίστε σε μια άνετη καρέκλα, κλείστε τα μάτια σας και χαλαρώστε τους μυς σας.

Στη συνέχεια, επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας και επαναλάβετε συνεχώς μια απλή λέξη, όπως ” αγάπη “, “γαλήνη”, ή om,” δυνατά ή σιωπηλά αν δεν είστε μόνος/η. Συνεχίστε μέχρι να χαλαρώσετε πλήρως τους μυς και το μυαλό σας.

5. Χαλαρώστε από την κορυφή έως τα νύχια
Καθίστε ή ξαπλώστε και κλείστε τα μάτια σας. Ξεκινώντας από το κεφάλι σας, σφίξτε τα δόντια σας και σμίξτε τα φρύδια σας. Κρατήστε την ένταση για πέντε δευτερόλεπτα και έπειτα χαλαρώστε. Στη συνέχεια, σφίξτε τους ώμους σας, φέρνοντας τους μέχρι τα αυτιά σας. Κρατήστε για πέντε δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε. Συνεχίστε να σφίγγετε και να απελευθερώνετε κάθε ομάδα μυών στο σώμα σας μέχρι να φτάσετε τα δάχτυλα των ποδιών σας. Αναπνεύστε χαλαρά για λίγα λεπτά και τέλος ανοίξτε τα μάτια σας.

6. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη
Καθίστε ή ξαπλώστε και κλείστε τα μάτια σας. Για πέντε έως 10 λεπτά, φανταστείτε ότι είστε σε ένα μέρος που αγαπάτε, όπως η παραλία, τα βουνά, ή το σπίτι που μεγαλώσατε. Αναπνεύστε αργά και βαθιά, οραματιστίστε τί βλέπετε, αισθάνεστε, ακούτε, γεύεστε!

7. Σωστή διατροφή & άσκηση
Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες είναι ικανή να μειώσει το στρες. Καταναλώνοντας πολλή καφεΐνη, ζάχαρη και αλκοόλ έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση  μειώνει το στρες. Η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, το κολύμπι, ή το γρήγορο περπάτημα, λειτουργεί καλύτερα για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά και η γιόγκα, πιλάτες, τάι τσι, ή και οι απλές διατάσεις μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

8. Επικοινωνία
Μιλώντας με ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο εκτός δουλειάς για τα συγκεκριμένα ζητήματα που σας προκαλούν στρες στην εργασία σας μπορεί να βοηθήσει να βάλετε τα πράγματα σε μια σειρά. Βρείτε λύσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης από κοινού.

9. Ζητήστε βοήθεια
Εάν έχετε δοκιμάσει όλες τις παραπάνω συμβουλές αυτοβοήθειας , αλλά εξακολουθείτε να έχετε αυξημένο στρες, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που ειδικεύεται στη διαχείριση του άγχους.

Αρθρογράφοs: www.inspireyourlife.grΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>