Δύσκολο ή Ακατόρθωτο;
Γράφει η Ελίνα Γιαχαλή, NLP Life & Business Coach
Μήπως μπέρδεψες το δύσκολο με το ακατόρθωτο;
Οι οι περισσότεροι από εμάς δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλη δύναμη έχουμε στο να κατορθώσουμε τους πιο επιθυμητούς στόχους μας. Ίσως μάλιστα δεν χρειάζεται να μιλάμε καν για Δύναμη, αλλά για κατασκευή του μυαλού με τέτοιο τρόπο που να συνηγορεί στην επίτευξη των στόχων μας.
Μια ένδειξη προς αυτό είναι οι ενδορφίνες – οι νευροδιαβιβαστές που μας χαρίζουν μια όμορφη διάθεση - που απελευθερώνει κάθε φορά που θέτουμε έναν καινούριο στόχο.
Είναι σαν το ίδιο το μυαλό να μας ανταμείβει με την αίσθηση ευφορίας, κάθε φορά που του ζητάμε να εργαστεί στο μάξιμουμ τον δυνατοτήτων του και να κατακτήσει έναν πολυπόθητο στόχο. Η ίδια η βιολογία μας λοιπόν συνηγορεί και ευνοείται στη συνέχεια κάθε φορά που θέτουμε ένα στόχο που επιθυμούμε πολύ.
Επίσης, η νευροεπιστήμη μας έχει δείξει ότι το μυαλό ανταποκρίνεται συνειδητά και ασυνείδητα στις απαιτήσεις μας.* Εδώ χρειάζεται να μην βιαστούμε να χαρούμε, καθώς αυτό μπορεί να έχει και αρνητικές και θετικές επιπτώσεις.
Αν του δίνουμε αντικρουόμενα μηνύματα όπως “αυτό δεν γίνεται”, “θέλω να αλλάξω δουλειά αλλά…”, ή είμαι πολύ μεγάλος για να κάνω μια στροφή στην καριέρα μου, ή σε αυτή την ηλικία πλέον δεν μπορώ να περιμένω σημαντική βελτίωση στην προσωπική μου ζωή, και τα λοιπά, ο εγκέφαλος θα αντιδράσει με τρόπο που δεν θα αμφισβητήσει αυτή την – αρνητική στην περίπτωση μας – πεποίθηση. Θα φέρεται δηλαδή σαν όντως να μη μπορεί να γίνει τίποτα.
Έτσι, όπως είναι φυσικό, θα χαθεί κάθε ελπίδα και θα έρθει η αποτυχία, η οποία θα επαληθεύσει την αρχική αρνητική μας πεποίθηση.
Αν όμως ενημερώσουμε τον εγκέφαλο μας ότι ναι, η αλλαγή είναι δύσκολη, αλλά οι φόβοι μας είναι υπερβολικοί, τότε το μυαλό μας θα φερθεί ανάλογα, όπως είπαμε πριν.
Στην πραγματικότητα όταν κολλάμε στην ιδέα ότι κάτι είναι Αδύνατο και Ακατόρθωτο να επιτευχθεί, δημιουργούμε βαβούρα στο μυαλό μας και μπερδεύουμε τα κέντρα σκέψης μας.
Κάθε φορά που θα θέλουν να μας κατευθύνουν προς την κατεύθυνση της επιτυχίας, δεν θα ξέρουν αν θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες μας και αν η επιθυμία μας είναι να προχωρήσουμε ή να μείνουμε εδώ που είμαστε και να επαληθεύσουμε τις αρνητικές πεποιθήσεις μας.*
Σύμφωνα με τη Νευροεπιστήμη ωστόσο, το μυαλό μας είναι πιο συνεργάσιμο από όσο πιστεύουμε. Απλώς χρειάζεται σαφή πληροφόρηση για τις επιθυμίες μας. Δηλαδή χρειάζεται να κατανοήσουμε πλήρως αυτό που θέλουμε και στη συνέχεια να το βάλουμε σε λέξεις. Πολλές φορές ωστόσο διστάζουμε και πιστεύουμε ότι αυτό που θέλουμε είναι απλά Ακατόρθωτο. Σε αυτό το σημείο θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κάποια παραδείγματα του τι θα μπορούσε να είναι Ακατόρθωτο. Ωστόσο, μετά τους αδελφούς Ραιτ που μας έδωσαν φτερά στην μεταφορά μας, τους ανθρώπους που πάτησαν στο φεγγάρι, εκείνους που έφεραν το ίντερνετ στην καθημερινότητα μας, τους ανθρώπους που έγιναν γονείς σε προχωρημένη ηλικία, εκείνους που ξεπέρασαν σοβαρές ασθένειες, οι οποίες συχνά είναι θανατηφόρες, το τι μπορεί να θεωρεί κάποιος Ακατόρθωτο, με το τι πραγματικά είναι αποκτά διαφορετική σημασία για τον κάθε ένα ξεχωριστά.
Παρακάτω ακολουθούν κάποιες ερωτήσεις επαλήθευσης για το αν αυτό που σκεφτόμαστε είναι Ακατόρθωτο ή απλά Δύσκολο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα αν αυτό που πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να κατορθώσουμε, είναι γενικά Ακατόρθωτο ή απλά Δύσκολο:
1. Αν κάποιος άλλος ήταν στη θέση μου, θα μπορούσε να κάνει αυτό που επιθυμώ εγώ με επιτυχία;
2. Κάποιος άλλος το έχει πετύχει στο παρελθόν;
3. Ποια χαρακτηριστικά που ήδη έχω θα βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου μου;
4. Τι είναι αυτό που με κάνει να επιθυμώ βαθιά μέσα μου τον στόχο μου;
Το Δύσκολο έχει τεράστια διάφορα από το Ακατόρθωτο αλλά με προσπάθεια και χρόνο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο τρόπο λειτουργίας του μυαλού, ο οποίος θα μας επιτρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητα μας την επίτευξη των στόχων μας, ακόμα και εκείνων που τώρα φαντάζουν άπιαστοι. Έτσι, μπορεί σταδιακά να αντικατασταθεί η ερώτηση: Μπορώ να πετύχω το…. Με την ερώτηση: Πως μπορώ να κατακτήσω το… Το Life Coaching είναι μια υπηρεσία που στοχεύει ακριβώς εκεί. Στο να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τι μας είναι απλά δύσκολο, και να μας ενδυναμώσει έτσι ώστε αυτό να γίνει ευκολότερο, και τι είναι Ακατόρθωτο, έτσι ώστε να οργανώσουμε τη δράση μας με τρόπο που μας ευνοεί. Στο τέλος της ημέρας, παραμένει μια αλήθεια που έχουμε ακούσει πολλές φορές…
Είτε πιστεύεις ότι μπορείς είτε δεν μπορείς, έχεις δίκιο!
*Σρινιβασαν Πιλει, νίκησε τους φόβους σας