Είμαι 20+. Πώς διαχειρίζομαι τα χρήματά μου;

Ιουνίου 02, 2015

Τα χρήματα είναι ένα μέσο επιβίωσης, αλλά και ανεξαρτησίας. Για ένα νεαρό άτομο, που ζει με ιδιαίτερα χαμηλό μηναίο εισόδημα, τα χρήματα μπορούν να αποδειχθούν ένας παράγοντας άγχους. Από την άλλη, εάν κανείς ανακαλύψει ποιες είναι οι δυνατότητες και οι ανάγκες του, μπορεί να χειριστεί το εισόδημά του με τρόπο εξαιρετικά ικανοποιητικό. Πώς μπορεί κανείς να μάθει κάτι τέτοιο σε νεαρή ηλικία;

Η ανεξαρτησία

Ιδιαίτερα σημαντικό εφόδιο για τους νέους και τις νέες πάνω από 20 ετών, που επιζητούν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανεξάρτητοι και ανεξάρτητες είναι οι ικανότητες διαχείρισης του εισοδήματός τους. Είτε πρόκειται για χρήματα που σας δίνουν οι δικοί σας για να περάσετε το μήνα (σε περίπτωση που σπουδάζετε, για παράδειγμα) ή για χρήματα που κερδίζετε από τη δουλειά σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πού και πώς θα τα επενδύσετε. Πρόκειται για χρήματα που είτε σας εξασφαλίζουν τα προς το ζην, είτε μπορείτε να αποταμιεύσετε για το μέλλον, ή για χρήματα που μπορούν να συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα εάν μένετε με τους δικούς σας. Πώς θα τα αξιοποιήσετε;

Μένω μόνος μου

Εάν μένετε μόνοι, η διαχείριση των χρημάτων σας θα πρέπει να είναι προσεκτική: πρώτα καλύπτετε τις βασικές και υποχρεωτικές ανάγκες σας και έπειτα οτιδήποτε άλλο. Με σειρά προτεραιότητας θα χρειαστεί να εξοφλείτε ενοίκιο, κοινόχρηστα, μηνιαίους λογαριασμούς, έξοδα μετακινήσεων και διατροφής. Εάν ακόμη σας περισσεύουν χρήματα, σειρά έχει η αποταμίευση για λογαριασμούς που «δεν έρχονται» κάθε μήνα (όπως το ρεύμα ή το νερό), αλλά που γνωρίζετε το κόστος τους. Μην περιμένετε να έρθει ο λογαριασμός για να τον εξοφλήσετε (και να γκρινιάζετε): βάλτε λίγα χρήματα στην άκρη κάθε μήνα, για να είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Σε περίπτωση που συγκατοικείτε με κάποιον, οι ανάγκες σας θα ιεραρχηθούν με τον ίδιο τρόπο. Παρόμοια θα καλύψετε τα έξοδά σας και σε περίπτωση που το εισόδημά σας δεν επαρκεί για το μήνα και δέχεστε βοήθεια από τους δικούς σας: μην επαναπαύεστε στη βοήθειά τους και ξοδεύετε αλόγιστα· αυτό δεν είναι ανεξαρτησία (ακόμη και αν μένετε μόνοι σας), αλλά εκμετάλλευση.

Μένω με την οικογένειά μου

Τι γίνεται σε περίπτωση που μένετε ακόμη με τους δικούς σας; Εάν εργάζεστε και έχετε κάποιο εισόδημα, σίγουρα θα χρειαστεί να συμβάλλετε στα έξοδα του νοικοκυριού. Μοιραστείτε τα έξοδα του σουπερ μάρκετ και συζητείστε με τους δικούς σας για τη συμβολή σας στους λογαριασμούς: το γεγονός ότι μένετε με τους γονείς σας δε σημαίνει πως εκείνοι πρέπει να πληρώνουν για όλα. Ακόμη και αυτός είναι ένας τρόπος συγκατοίκησης και όλοι οφείλουν να συμβάλλουν στο νοικοκυριό (στα οικονομικά και τις δουλειές).

Μικρά μυστικά

  •  Να είστε ρεαλιστές: εάν τα χρήματά σας δεν επαρκούν, δε θα πάρετε ταξί, ούτε θα πιείτε τρία ποτά σε μία έξοδο. Δηλώστε τη δυνατότητά σας πρώτα στον εαυτό σας και συμβιβαστείτε με αυτή.
  •  Αποφύγετε περιττά έξοδα όπως τη συνδρομητική τηλεόραση ή τα «καλά ρούχα». Δε σας κάνουν να φαίνεστε καλύτεροι, απλώς «τρώνε» το εισόδημά σας.
  •  Εκμεταλλευτείτε δωρεάν εκδηλώσεις, μαθήματα και παραστάσεις. Μη θεωρείτε πως πρέπει να ξοδέψετε για να κοινωνικοποιηθείτε.
  •  Αποταμιεύστε χρήματα: βάλτε στην άκρη χρήματα για μελλοντικές ανάγκες, από τις διακοπές σας μέχρι την περίπτωση ανεργίας. Θέστε μηνιαίους στόχους και προσπαθήστε να τους επιτύχετε
  • Επανεξετάστε το μηνιαίο προϋπολογισμό σας κάθε 1-2 μήνες. Ίσως οι ανάγκες σας έχουν αλλάξει και πλέον πρέπει να διαχειριστείτε αλλιώς τα χρήματά σας.

www.flowmagazine.gr

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>