Είναι τελικά ο καφές ωφέλιμος ή όχι;

Σεπτεμβρίου 23, 2018

 

Ανεξάρτητα από το μέρος που βρίσκεστε στον κόσμο, όλοι οι άνθρωποι φαίνεται να ζουν με τον καφέ, σωστά;

Ωστόσο, ακούμε πάντα για τελευταίες έρευνες σχετικά με τα οφέλη του καφέ  στην ανθρώπινη υγεία  ή από την άλλη για τους κινδύνους που φαίνεται να εγγυμονεί, προκαλώντας μας σύγχυση σχετικά με τα πολύ διαφορετικά συμπεράσματα.

Από τη μια πλευρά, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ (3, 5 ή περισσότερα φλιτζάνια) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ εξαιτίας των μεταλλικών στοιχείων και των αντιοξειδωτικών. Η έρευνα έχει επίσης δείξει μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την ηπατική βλάβη και το καρκίνωμα.

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Και τα ευρήματα για το πώς επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, την υπέρταση και τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο δεν κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα. Μας λένε επίσης ότι ο καφές μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση σιδήρου και ψευδαργύρου και να επηρεάσει τη γονιμότητα όταν καταναλώνεται υπερβολικά σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν αίσθημα παλμών, αϋπνία, ανησυχία, πονοκεφάλους, κοιλιακό άλγος και διάρροια…

Είναι τελικά ο καφές ωφέλιμος για την υγεία ή όχι;

Η απάντηση βρίσκεται στην “βιο-ατομικότητα”. Η βιο-ατομικότητα σημαίνει ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, με μοναδική χημεία, γενετική, προδιαθέσεις και αντιδράσεις. Όλοι αντιδρούμε διαφορετικά σε διαφορετικές ουσίες, ειδικά σε τρόφιμα (κάτι που συμβαίνει και με τον καφέ).

Απλά ρωτήστε την οικογένειά σας, τους φίλους ή τους συναδέλφους σας στην εργασία, το εξής: “Είναι ο καφές καλός για εσάς;” και είναι σίγουρο ότι θα ακούσετε ένα ολόκληρο φάσμα απαντήσεων από το “Μου προκαλεί ανησυχία” στο “Ερεθίζει το στομάχι μου” ή”Με κάνει να αισθάνομαι υπέροχα, μου δίνει ώθηση!”

Η σωστή απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει σωστή απάντηση

Ο καφές δεν είναι ούτε αποκλειστικά κακός, ούτε αποκλειστικά καλός για εσάς. Εξαρτάται πραγματικά από το σώμα σας, πόσο καταναλώνετε, ποιες υποκείμενες συνθήκες ισχύουν για εσάς και πώς σας κάνει να αισθάνεστε!

Αυτό μπορεί να μην είναι η  αποκάλυψη που ελπίζατε, αλλά αυτό που είναι τόσο επαναστατικό είναι η ιδέα της «βιο-ατομικότητας».

Χρειάζεται να αρχίσετε να ακούτε το δικό σας μοναδικό σώμα και αυτό που “σας λέει”. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση να “ακούτε” τι σας λέει για την κατανάλωση του καφέ.

Τι θα πρέπει να ξέρετε για τον καφέ;

  • Όλα τα πράγματα με μέτρο. Εάν ο καφές σας κάνει να αισθάνεστε καλά, τότε απολαύστε τον, απλά όχι με υπερβολές.
  • Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε πραγματικά. Ο καφές σας κάνει να νιώθετε άβολα; Ίσως αξίζει να κάνετε μία αποχή από τον καφέ για περίπου 10 ημέρες για να δείτε πώς νιώθετε. Προσπαθήστε να τον αντικαταστήσετε με ένα τσάι βοτάνων (δοκιμάστε εναλλακτικά το τσάι Rooibos πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία) κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου για να αποφύγετε τις συνέπειες από την έλλειψη καφεΐνης. Μετά από 10 ημέρες, δοκιμάστε ξανά καφέ και παρακολουθήστε την αντίδραση του σώματός σας. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας με κάθε τρόπο και να προσαρμόζετε τις συνήθειές σας ανάλογα.
  • Εάν έχετε μια χρόνια ασθένεια, κληρονομική πάθηση ή άλλες ασθένειες, κάνετε κάποια έρευνα για να διαπιστώσετε αν η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζεται από την κατανάλωση καφέ. Για παράδειγμα, εάν είστε αναιμικοί και παίρνετε ένα συμπλήρωμα σιδήρου, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό να σας ενημερώσει για το πως θα πρέπει να το καταναλώνετε.
Με λίγα λόγια, ο καφές φαίνεται να είναι εντάξει για τους περισσότερους από εμάς και μάλιστα να έχει κάποια οφέλη για την υγεία. Απλά να είστε προσεκτικοί με το πως σας επηρεάζει εξατομικευμένα.

Αν θέλετε να έχετε όλη την απόλαυση και τα οφέλη του καφέ σε συνδυασμό με τα ευεργετήματα των ελληνικών βοτάνων δοκιμάστε τον ολοκαίνουργιο υψηλής ποιότητας 100% Arabica Coffee Therapy .

Θα τον βρείτε εδώ σε 9 διαφορετικές κατηγορίες για να επιλέξετε αυτόν που σας ταιριάζει!

Καλή σας απόλαυση!

 

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>