«Είναι τελικά τα πράγματα τόσο δύσκολα όσο φαίνονται…;»

Οκτωβρίου 24, 2013

Της Στεφανίας Χαντζή, Chief Editor of InspireYourLife

Photo from www.disciplemagazine.com

Ακούω συχνά να λένε «Ζούμε σε δύσκολες εποχές, είναι δύσκολο να βρεις δουλειά, είναι δύσκολο να βγάλεις χρήματα, είναι δύσκολο με αυτές τις συνθήκες να κάνεις μία ισορροπημένη σχέση και να είσαι ευτυχισμένος…» Είναι πράγματι έτσι ή απλά μας βολεύει να τα καλύπτουμε όλα κάτω από ένα πέπλο δυσκολίας που υποτίθεται ότι συνοδεύει τις συνθήκες των ημερών; Μήπως τελικά δεν έχουμε ανακαλύψει τα πραγματικά μας κίνητρα στη ζωή και αντί να αναλάβουμε την ευθύνη αυτή, τα ρίχνουμε όλα στη δύσκολη εποχή μας;

Θυμάμαι τον αδερφό μου να μου λέει όταν ήμουν μικρή: «Δεν υπάρχουν δύσκολα πράγματα στη ζωή. Αρκεί να επικεντρωθείς σε κάτι και να μάθεις να το κάνεις καλά. Τότε το καθετί γίνεται εύκολο!»

Πέρασε καιρός να το καταλάβω αλλά τελικά βρήκα (νομίζω!) το νόημα που κρύβει αυτή η απλή φαινομενικά φράση… Δεν υπάρχουν δύσκολα πράγματα στη ζωή. Δύσκολο φαίνεται να είναι κάτι μέχρι να το αποκωδικοποιήσεις, να το κατανοήσεις και να το θέσεις σε εφαρμογή. Από εκεί και πέρα με τη συνεχή επανάληψη όλα γίνονται εύκολα. Αρκεί αυτό το κάτι να το επιλέγεις συνειδητά.

Αν κάτι συνεχίζει να μοιάζει δύσκολο στην εφαρμογή του παρά την προσπάθειά μας, τότε ή  δεν του αφιερώσαμε τον απαραίτητο χρόνο και ενέργεια που χρειαζόταν ή δεν εμπεριείχε ένα ισχυρό κίνητρο για να μας κρατήσει προσηλωμένους στην εφαρμογή του και τελικά να γίνει εύκολο.

Πολλές φορές πράγματα που νομίζουμε ότι θέλουμε να κάνουμε, μας φαίνονται δύσκολα όχι γιατί πράγματι είναι, αλλά διότι δεν επιλέξαμε να τα κάνουμε εμείς συνειδητά. Μας τα φόρτωσαν άλλοι εκφράζοντας τις δικές τους επιθυμίες ή τα υιοθετήσαμε εμείς έχοντας λανθασμένα πρότυπα επειδή δε γνωρίζαμε σε βάθος τον εαυτό μας.

Επομένως η δυσκολία σε καθετί που συναντάμε πρέπει να αποτελεί και μία σαφή ένδειξη για το αν πραγματικά αυτό που μας δυσκολεύει το επιθυμούμε ή όχι. Ποια βαθύτερη ανάγκη κρύβεται πίσω από την επιθυμία αυτή; Όταν την πραγματοποιήσω θα ικανοποιηθώ και σε βαθύτερο επίπεδο, άρα και έχει νόημα να προσπαθήσω;  Ή μήπως τα φαινομενικά εμπόδια αντικατοπτρίζουν έλλειψη κινήτρων, μη ξεκάθαρους στόχους και επιθυμίες τρίτων;

Μέχρι να ανακαλύψουμε τις πραγματικές μας ανάγκες είναι καλό να κάνουμε πράγματα που ξέρουμε καλά να κάνουμε και τουλάχιστον δε μας καταπιέζουν. Τις αγωνίες και τα άγχη μας μπορούμε να τα περάσουμε μέσα από το αντικείμενο που μας κάνει να νιώθουμε καλά και ασφάλεια και όχι μέσα από αυτά που μας υποδεικνύουν οι άλλοι ή τα μη υγιή πρότυπά μας.

Όταν ρώτησαν τον Φρόιντ για το νόημα της ζωής εκείνος απάντησε: “Lieben und arbeiten”, δηλαδή να αγαπάς και να εργάζεσαι. Δεν υπάρχει ευτυχία παρά μόνο στιγμές ευτυχίας. Και αυτές οι στιγμές μπορούν να βρεθούν σε οτιδήποτε κάνουμε, αρκεί να το κάνουμε με αλήθεια και αγάπη.

Τέτοια λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων που εργάζονται και δημιουργούν με αγάπη συναντά και αναδεικνύει το InspireYourLife.gr. Δεν έχει σημασία αν αυτό που κάνουν είναι μικρό ή μεγάλο, αν εντυπωσιάζει ή όχι τους πάντες. Σημασία έχει πόσο κέφι, ενθουσιασμό και αλήθεια βάζει ο καθένας τους σε αυτό που δημιουργεί και τελικά ξεχωρίζει.

Έτσι κάνει και η Βιβή Λέτσου που για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει το Αthens Pilates Symposium καλώντας δασκάλους του χώρου από όλο τον κόσμο. Με εμφανή πίστη και αγάπη σε αυτό που κάνει στόχος της είναι να δείξει στους ανθρώπους ότι μέσα από τη Θεραπευτική εφαρμογή των εναλλακτικών τρόπων άσκησης Yoga & Pilates είναι δυνατόν να ξεπεράσουμε τις παθήσεις της σύγχρονης εποχής τόσο σε σωματικό, όσο και σε  ψυχολογικό ή νοητικό επίπεδο.

Παράδειγμα αληθινής δημιουργίας και έμπνευσης αποτελεί και η ομαδική εικαστική έκθεση φίλων δημιουργών που αποφάσισαν να εκθέσουν τα δημιουργήματά τους στον πολυχώρο Much Point με μοναδικό τους κίνητρο την αγάπη για αυτό που κάνουν. Εδώ μπορούμε να πάρουμε  μία γεύση από τις ξεχωριστές τους δημιουργίες και ίσως έτσι εμπνευστούμε για αυτό που ο καθένας μας γνωρίζει να κάνει καλά και εκφράζει τη δική του αλήθεια!

About AuthorΤα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;