Εκδήλωση για τα μαθηματικά στη φύση και την τέχνη, ανοικτή για το κοινό

Νοεμβρίου 17, 2014

 


«H χρυσή τομή και οι αριθμοί Fibonacci στην καθημερινή μας ζωή» το θέμα της ομιλίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Νοεμβρίου

To μυστήριο των αριθμών Fibonacci και τις εφαρμογές των μαθηματικών στη φύση και στις τέχνες, πραγματεύεται η επόμενη ομιλία, ανοικτή για το κοινό, του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Νοεμβρίου, με ομιλητή τον κ. Βασίλειο Συμεωνίδη, Καθηγητή Μαθηματικών στο Deree College του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ο Βασίλειος Συμεωνίδης είναι μαθηματικός με προπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (St. John’s College), κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Brown και πρώην μεταδιδακτορικός συνεργάτης στα πανεπιστήμια Brown και M.I.T.  Διδάσκει μαθηματικά στο Deree-Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, ενώ παράλληλα είναι διευθυντής και συνιδρυτής της AutoMetis Ltd, εταιρείας που εφαρμόζει ποσοτικές μεθόδους για αυτοματοποιημένες χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Υπάρχει σχέση μαθηματικών και αισθητικής;

Υπάρχουν εκδηλώσεις των μαθηματικών στη φύση;

Ποια η σχέση αυτών των δύο κόσμων;

Η διαδεδομένη εκλαΐκευση των εννοιών της Χρυσής Τομής και των αριθμών Fibonacci μέσα από μυθιστορήματα, ιστοσελίδες και αστικούς μύθους μας ωθεί να εξετάσουμε μερικές αναπόδεικτες και ίσως εσφαλμένες αντιλήψεις που επικρατούν ευρέως σχετικά με αυτές τις έννοιες. Θα επικεντρωθούμε σε μία άκρως ενδιαφέρουσα ανασκόπηση των φερόμενων παραδειγμάτων εφαρμογής της Χρυσής Τομής και των αριθμών Fibonacci στην αρχιτεκτονική, μουσική, εικαστικές τέχνες και φύση. Θα συζητήσουμε χειροπιαστές και αποδεδειγμένες εμφανίσεις των παραπάνω μαθηματικών οντοτήτων στη φύση, όπως επίσης και τις πολύ ενδιαφέρουσες ιδιότητες τους.

Οι ομιλίες, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη στήριξη του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece, διεξάγονται στο χώρο του Άστυ 68 (Κωσταντινουπόλεως 68, κοντά στη στάση μετρό Κεραμεικός, 210 3466896), μια φορά το μήνα, ημέρα Τρίτη (19:00), με ελεύθερη είσοδο.

Υπενθυμίζεται ότι το Cafe Scientifique είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Cafe Scientifique στην Ελλάδα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δρ. Λίλα Κουμάντου στο email: cafesci.gr@gmail.com, ή να επισκεφθείτε το site http://tinyurl.com/cafesci-gr, όπου μπορείτε να δείτε και μαγνητοσκοπημένες προηγούμενες ομιλίες.

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>