Εκπαιδεύστε την καρδιά σας για να προστατεύσετε το μυαλό σας

Σεπτεμβρίου 04, 2014

Η άσκηση  βελτιώνει την καρδιαγγειακή αντοχή μας αλλά μπορεί επίσης να μας προστατεύσει από τη γνωστική εξασθένηση καθώς γερνάμε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και του Κέντρο Ερευνών του. «Οι αρτηρίες στο σώμα μας σκληραίνουν με την ηλικία, και η σκλήρυνση πιστεύεται ότι αρχίζει στην αορτή, που περνάει από την καρδιά  πριν φθάσει στον εγκέφαλο. Βρήκαμε ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας των οποίων οι αορτές ήταν σε καλύτερη κατάσταση και οι οποίοι είχαν μεγαλύτερη αεροβική ικανότητα, είχαν και καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ. Επομένως, πιστεύουμε ότι η διατήρηση της ελαστικότητας των αορτών μέσω της άσκησης μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική γήρανση».

Οι ερευνητές εργάστηκαν με  31 νέους ανθρώπους  ηλικίας μεταξύ 18 και 30 και 54 ηλικιωμένους συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 55 και 75. Αυτό επέτρεψε στην ομάδα να συγκρίνει τις μεταξύ τους ομάδες και τις διαδικασίες γήρανσής τους. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχαν σωματικά ή ψυχικά προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρέαζαν την έκβαση της μελέτης.

Η καταλληλότητά τους δοκιμάστηκε με εξαντλητικές προπονήσεις και οι γνωστικές τους  ικανότητες αξιολογήθηκαν με το τεστ Stroop. Το τεστ Stroop είναι μια επιστημονικά επικυρωμένη δοκιμή στην οποία ζητείται από τον συμμετέχοντα  να κατονομάσει σωστά το χρώμα με το οποίο είναι γραμμένο το όνομα ενός χρώματος. Για παράδειγμα, αν η λέξη «κόκκινο» είναι γραμμένη με μπλε χαρακτήρες, πρέπει να απαντήσει «μπλε» και όχι «κόκκινο».   Ένα πρόσωπο που είναι σε θέση να ονομάσει σωστά το χρώμα της λέξης, χωρίς να αποσπάται η προσοχή από το αντανακλαστικό του να το  διαβάσει, έχει μεγαλύτερη γνωστική ευελιξία.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τρεις σαρώσεις MRI: μία για την αξιολόγηση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, ένα για τη μέτρηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου τους, καθώς εκτελείται το τεστ Stroop, και ένα για να δούμε πραγματικά τη φυσική κατάσταση της αορτής τους. “Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία για να εξετάσουν τους συμμετέχοντες με αυτόν τον τρόπο,” δήλωσε ο Gauthier. “Μας έδωσε τη δυνατότητα να βρούμε  ακόμη και τις ανεπαίσθητες επιδράσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άλλοι ερευνητές θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τη  δοκιμή μας για να μελετήσουν την αγγειακή γνωστική συμπεριφορά ανάμεσα σε λιγότερο υγιείς πληθυσμούς.”

Μπορεί η φυσική κατάσταση να έχει επίδραση στο εγκεφαλικό αγγειακό σύστημα περιλαμβάνονται όμως και άλλοι πιο περίπλοκοι μηχανισμοί συνολικά για να επιτευχθεί. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι ο τρόπος ζωής βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών, εμποδίζοντας έτσι τη βλάβη των αγγείων και των γνωστικών ικανοτήτων καθώς μεγαλώνουμε”.

* * *  * * * * *  * * 

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>