Εναλλακτικά μελομακάρονα με ξηρούς καρπούς!

Νοεμβρίου 24, 2014

Μελομακάρονα χωρίς αλεύρι και λάδι, για τους λάτρεις των ξηρών καρπών και των τραγανών γλυκών.

Υλικά για 30 μικρά τεμάχια

1 φλυτζάνι καρύδα φρέσκια

3/4  φλυτζανιού χυμό πορτοκάλι

1 φλυτζάνι αμύγδαλα

1 φλυτζάνι νιφάδες βρώμης

1 κουταλάκι κανέλα

1/3 κουταλάκι γαρύφαλο

4 σποράκια κάρδαμο

1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι

4 κουταλιές μέλι ή 5 κουταλιές στέβια (θα βρείτε εδώ)

για πασπάλισμα και σιρόπι

250 gr μέλι

50 gr χυμό πορτοκάλι

1/2 φλυτζάνι καρύδια

2 κουταλιές σουσάμι

Παρασκευή

Αλέθουμε σε στεγνό μούλτι τα αμύγδαλα.

Καθαρίζουμε 1 καρύδα, αλέθουμε την ψύχα, ξεχωρίζουμε 1 φλυτζάνι τρίμμα και το ξαναχτυπάμε στο μούλτι με 3/4 φλυτζανιού νερό.

Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μαλακιά ζύμη που κολλάει ελαφρά στα χέρια.

Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 20′ περίπου , στους 170 βαθμούς .

Ζεσταίνουμε το μέλι με το χυμό, ρίχνουμε μέσα για λίγα δευτερόλεπτα τα κρύα μελομακάρονα και πασπαλίζουμε με χονδροκομμένα καρύδια ανακατεμένα με σουσάμι.

Tips

Η φρέσκια καρύδα και τα αμύγδαλα περιέχουν αρκετή ποσότητα ελαίων κι έτσι δεν χρειάζεται η προσθήκη άλλου.

Τα μελομακάρονα είναι ιδιαίτερα τραγανά αφού δεν περιέχουν αλεύρι για να απορροφήσει μεγάλη ποσότητα σιροπιού.

Εάν η ζύμη είναι αρκετά μαλακή προσθέτουμε λίγες νιφάδες βρώμης ακόμα, φροντίζοντας πάντα να κολλάει ελαφρά στα χέρια.

Μπορούμε να τρίψουμε το κάρδαμο μαζί με τα αμύγδαλα.

Όσο αφήνουμε τα μελομακάρονα μέσα στο μέλι τόσο πιο πολύ τραβάνε.

Πηγή:greenchef.gr

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>