Επτά λόγοι για να δίνουμε περισσότερες αγκαλιές!

Απριλίου 24, 2014

Παραδεχτείτε το: Τίποτα δε σας δίνει περισσότερη ζεστασιά και θαλπωρή από μία αγκαλιά.  Είτε είστε στην αγκαλιά του συντρόφου σας ή χαιρετάτε ένα φίλο σας, οι  αγκαλιές έχουν έναν τρόπο να μας κάνουν να νιώθουμε ζεστά και όμορφα. Αλλά εκτός από το να νιώθουμε προστατευμένοι και γεμάτη από αγάπη, αυτή η συγκινητική χειρονομία, μπορεί να κάνει θαύματα για την ευημερία μας. Έτσι, είτε πρόκειται για μια απλή, μια μεγάλη αγκαλιά ή κάποιο χαριτωμένο χάδι – υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αγκαλιάσετε αυτή τη χειρονομία, αγκαλιάζοντας κάποιον. Παρακάτω θα βρείτε επτά λόγους για τους οποίους θα πρέπει να δίνετε περισσότερες αγκαλιές.

1. Μας κάνουν να νιώθουμε καλά

Η απλή πράξη μιας αγκαλιάς δεν είναι μόνο αισθητή στα χέρια μας. Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον, η ωκυτοκίνη (γνωστή και ως «ορμόνη της αγκαλιάς») απελευθερώνεται, μας κάνει να νιώθουμε ζεστασιά. Αυτή η χημική ουσία έχει συνδεθεί επίσης με τους κοινωνικούς δεσμούς. “Η ωκυτοκίνη είναι ένα νευροπεπτίδιο, το οποίο προωθεί ουσιαστικά αισθήματα αφοσίωσης, εμπιστοσύνης και δέσμευσης” λέει ο ψυχολόγος Matt Hertenstein του πανεπιστήμιο DePauw, ο οποίος υποστηρίζει ότι ”Η ωκυτοκίνη προσφέρει την απαραίτητη βιολογική βάση για την ανάπτυξη σχέσεων με άλλους ανθρώπους”.

2. Περισσότερες αγκαλιές=μείωση της αρτηριακής πίεσης

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται στο σώμα μετά από μια αγκαλιά δεν είναι μόνο καλό για τα ευτυχή συναισθήματα  που προκαλούν- αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν και τη σωματική σας υγεία. Όταν κάποιος σας αγγίζει, η αίσθηση στο δέρμα σας ενεργοποιεί τους υποδοχείς πίεσης που ονομάζονται Pacinian αιμοσφαίρια, τα οποία στη συνέχεια στέλνουν σήματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την (ανάμεσα σε πολλά πράγματα) μείωση της αρτηριακής πίεσης.

3. Μπορούν να ανακουφίσουν τους φόβους μας

Σε μια έρευνα σχετικά με τους φόβους και την αυτοεκτίμηση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science αποκάλυψε ότι οι αγκαλιές και το άγγιγμα  μειώνουν σημαντικά την ανησυχία της θνησιμότητας. Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το να αγκαλιάζετε- ακόμη και αν αυτό είναι απλά ένα αντικείμενο, όπως ένα αρκουδάκι – βοηθά στην καταπράυνση των φόβων. Ο επικεφαλής ερευνητής Sander Koole έγραψε στη μελέτη ότι ακόμη και  φευγαλέα και φαινομενικά ασήμαντα περιστατικά της διαπροσωπικής επαφής μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την υπαρξιακή ανησυχία. «Η διαπροσωπική επαφή είναι ένας ισχυρός μηχανισμός που ακόμη και τα αντικείμενα μπορούν να βοηθήσουν να ενσταλάξει στους ανθρώπους την αίσθηση της υπαρξιακής σημασίας».

4. Το αγκάλιασμα είναι καλό για την καρδιά μας

Αγκαλιάζοντας κάποιον μπορεί να ζεστάνει την καρδιά σας, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη η αγκαλιά μπορεί όχι μόνο να τη ζεστάνει αλλά είναι και καλό φάρμακο.  Σε ένα πείραμα στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Chapel Hill, οι συμμετέχοντες που δεν είχαν καμία επαφή με τους συνεργάτες τους ανέπτυξαν μία επιτάχυνση στους παλμούς της καρδιά σε ποσοστό 10 παλμών ανά λεπτό σε σύγκριση με τους πέντε παλμούς ανά λεπτό μεταξύ εκείνων που αγκάλιαζαν τους συνεργάτες τους κατά τη διάρκεια του πειράματος.

5. Οι ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από την αγκαλιά

Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, το αγκάλιασμα και η σωματική επαφή γίνεται όλο και πιο σημαντικά με την ηλικία. “Όσο πιο μεγάλοι είστε, τόσο πιο εύθραυστοι είστε σωματικά, γι’ αυτό και η επαφή γίνεται όλο και πιο σημαντική για την καλή υγεία, ” ανέφερε ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Janice Kiecolt – Glaser στην USA TODAY. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μοναξιά, ιδίως με την ηλικία, μπορεί  να αυξήσει το άγχος και να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Με το να αγκαλιάσετε κάποιον, αμέσως αισθάνεστε πιο κοντά σε αυτό το πρόσωπο και αυτό μειώνει τα συναισθήματα της μοναξιάς.

6. Οι αγκαλιές είναι ένα φυσικό αγχολυτικό

Αισθάνεστε στρες; Δώστε μία αγκαλιά! Όταν θα αγκαλιάσετε κάποιον, θα μειώσετε άμεσα το ποσό της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης που παράγεται στο σώμα μας. Οι αγκαλιές κάνουν επίσης το σώμα μας να απελευθερώσει την ένταση και να στείλει κατευναστικά μηνύματα στον εγκέφαλο.

7. Αν ως  μωρά πήρατε πολλές αγκαλιές, θα έχετε λιγότερο άγχος ως ενήλικες!

Θέλετε να κάνετε κάτι για τους μελλοντικούς ενήλικες; Αγκαλιάστε τους όταν είναι ακόμη σε μικρή ηλικία. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Emory σε αρουραίους βρήκε  μια σύνδεση μεταξύ του αγγίγματος και της ανακούφιση του στρες, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της ζωής. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ίδιο μπορεί να γίνει και στον άνθρωπο, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη των βρεφών – συμπεριλαμβανομένου του πώς τα βγάζουν πέρα με το άγχος ως ενήλικες – εξαρτάται από το συνδυασμό της φύσης τους και της ανατροφής τους.

Και ποια είναι η σωστή αγκαλιά;

Για να έχεις τα μεγαλύτερα οφέλη της αγκαλιάς, καλό είναι να αγκαλιάζεις με τέτοιον τρόπο ώστε το αριστερό μάγουλο να ακουμπάει το αριστερό μάγουλο του αλλού. Έτσι ακουμπάει η καρδιά σου με την καρδιά του. Σφίξε τόσο ώστε να νιώσετε και οι δύο την αγκαλιά, αλλά πρόσεχε να μην τον παρακάνεις και νιώσει ο άλλος άβολα. Πάρε δυο βαθιές ανάσες την ώρα της αγκαλιάς, μείνε στη σιωπή και σκέψου ότι παίρνεις και δίνεις θετική ενέργεια. Μετά απλά χαλάρωσε και κοίταξε τον άλλον/η στα μάτια.

 

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>