Ερωτική διάθεση: Κινητήριος μοχλός των σχέσεων

Μαρτίου 27, 2013
inspire_desire

Freedigitalphotos

Είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων ότι κάποια “αφροδισιάκα εδέσματα” ανεβάζουν τα ποσοστά της ερωτικής διάθεσης. Τα στρείδια, η σούπα από πτερύγιο καρχαρία και η καμπούρα της καμήλας θεωρούνται από διαφορετικούς λαούς τα καλύτερα αφροδισιακά που ανεβάζουν τη λίμπιντο. Η αλήθεια όμως βρίσκεται σε τρεις βασικούς παράγοντες που δημιουργούν τη διάθεση σε έναν άνθρωπο για ερωτική συνεύρεση: η σεξουαλική ορμή, τα συναισθήματα εμπιστοσύνης και ο έρωτας.

Κάθε ένας από τους παραπάνω λόγους παίζει ρόλο στην επιθυμία, ενώ οι επιστήμονες αρχίζουν να εντοπίζουν σιγά – σιγά και κάποιες χημικές ουσίες του σώματος που προκαλούν την ερωτική διάθεση.

Σεξουαλική ορμή

Η σεξουαλική ορμή συνδέεται με μια κατηγορία ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα, αλλά κυρίως η τεστοστερόνη παίζει το μεγαλύτερο ρόλο. Στις γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο μπορεί να χορηγηθεί ιατρική συνταγή για τεστοστερόνη (παράγουν και οι γυναίκες εκτός από τους άνδρες). Μπορούν όμως να αυξήσουν τα επίπεδα τους και χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Παίζοντας ανταγωνιστικά αθλήματα έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν την παραγωγή τεστοστερόνης στον οργανισμό τους. Επίσης πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το σεξ αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, οπότε όσο περισσότερο σεξ κάνετε, τόσο περισσότερο σεξ επιθυμείτε.

Εμπιστοσύνη

Η οξυτοκίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται από συναισθήματα όπως η εμπιστοσύνη και η δέσμευση. Σε μια μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ζευγάρια που χρησιμοποίησαν ένα ρινικό σπρέι που περιέχει οξυτοκίνη πριν από μια οικογενειακή διαμάχη είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν θετική επικοινωνία από εκείνους που δεν το είχαν χρησιμοποιήσει. Η οξυτοκίνη μπορεί να παραχθεί ακόμα και με την αφή. Τρίψτε τρυφερά τα χέρια σας ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση, κάντε μασάζ ο ένας στον άλλον ή κοιμηθείτε αγκαλιασμένοι.

Έρωτας

Η ντοπαμίνη είναι ένας βασικός παράγοντας για τη “χημεία” του έρωτα. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι δοκιμάζουν καινούργια πράγματα κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης μπορούν να προκαλέσουν την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο τους. Μπορείτε όμως να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα και όταν διαλέγετε καινούργια πλακάκια για το σπίτι μαζί με τον/την σύντροφό σας!

Διαβάστε ακόμη:

Πως θα αποκτήσω μία υγιή & πλήρη ερωτική ζωή;

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ερωτική απόδοση των ανδρών;

Ερωτική ζωή: Δείκτης Σωματικής, Πνευματικής & Ψυχικής ΥγείαςΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>