Ευτυχία: το περιεχόμενο και το προφίλ του ευτυχισμένου ανθρώπου

Μαΐου 14, 2014

Γράφει η Μαρία Παγκάλου, διεθνής πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής (Ατλάντα 1996), αρχιτέκτονας και μαθήτρια στο διαλογισμό της RajaYogα

www.plus.google.com

Ευτυχία… είναι εφικτή; Συχνά παρασυρόμαστε από πολλές ιδέες και σκέψεις που θεωρούμε απαραίτητες για την ευτυχία μας, ωστόσο, η ευτυχία συνδέεται αρχικά με την απλότητα που μας προσφέρει η ευκαιρία να είμαστε ένα με τον εαυτό μας, σε μία κατάσταση συναισθηματικής ευφορίας. Το ουδέτερο πεδίο της σιωπής κάνει πρόσφορο το έδαφος για να ευδοκιμήσει η ευημερία στο σώμα, στο νου και στις σχέσεις μας.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι εκτιμάνε αυτό που είναι, συγχωρούν αυτό που κάνανε και εμπιστεύονται αυτό που έρχεται.

Μαθαίνουν από κάθε γεγονός και εφαρμόζουν το δίδαγμα, όχι ως υπόδουλοι της μοίρας τους ή κάποιας τιμωρίας, αλλά ως μαθητές που εξερευνούν το εύρος της μελέτης τους. Σε αυτή την επίγνωση, δεν υπάρχει ήττα, μόνο η δοκιμή και η εμπειρία, που μεταφράζεται σε σοφία.

Η ευτυχία μας δεν επαφίεται σε εξωτερικά χαρακτηριστικά ή αντικείμενα, τα χρώματα, τα πετρώματα ή τα φυλαχτά, που συμβολίζουν ή καλωσορίζουν την ευημερία. Περιέχει την ειλικρίνεια της ψυχής και την αφοσίωση στο κάλεσμα του πεπρωμένου της. Με άλλα λόγια εξαρτάται από τη στάση, που δημιουργεί τις σκέψεις και μετέπειτα τα λόγια, τις πράξεις, τις συνήθειες, το χαρακτήρα και τέλος το πεπρωμένο μας.

Η ευτυχία ως κάτι ζωτικό και ενεργητικό, δημιουργείται από μία στάση παρατήρησης, που πολλοί αντιλαμβάνονται ως παθητική, ωστόσο είναι απαραίτητη τόσο για τη ζύμωση της ευτυχίας, όσο και για τη διατήρησή της.

Η στάση αυτή, ονομάζεται η στάση του αποστασιοποιημένου παρατηρητήο οποίος δεν είναι παθητικός ή  αμέτοχος, αλλά διατηρεί μία υγιή απόσταση από αυτά που συμβαίνουν, που βλέπει ή αισθάνεται.

Ο αποστασιοποιημένος παρατηρητής είναι ευτυχισμένος,

γιατί δεν αγκιστρώνεται στο τι είναι σωστό ή λάθος,

ούτε αγκυλώνεται στο δίκιο ή άδικο.

Ο αποστασιοποιημένος παρατηρητής είναι μία τυχερή ύπαρξη, μία ψυχή που δεν της ξεφεύγει τίποτα, γιατί πολύ απλά στην καθαρότητα του πνεύματος, θυμάται σε τι πραγματικά χρειάζεται να δώσει προσοχή.

Μία τέτοια προσωπικότητα, παραμένοντας αποστασιοποιημένη, μπορεί να δώσει στον εαυτό της και στους άλλους αυτό που χρειάζονται την κατάλληλη στιγμή, αποφεύγοντας τις ενεργειακές σπατάλες.

Ένας αποστασιοποιημένος παρατηρητής, ενώ φροντίζει τα πάντα, έχει την αίσθηση ότι υπηρετεί το σύμπαν και έτσι παραμένει ενθουσιώδης, ανάλαφρος και ακριβής σε κάθε βήμα του. Νιώθετε ήδη αποστασιοποιημένοι; Αν όχι, ξεκινήστε από τώρα!

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>