Δώσε χρόνο στη ζωή σου για έμπνευση

Οκτωβρίου 24, 2013

Παρατηρώ έντονα τελευταία ότι όταν μιλώ για έμπνευση και δημιουργία, κάποιοι εκφράζουν απορημένα: «Μα πού καιρός για τέτοια;;; έχω ν’ ασχοληθώ με τα βιοποριστικά μου, τα επαγγελματικά μου, τις υποχρεώσεις των παιδιών μου, να ξεπληρώσω τα μαλλιοκέφαλά μου…». Χωρίς να αγνοώ τις παραπάνω ανησυχίες, προσωπικά στρέφω τον προβληματισμό μου προς άλλη κατεύθυνση: «Γιατί να μην υπάρχει κι άλλος χρόνος μέσα στην ημέρα ή μέσα στην εβδομάδα για περισσότερη έμπνευση»; Τα ερεθίσματα είναι τόσα πολλά, η χώρα μας τόσο ευλογημένη με τη φυσική της ομορφιά, τα δημιουργήματα κάποιων ανθρώπων τόσο μεγαλειώδη,  που δυσκολεύεσαι στο να επιλέξεις τί να πρωτο-απολαύσεις…

Συμφωνώ ότι τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες ζωής είναι τόσο δύσκολες και πιεστικές που όχι απλά δεν υπάρχει χρόνος και χρήμα για να αφεθούμε στα ερεθίσματα που μπορούν να μας εμπνεύσουν, αλλά χρειάζεται να αφαιρούμε χρόνο ακόμη και από τον ύπνο μας προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις έντονα απαιτητικές οικονομικές και επαγγελματικές καταστάσεις.

Η υπερπροσπάθεια όμως πολλές φορές καταλήγει σε αντίθετα αποτελέσματα. Ξεπερνώντας τα όρια και αδιαφορώντας για τις επιθυμίες του σώματος και της ψυχής, προκαλείται ανισορροπία η οποία καταλήγει σε μια κακή σωματική κατάσταση, μειωμένη πνευματική απόδοση, άσχημα συναισθήματα και τελικά μία δυσάρεστη ζωή.

Ας μην ξεχνάμε ότι η επίτευξη οποιωνδήποτε στόχων θέτει ο καθένας, προαπαιτεί την εξασφάλιση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ των τριών βασικών αξόνων της ζωής, (σώματος, νου και ψυχής) που συνοψίζεται στο τρίπτυχο:

1)    τρέφομαι υγιεινά και ασκούμαι συστηματικά
2)    κάνω θετικές αισιόδοξες σκέψεις, «γυμνάζω» το μυαλό μου
3)    βρίσκω χρόνο για να «σιωπήσω» και να ακούσω την εσωτερική μου φωνή, βιώνω όμορφα συναισθήματα και αναπτύσσω ουσιαστικούς συναισθηματικούς δεσμούς

Για όσους προτρέξουν στη σκέψη ότι τα παραπάνω είναι πολυτέλεια και αφορούν μόνο όσους έχουν χρήματα, ας αναλογιστούν ότι το σπιτικό καλομαγειρεμένο φαγητό, η άσκηση στη φύση (τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, γρήγορο βάδην), ο διαλογισμός ή οραματισμός και ο χρόνος με αγαπημένα μας πρόσωπα είναι δωρεάν και μπορούν να αποτελέσουν τις σπουδαιότερες πηγές έμπνευσης!

Παραθέτω κάποια από τα ερεθίσματα που ενέπευσαν το InspireYourLife την εβδομάδα που πέρασε και εύχομαι σε όλους μας να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να κάνει πράγματα που αγαπά, να «ακούμε» το σώμα μας και να επιτρέπου στο μυαλό μας να ανταποκρίνεται στις ψυχικές και σωματικές του ανάγκες.

Στεφανία Χαντζή
Chief Editor

- “Γιορτή των Κρουστών”, 4 Ιουνίου 2013
Μία μαγευτική μουσικο-χορευτική γιορτή μας γέμισε ρυθμό, πάθος και έμπνευση απολαμβάνοντας τα  «Ιερά Τύμπανα Της Γης» στο υπέροχο θέατρο «Δόρα Στράτου», στο λόφο του Φιλοπάππου. Μέσα από την ιδιαίτερη καλλιτεχνική συνύπαρξη σπουδαίων μουσικών από την Αφρική, την Κούβα, την Ινδία και την Ελλάδα, προέκυψε το μήνυμα ότι  η μουσική παγκοσμιοποίηση μπορεί να έχει μια ουσιαστική υπόσταση όσο επιτρέπει διαφορετικές μουσικές κουλτούρες να δοκιμάσουν τη συνύπαρξή τους, σεβόμενη η καθεμία την ύπαρξη της άλλης, ερχόμενη σε αληθινό μουσικό διάλογο. Σύντομα και οπτικο-ακουστικό υλικό διαθέσιμο!

- Εγκαίνια Εικαστικής Έκθεσης Much Point, 6 Ιουνίου 2013
Μία άλλη σύμπραξη νέων καλλιτεχνών σε ένα εικαστικό αυτή τη φορά event, μας ταξιδεύει απολαμβάνοντας τα έργα 13 δημιουργών καθένας από τους οποίους χρησιμοποιεί τον δικό του διαφορετικό τρόπο έκφρασης για να μας εμπνεύσει.

Με τους Μιχάλη Μελάχρους και Μαρία Μπαρδή, διοργανωτές της Εικαστικής Έκθεσης και ιδιοκτήτες του Much Point

Με τους Μιχάλη Μελάχρους και Μαρία Μπαρδή, διοργανωτές της Εικαστικής Έκθεσης και ιδιοκτήτες του Much Point

- Συνέντευξη με το Θάνο Χρόνη
Από μία πολύ ενδιαφέρουσα και εμπνευστική συζήτηση με μία έντονη και βαθιά καλλιεργημένη προσωπικότητα όπως αυτή του ηθοποιού Θάνου Χρόνη, τί άλλο θα μπορούσε να προκύψει παρά μία απολαυστική συνέντευξη!
Διαβάστε εδώ.

About AuthorΤα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;