Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Πόσο επηρεάζουν την υγεία μας;

Οκτωβρίου 19, 2015

Γράφει ο Dr.Δημήτρης Τσουκαλάς Iατρείο Χρονίων Νοσήματων και Μεταβολικών Διαταραχών, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita’ degli Studi di Napoli, Federico II, Μετεκπαιδεύτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, President of The European Institute of Nutritional Medicine E.I.Nu.M

Στρατάκη Άννα Βιοφυσικός

 

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε πολλούς ότι οι προσπάθειες να σταματήσουμε τις συνεχώς αυξανόμενες επιδημίες της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, του διαβήτη, των αναπνευστικών προβλημάτων, των καρδιακών νοσημάτων και του καρκίνου αποτυγχάνουν.  

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι πρωταρχικός λόγος είναι η εύκολη πρόσβαση σε ανθυγιεινές τροφές και η πολυάσχολη καθημερινότητα που αποκλείει την άσκηση από τη ζωή μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι σύμφωνα με στοιχεία από τις κατά τόπους αρχές δημόσιας υγείας, εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο στον πλανήτη αν μπορούσαμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της μόλυνσης του αέρα, της επιβάρυνσης του νερού και άλλων περιβαλλοντικών θεμάτων.

Επίκαιρες μελέτες εντοπίζουν υδράργυρο, φαρμακευτικές ενώσεις και άλλα επικίνδυνα χημικά στα αποθέματα νερού. 

Ακτινοβολίες η νέα πραγματικότητα

Άλλο πρόβλημα που έχει επιβαρύνει σημαντικά τον πλανήτη μας τα τελευταία χρόνια είναι η ακτινοβολία. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο τα επίπεδα διαφορετικών ειδών ακτινοβολίας, ραδιενεργούς, ηλεκτρομαγνητικής και άλλων, έχουν αυξηθεί κατά δισεκατομμύρια φορές.

Οι επιδράσεις τους στα έμβια όντα και στην υγεία του ανθρώπου δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Γνωρίζουμε βέβαια ότι κάποιες ακτινοβολίες, όπως η ραδιενεργός είναι σαφώς βλαπτικές προς τη ζωή, κάποιες άλλες όμως, όπως η ηλεκτρομαγνητική αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο υπό έρευνα.    

Ο κόσμος όλος βομβαρδίζεται καθημερινά από ενέργεια σε  μορφή ακτινοβολίας που ονομάζεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Ένα μέρος αυτής είναι το ορατό φως. Το μεγαλύτερο μέρος της όμως είναι αόρατο. Ο Ήλιος, τα αστέρια και οι γαλαξίες εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που φθάνει και στη Γη.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία συνίσταται σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα που καλύπτουν μεγάλο εύρος συχνοτήτων και έτσι μπορεί να παραχθεί και τεχνικά.

Την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν την παράγουν μόνο οι πομποί ραδιόφωνου, τηλεόρασης και κινητής τηλεφωνίας όπως νομίζουν οι περισσότεροι.

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία παράγουν και οι διάφορες ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά διότι κρύβουν έναν μικρό πομπό μέσα τους. Τέτοιες συσκευές είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, το ασύρματο τηλέφωνο, το baby monitor κ.α.

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία επίσης παράγει κάθε ηλεκτρική συσκευή καθώς και κάθε καλώδιο που έχει ρεύμα είτε είναι ελέυθερο είτε εντοιχισμένο και φέρνει ρεύμα στις πρίζες.

Η επιρροή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε επίπεδο κυττάρων και DNA

Η βιολογική επίδραση των διαφόρων μορφών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αναλύονται στο βαθμό και την επικινδυνότητα της βλάβης που μπορούν να προκαλέσουν στα κύτταρα.

Τα κύτταρά μας και κυρίως το νευρικό μας σύστημα επικοινωνούν μεταξύ τους ή με άλλα όργανα του σώματος, μέσω ηλεκτρικών σημάτων.

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που όπως λέει και το όνομά της αποτελείται από ηλεκτρικά και μαγνητικά  σήματα, είναι λογικό να δημιουργεί παρεμβολές και να διαταράσσει την εσωτερική επικοινωνία του οργανισμού μας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε γενικές γραμμές η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να έχει κατά περίπτωση σημαντικές παρενέργειες που αφορούν στην αλλοίωση του DNA:

  •     Ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν την παραγωγή μελατονίνης προκαλώντας αϋπνία
  •     Αυτισμό και άλλες διαταραχές της ανάπτυξης στα νήπια
  •     Αυξημένα ποσοστά καρκίνου και λευχαιμίας
  •     Λήθαργο, κόπωση, απώλεια πρόσφατης μνήμης
  •     Διαταραχή όλων των γνωστών εσωτερικών ρυθμών του σώματος (εγκεφάλου, καρδιακής συχνότητας, αναπνοής, 24ωρης δραστηριότητας, εντερικών κινήσεων, αποτοξίνωσης, κ.λπ.)
  •     Συσχέτιση με νοσήματα όπως η νόσος του Parkinson, η σκλήρυνση κατά πλάκας, Alzheimer)
  •     Αύξηση της παραγωγής τοξινών από τους μύκητες μέσα στα σπίτια
  •     Καταστολή του ανοσοποιητικού μας συστήματος 

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν την αρχή της πρόληψης και της προφύλαξης απέναντι σε έναν καινούργιο και ακόμη διερευνώμενο κίνδυνο, παρά τον εφησυχασμό και την αδιαφορία λόγω έλλειψης «επαρκών» στοιχείων.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση μας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με καλύτερη τοποθέτηση και χρήση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών μας.

Η τοποθέτηση του κρεβατιού μας θα πρέπει να είναι στον τοίχο όπου υπάρχει η μεγαλύτερη απόσταση από τις οικιακές συσκευές του σπιτιού, τα εσωτερικά ασύρματα δίκτυα Wi-Fi, τους υπολογιστές κ.α. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε εγκύους γιατί το έμβρυο είναι πολύ ευαίσθητο σε αυτές τις ακτινοβολίες και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην μελλοντική του υγεία.  

Υπάρχουν περιπτώσεις που η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία παράγεται από πηγές που δεν μπορούμε να ελέγξουμε όπως το ρεύμα της πόλης, διάφορες κεραίες κ.ά.

Μπορούμε όμως να ενισχύσουμε τα κύτταρα μας ώστε να έχουν όλα τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά για να επιδιορθώνουν τις βλάβες που προκαλούνται.

Η επίτευξη της βέλτιστης υγείας έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες που μας επηρεάζουν. Τις περισσότερες φορές αυτοί δεν είναι άμεσα ορατοί, η επιβάρυση είναι σωρευτική και εκφράζεται μετά από πολλά χρόνια.

Όσο όμως εμβαθύνουμε τη γνώση μας σχετικά με τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και του περιβάλλοντος του, τόσο μπορούμε να αυξήσουμε και τη δυνατότητα μας να ενισχύσουμε και να αποκαταστήσουμε τη φυσική κατάσταση λειτουργίας.  

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>