Ημέρα του Αγίου Πνεύματος:”Πάρτε τα βουνά και γιορτάστε με έθιμα ξεχωριστά!”

Ιουνίου 05, 2014

Αναζητάτε ένα διαφορετικό τρόπο για να γιορτάσετε την ημέρα του Αγίου Πνεύματος συνδυάζοντας μία απόδραση στη φύση;

Πάρτε τα βουνά και γιορτάστε με έθιμα ξεχωριστά!

Διαβάστε πώς αναβιώνει ένα ξεχωριστό έθιμο η νεολαία του Βώλακα Δράμας!

Κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, το πρωί ξεκινάνε όλοι οι αναβάτες με τα άλογα από την πλατεία του χωριού και ανεβαίνουν στο ξωκλήσι του Αγίου Πνεύματος στο όρος Φαλακρού σε υψόμετρο 1.850 μέτρων. Οι νέοι του χωριού πάνω σε όμορφα στολισμένα άλογα και μουλάρια ανηφορίζουν από το μονοπάτι για το ξωκλήσι, δίνοντας μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αξίζει κανείς να δει και να αποθανατίσει μοναδικές στιγμές.

Εκεί τελούν δοξολογία και ακολουθεί πανηγύρι με χορούς, τραγούδια και διανέμεται σε όλους τους επισκέπτες το παραδοσιακό κουρμπάνι (κατσικάκι βραστό με χορταρικά) και στο τέλος γίνονται αλογοδρομίες. Στη συνέχεια αφού ξεκουραστούν επιστρέφουν στο χωριό για το δεύτερο μέρος της γιορτής.

Το απόγευμα παρουσία πλήθους στην πλατεία του χωριού γίνεται η πανηγυρική είσοδος της εικόνας από τον ιερέα πάνω σε άλογο όπου τον συνοδεύουν οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα ντυμένες με τις παραδοσιακές στολές και όλων των αναβατών και ζωών.

Τέλος παρελαύνουν όλοι οι αναβάτες μπροστά από το πλήθος όπου και κάνουν μία μικρή επίδειξη.

Αποτελεί σημαντικό έθιμο για τη νεολαία του Βώλακα που το τηρεί πιστά κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>