Η έμπνευση του νου!

Δεκεμβρίου 02, 2012

- Αναρωτηθήκατε ποτέ το ρόλο που παίζει η σκέψη στη ζωή μας;

- Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή μας ζωή οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις συγκεχυμένες ιδέες του νου μας;

- Σκεφθήκατε ότι πολλές από τις πράξεις για τις οποίες μετανιώνουμε είναι αποτέλεσμα της μη συγκροτημένης σκέψης;

Κάνουμε καθημερινά περίπου 50.000 σκέψεις. Οι σκέψεις μας αποκαλύπτουν όσα γνωρίζουμε, πιστεύουμε, επιθυμούμε, φοβόμαστε και ελπίζουμε. Οι σκέψεις μας είναι αυτές που υποδεικνύουν τί είναι σημαντικό και τί ασήμαντο, τί αληθινό και τί ψεύτικο, ποιοι είναι οι φίλοι μου και ποιοι οι εχθροί μου, πώς να αξιοποιήσω τον χρόνο μου, τί θα κάνω επαγγελματικά, που θα μείνω, ποιον θα επιλέξω ως σύντροφο.

Η ποιότητα της σκέψης μας επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας, διαμορφώνοντας τα συναισθήματα και τις επιθυμίες μας, επιδρώντας στη συμπεριφορά μας και καθοδηγώντας τις πράξεις μας. Το μυαλό είναι το όργανο του ανθρώπου που παράγει τις σκέψεις. Σκεφτείτε λοιπόν να θέταμε υπό τον έλεγχό μας το μυαλό μας το οποίο ελέγχει τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας;

Το να μάθουμε να σκεφτόμαστε ποιοτικά και κριτικά είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για να το αφήνουμε στην τύχη. Η κριτική σκέψη είναι η τέχνη της πειθαρχίας που μας εξασφαλίζει ότι σκεφτόμαστε με τον καλύτερο τρόπο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αναπτύσσοντας την κριτική μας ικανότητα, θέτουμε υπό τον έλεγχό μας τις σκέψεις μας αντί να αφήνουμε τη ζωή μας να είναι έρμαιο αυτών.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να ελέγχουμε τη σκέψη μας; Διότι μόνο μέσω της σκέψης μπορούμε να αλλάξουμε ό, τι χρειάζεται αλλαγή στη ζωή μας (ακόμη κι εκείνες τις πλευρές της ζωής μας που δε συνειδητοποιούμε ότι χρειάζονται αλλαγή). Μόνο μέσω της ορθής σκέψης μπορούμε να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους και να ορίσουμε το μέλλον μας. Μόνο με ένα καθαρό νου, μπορούμε να καθορίζουμε τον βαθμό που μας επηρεάζει κάθε εμπειρία.

 

Ποια είναι τα βήματα για να αποκτήσω τον έλεγχο του μυαλού μου;

1. Παρατηρώ τον τρόπο που σκέφτομαι και τον αξιολογώ αντικειμενικά.

2. Εντοπίζω τα παγιωμένα πρότυπα και τις κακές συνήθειες του μυαλού μου που οδηγούν σε προβληματικές συμπεριφορές.

3. Αλλάζω ό, τι είναι αρνητικό και δημιουργεί «κόλλημα», αποβάλλω όποια σκέψη με εγκλωβίζει και κρατάω ό, τι είναι θετικό, με απελευθερώνει και με κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Έτσι επιτυγχάνεται η διαρκής βελτίωσή μου!

 

Tips για να βελτιώσετε τον τρόπο σκέψης σας!

Έχετε στο νου:

1. Τα πνευματικά –όπως και τα υλικά- αγαθά κόποις κτώνται! Αν δεν κοπιάσετε, δε θα αναπτύξετε ποτέ τη σκέψη σας. Όπως ακριβώς η απόκτηση ενός γυμνασμένου σώματος, έτσι και το μυαλό χρειάζεται προσπάθεια για να βελτιωθεί. Επομένως: practice – practice – practice !

2. Να είστε ανοιχτοί σε νέα ερεθίσματα, γνώσεις και στάσεις ζωής που σας ωθούν να αναθεωρήσετε τα στερεότυπα που είχατε ως τώρα στο μυαλό σας κα δε σας άφηναν να προχωρήσετε μπροστά.

3. Αναγνωρίστε το γεγονός ότι από τη φύση του το μυαλό αντιστέκεται στην αλλαγή, ιδιαίτερα σε εκείνη που θα το αναγκάσει να δει μία όχι και τόσο κολακευτική πλευρά του.

4. Είμαστε ό,τι τρώμε! Οι νοητικές μας ικανότητες δεν εξαρτώνται μόνο από την ποιότητα των σκέψεων που κάνουμε αλλά και από την ποιότητα της τροφής που λαμβάνουμε. Είναι απαραίτητο να παίρνουμε τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το νευρικό σύστημα προκειμένου να επιτελεί ορθά τις λειτουργίες του σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο.

 

Γιατί Inspire your mind?

Στην στήλη Inspire your Mind μπορείτε να κάνετε ένα “ταξίδι του νου” ανακαλύπτοντας:

• Μεθόδους που βελτιώνουν τον τρόπο σκέψης σας και βοηθούν να αποκτήσετε τον έλεγχο του μυαλού σας ώστε να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη

• Ισορροπημένους τρόπους διατροφής που ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου

Στόχος μας δεν είναι να πετύχουμε μια «μαγική» μεταμόρφωση, αλλά να θέσουμε τις βάσεις για τη μελλοντική πνευματική και νοητική σας ανάπτυξη. Εμείς αγγίζουμε απλά την επιφάνεια αυτών των σημαντικών και πολύπλοκων θεμάτων. Δεν προσφέρουμε μια γρήγορη λύση, αλλά τα ερεθίσματα για να πάρετε την απόφαση να ξεκινήσετε.

 

 «Το μυαλό είναι φωτιά που πρέπει να ανάψεις, κι όχι δοχείο που πρέπει απλά να γεμίζεις»

Πλούταρχος


Άρθρα

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>