«Η Αλήθεια Βρίσκεται στην Απλότητα» – Η Ελληνική Θέαση του Αγαθού ως Απλότης, Κάλλος και Έρωτας
Πως μπορούμε να προσεγγίσουμε την αλήθεια; Πως μπορούμε να ανακαλύψουμε την ατραπό της αληθινής αγάπης και να κοινωνήσουμε αυτή την αιθέρια, αόρατη και ανεπαίσθητη ουσία, την πολυπόθητη, που ονομάζουμε ‘Ομορφιά’, γύρω απ’την οποία έμμουσος και οπλισμένος εμπνέεται ο αληθινός Έρωτας;
Σύμφωνα με την Ελληνική Φιλοσοφία, το Αγαθό είναι αυτό το Ένα το οποίο, ενώ το ίδιο δε φαίνεται ποτέ, εκφράζεται –όπως και ενίοτε κρύβεται- μέσα στην πολυποίκιλτη και ποικιλόμορφη εναλλαγή των πολλών διαφορετικών μορφών, όντων, καταστάσεων. Ωστόσο, πέρα και πίσω από κάθε εκδήλωση, είναι αυτό το Ένα που δίδει τη ζωή και την ύλη, ώστε μέσα από την ουσία του να ενσαρκωθούν τα φαινόμενα. Το ίδιο όμως, σύμφωνα με τον Σωκράτη, είναι στην φύση του απλό και ενιαίο, όπως μία πηγή, από την οποία απλά και αείροα αναβλύζει το καθάριο νερό. Γι’αυτό και οι Αρχαίοι Σοφοί ταύτισαν το Ένα με την πρωταρχική Πηγή της Αγάπης, της Καλοσύνης, της Σοφίας, της Αλήθειας, αλλά και με τον ίδιο τον Έρωτα, και το ζητούμενο του, την Ομορφιά, στην ύστατη έκφρασή τους.
Μέσα στην εποχή της πολυπλοκότητας και της σύγχυσης, η Ελληνική Σοφία αποκτά πρακτικές προεκτάσεις, διδάσκοντάς μας πως ο δρόμος προς Αλήθεια, την Αγάπη, τον Αληθινό Έρωτα και το Κάλλος είναι η ταύτισή μας με την Ουσία, δηλαδή με την ενότητα και την απλότητα.
* Η Αθηνά Δέσποινα Πόταρη είναι ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου ολοκλήρωσε την διδακτορική διατριβή της το 2015 στον κλάδο της Πολιτικής Φιλοσοφίας.
Είναι πτυχιούχος Οικονομικών, Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Πολιτικής Φιλοσοφίας με Αριστείο από το London School of Economics and Political Science. Έχει εργαστεί ως πολιτική ερευνήτρια στο Αγγλικό Κοινοβούλιο και έχει τελέσει διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Οξφόρδης, Πανεπιστημίου Πατρών και Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι προσκεκλημένη λέκτορας του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Εθνικής Αμύνης.
Από το 2011 έχει αφιερωθεί στην μελέτη και διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, καθώς ο Ελληνισμός ως Οικουμενική Κοσμοθέαση αποτελεί παγκόσμια πνευματική κληρονομιά που συνθέτει το σύνολο των λόγων του ανθρώπινου γίγνεσθαι, συγκροτώντας μία Τέχνη επιστημονική και συνάμα πρακτική, την Τέχνη του Ευ Ζην, που δύναται να οδηγήσει τους κοινωνούς της στο φως, την αρμονία και την ελευθερία.