Η καλλιέργεια της φαντασίας «πυροδοτεί» λύσεις αλλά και… ιδέες!

Δεκεμβρίου 17, 2013

Του Ηλία Κωνσταντινίδη, Συμβούλου Εταιρικής Επικοινωνίας

www.pickywallpapers.com

Η φαντασία, ανέκαθεν θα μπορούσαμε να πούμε, πυροδοτούσε τη δημιουργικότητα και εκείνες τις δράσεις που θα συγκινούσαν, κινητοποιούσαν ή θα διαμόρφωναν πεποιθήσεις και συμπεριφορές.

Η φαντασία στην εξουσία, λένε κάποιοι πολιτικοί, αλλά αυτό ακούγεται μάλλον σαν κλισέ, χωρίς αντίκρισμα, γιατί δυστυχώς η πολιτική είναι δέσμια μιας «ορθολογικής» διαδικασίας, που δεν εμπνέει και δεν εμπνέεται, παρά μόνο για αποφάσεις, που πολλές φορές μας κάνουν και αναρωτιόμαστε «μα ποιος εγκέφαλος τις σκέφτηκε;»

Η φαντασία πρέπει να αφήνεται ελεύθερη στον… καλπασμό; Σε ένα πρώτο στάδιο θα έλεγα ναι…

Είναι απαραίτητο το αντικείμενο ενός διερευνητικού χειρισμού να υποστεί όλων των ειδών τις επεξεργασίες -σωστές, λάθος, υπερβολικές, ακριβές, ανέφικτες, αδύνατες και ούτω καθεξής- με στόχο να βρούμε, να ανακαλύψουμε την ιδέα εκείνη που έχοντας τη δημιουργικότητα της φαντασίας, θα έχει συγχρόνως το ρεαλισμό της πραγματοποιήσιμης προοπτικής.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό το «περίεργο» brainstorming, δημιουργεί την ιδέα που θα υλοποιηθεί. Αφού όμως πρώτα, χωρίς δεσμεύσεις, περιορισμούς, αδυναμίες, σκεφθούμε όλων των ειδών τις «τραβηγμένες από τα μαλλιά» λύσεις. Στο τέλος θα πάρουμε από τις… τρελές αυτές ιδέες, εκείνες τις παραμέτρους που θα ενταχθούν στο ρεαλιστικό σχέδιο που έχουμε ανάγκη να υλοποιήσουμε.

Σε κάθε πρόβλημα, η φαντασία μπορεί να δώσει τη λύση. Όχι όμως σκεπτόμενοι με τη λεγόμενη «κάθετη» σκέψη, αλλά με την «πλάγια». Που στο κλασικό παράδειγμα «Σε τι χρησιμεύει ένα κορδόνι;», η απάντηση δεν χρειάζεται να είναι η προφανής: «Μα να δέσουμε τα παπούτσια μας». Μπορεί, αντίθετα, να περιλαμβάνει λύσεις όπως το να το κάνουμε δακτυλίδι γύρω από το δάκτυλό μας, να σταματήσουμε μια αιμορραγία, να τυλίξουμε ένα πακέτο, ή αν είναι μεγάλο να χρησιμοποιηθεί ως ζώνη ή ως γραβάτα.

Ένα άλλο κλασικό παράδειγμα προβληματισμού για το πώς να «βαφτίσουμε» π.χ. ένα κατάστημα, να βρούμε ένα σλόγκαν, να διοργανώσουμε μια εκδήλωση που θα εντυπωσιάσει, κλπ… Θα σκεφτούμε τα πιο απίθανα ονόματα…, λύσεις, εκφράσεις.

Ελεύθερα… χωρίς περιορισμούς του στυλ «αυτό είναι βλακεία»…

Δεν υπάρχουν βλακείες…

Δεν υπάρχουν υπερβολές…

Δεν υπάρχουν κακόηχα ονόματα…

Ακριβές λύσεις… ή

Ουτοπικές προσεγγίσεις…

Ή μάλλον υπάρχουν. Αλλά δε θα τα χρησιμοποιήσουμε. Εκείνο που θέλουμε είναι τη φαντασία μας ελεύθερη, να ταξιδέψει σε τόπους που σε άλλες περιπτώσεις θα μας φαίνονταν ανεδαφικοί, απρόσιτοι και ανεφάρμοστοι.

Και μη σας νοιάζει αν θα βρείτε τη σωστή λύση. Θα τη βρείτε… Και θα είναι «συμπύκνωμα» από τις «τρελές» ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι.

Σκεφτείτε λοιπόν πλάγια και μη φοβάστε.

Είναι σίγουρο ότι η ιδέα σας θα είναι εντυπωσιακή, ρεαλιστική, δημιουργική και σε τελευταία ανάλυση αυτή που πάντα αναζητούσατε.

Τελικά, και ίσως ιδανικότερα, μια μείξη λογικής και φαντασίας  μπορεί να γίνει… αχαλίνωτη!

Με τον Ηλία Κωνσταντινίδη μπορείτε να επικοινωνείτε στο elkonstandinidis@gmail.com

 

About AuthorΤα σχόλια είναι κλειστά.

Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;