Η πείρα μεταβιβάζεται;

Μαρτίου 04, 2015

Η πείρα μεταβιβάζεται; Όταν λέμε πείρα εννοούμε δύο πράγματα:Το πρώτο είναι ο τρόπος να κάνεις ή να χειριστείς κάτι π.χ. να φτιάχνεις παπούτσια αν είσαι τσαγκάρης, να κόβεις δέντρα αν είσαι υλοτόμος, να κάνεις μιαν εγχείρηση αν είσαι χειρουργός, να κάνεις μιαν διάγνωση αν είσαι παθολόγος, να αντιμετωπίσεις μια θύελλα αν είσαι καπετάνιος κλπ. Στην περίπτωση αυτή η πείρα δεν μεταβιβάζεται αυτούσια αλλά μόνον μερικώς με την προσεκτική παρακολούθηση από τους νεοφώτιστους της εκτέλεσης των έργων αυτών αλλά και από τις συμβουλές, προφορικές ή γραπτές, των παλαιοτέρων.

Το δεύτερο είναι η γνώση κάθε μορφής που έχει αποκτήσει η ανθρωπότητα στο διάβα των αιώνων και η μεταβίβασή της από γενιά σε γενιά, όπως συμβαίνει με τις επιστήμες, που συσσωρεύεται στα πανεπιστήμια, την γεωργία κλπ. Στην περίπτωση αυτή η πείρα μεταβιβάζεται αυτούσια μέσω των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, ερευνών, την προφορική παράδοση που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά,  τα πάσης φύσεως συμβουλευτικά βιβλία κλπ. 

Πίσω από κάθε συμβουλή κρύβεται ένα λάθος του παρελθόντος. Κάποιος ή κάποιοι, πριν από μέρες, μήνες, χρόνια, αιώνες, είχαν μια κακιά εμπειρία κάνοντας ή μη κάνοντας κάτι. Αυτή την εμπειρία, με μορφή συμβουλής, την μετέφεραν σε άλλους σύγχρονούς τους κι εκείνοι, με την σειρά τους, στους επόμενους. Για να είναι ευκολομνημόνευτη διαχρονικά η συμβουλή μπορεί να πάρει την μορφή παροιμίας, (που έχει μέτρο, ρυθμό και ενδεχομένως ομοιοκαταληξία), ρητού (σύντομου και περιεκτικού), έπους (π.χ. Έργα και ημέραι, του Ησίοδου),  ή άλλη.

Συχνά οι συμβουλές, που, όπως είπαμε, περικλείουν την εμπειρία άλλων ανθρώπων, αγνοούνται, συνήθως από “μαγκιά”: εγώ ξέρω καλύτερα από τους άλλους, οι άλλοι που απέτυχαν ήταν χαζοί ή άτυχοι, ενώ εγώ είμαι ξύπνιος και τυχερός, κλπ. Για παράδειγμα, ενώ η επιστήμη βοά ότι το κάπνισμα προξενεί καρκίνο στον πνεύμονα, οι καπνιστές αδιαφορούν.  Βέβαια, υπάρχουν πολλοί ακόμη λόγοι για τους οποίους οι συμβουλές γράφονται στον πάτο παλιών παπουτσιών: ξεροκεφαλιά, επιπολαιότητα, αντίδραση, απληστία, έρωτας, πανικός, κλπ. Εδώ η πείρα δεν μεταβιβάζεται.  

Ο κόσμος μαθαίνει από τα λάθη του πληρώνοντας το κόστος, ενίοτε οδυνηρό. Ο “παθός” γίνεται “μαθός”. Π.χ. έμαθε ότι το κάπνισμα τού προξένησε καρκίνο στον πνεύμονα.

Οι έξυπνοι μαθαίνουν και από την πείρα των άλλων. Οι υπόλοιποι αρκούνται στην δική τους. Σε τελευταία λοιπόν ανάλυση η μεταβίβαση πείρας είναι θέμα ευφυΐας. Δεν νομίζετε;

www.flowmagazine.gr

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>