Η ποιότητα του αέρα στο χώρο εργασίας και η υγεία

Απριλίου 21, 2015

Εάν όταν φτάνετε στο χώρο εργασίας σας, αρχίζετε να φταρνίζεστε, να βήχετε, να έχετε φαγούρα, να τρέχουν τα μάτια σας ή να νιώθετε κουρασμένοι, δεν σημαίνει ότι είστε αλλεργικοί στη δουλειά.

Αντίθετα φαίνεται ότι η κακή ποιότητα του αέρα των χώρων εργασίας, έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων, στην παραγωγικότητα και στην ποιότητα ζωής τους.

Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Το ποσοστό των εργαζόμενων που απασχολούνται σε εσωτερικούς χώρους που εξαρτώνται από τεχνητό εξαερισμό, έχει αυξηθεί και συνεχίζει να αυξάνεται.

Παράλληλα αυξάνεται και το ποσοστό των εργαζομένων που αναφέρουν ότι έχουν συμπτώματα λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο εργάζονται. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες από τους άνδρες. Επίσης άτομα που έχουν ιστορικό αλλεργίας ή που είναι καπνιστές, παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα.

Τα συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι λόγω κακής ποιότητας του αέρα στην εργασία τους, είναι κάψιμο στα μάτια, φλεγμονή στη μύτη που τρέχει ή παρουσιάζει συμφόρηση και κούραση.

Η κυριότερη αιτία για την κακή ποιότητα του αέρα στο χώρο εργασίας, είναι η απουσία καλών συστημάτων εξαερισμού όπως επίσης η ανεπάρκεια της συντήρησης τους. Σε καινούργια ή ανακαινισμένα κτίρια, το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο λόγω του ότι εξαρτώνται σχεδόν πλήρως από τεχνητά συστήματα εξαερισμού.

Η απομόνωση των κτιρίων από τον εξωτερικό ατμοσφαιρικό αέρα που γίνεται για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας ή προστασίας από την ηχορύπανση, οδηγούν σε αύξηση της συγκέντρωσης στον αέρα νοσηρών ουσιών που δημιουργούνται στους εσωτερικούς χώρους. Εάν το σύστημα εξαερισμού δεν είναι ικανοποιητικό, τότε προκύπτουν σοβαρά προβλήματα.

Υπάρχουν πολλές ουσίες που μπορούν να απελευθερωθούν στον εσωτερικό αέρα των κτιρίων. Οι πηγές είναι πολλές όπως χαλιά, έπιπλα, ιδιαίτερα αυτά που είναι κατασκευασμένα από πεπιεσμένο ξύλο, πλαστικά, προϊόντα καθαρισμού και άλλα.

Επίσης εάν υπάρχει η δυνατότητα λόγω ανεπαρκούς μόνωσης, μπορούν να εισέρχονται στον αέρα του κτιρίου νοσηρά αέρια από τις εξατμίσεις των μηχανοκίνητων οχημάτων όπως το μονοξείδιο του άνθρακα. Ευτυχώς σε πολλούς χώρους εργασίας σήμερα δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Εκεί όπου αυτό γίνεται το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Στον εσωτερικό αέρα μπορούν επίσης να συγκεντρωθούν βακτηρίδια, μύκητες, γύρης, ιοί που μπορούν να προκαλούν ενοχλήσεις στους εργαζομένους. Οι μικροοργανισμοί, αναπτύσσονται όταν υπάρχει υγρασία και στάσιμο νερό. Εάν τα συστήματα εξαερισμού των κτιρίων δεν λειτουργούν κανονικά, εάν τα φίλτρα δεν συντηρούνται  ή δεν αλλάζονται κανονικά, τότε γίνονται φυτώρια ανάπτυξης των νοσηρών μικροοργανισμών.

Το πρόβλημα της κακής ποιότητας του εσωτερικού αέρα των κτιρίων στους χώρους εργασίας, μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να λυθεί ικανοποιητικά και σχετικά οικονομικά. Οι εργαζόμενοι εάν νιώθουν ενοχλήσεις πρέπει να το αναφέρουν στους αρμόδιους για το θέμα στον οργανισμό τους. Είναι σημαντικό να καταγράφουν πότε παρουσιάζονται τα συμπτώματα (ημέρα, ώρα) και κατά πόσο αυτά υποχωρούν όταν φεύγουν από το χώρο εργασίας τους.

Υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες και προδιαγραφές ελέγχου που ρυθμίζουν την ποιότητα του εξαερισμού των κτιρίων και της ποιότητας του εσωτερικού αέρα. Η εφαρμογή τους και η συνεχής παρακολούθηση διασφαλίζουν την προστασία της υγείας των εργαζομένων στο χώρο απασχόλησης τους.

Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία που έχει η καλή ποιότητα αέρα των εσωτερικών χώρων στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή. Ας μην ξεχνούμε ότι στην εποχή μας το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας το περνούμε σε εσωτερικούς χώρους.

medlook.net

 

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>