Η σημασία της εναρμόνισης μας με την Ηλιακή ημέρα

Μαΐου 04, 2016

Η Αγιουρβέδα είναι το παραδοσιακό ολιστικό θεραπευτικό σύστημα της Ινδίας,  6000 ετών.
Στην Αγιουρβέδα ο άνθρωπος και η ολότητα του (νους-ψυχη-σώμα), αντιμετωπίζεται ως μικρόκοσμος, μια μικρή εκδοχή του σύμπαντος. Παρατηρώντας τους πλανήτες, τη φύση και τις διαδικασίες της, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις βιολογικές διεργασίες του ανθρώπου και τις ασθένειες του.

Ο άνθρωπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη φύση, αφού βρίσκεται μέσα σε αυτή, αλληλεπιδρά με αυτή και είναι κομμάτι της. Όσο βρίσκεται σε αρμονία μαζί της, διατηρεί την εσωτερική του ισορροπία, αφού οπώς αναφέραμε “Ο μικρόσκοσμος είναι αντανάκλαση του μακρόκοσμου”.

Αυτό το θεραπευτικό σύστημα αναγνωρίζει τη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου. Η μοναδικότητα αυτή αντικατροπτίζεται στη θεωρία των 5 στοιχείων που υπάρχουν στο σώμα μας και στη φύση, (Αιθέρας, αέρας, φωτιά, γη, νερό), βρίσκονται σε διαφορετική αναλογία στον καθ’ενα μας και συνθέτουν  την Αγιουρβεδική Ιδιοσυγκρασία μας.

Ο συνδυασμός του αιθέρα και του αέρα δημιουργεί την ενέργεια Βάτα (Vata dosha), η φωτιά και το νερό  την ενεργεια Πίττα (Pitta dosha) και το νερό με τη γή την ενέργεια Κάφα (Kapha dosha). Αυτές οι ενέργειες φέρουν τις ιδιότητες των στοιχείων τους υλικά και πνευματικά, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν τις εποχές, τις ώρες της ημέρας, τις γεύσεις, τις δραστηριότητες, τον κόσμο ολόκληρο.
Η ενέργεια Βάτα κυβερνά την κίνηση και συσχετίζεται με τη μεταφορά του νερού, της τροφής και των νευρικών σημάτων στο σώμα. Νοητικά και ψυχικά αντιστοιχεί στην αλλαγή, στη δημιουργία, είναι απρόβλεπτη και παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις.
Η ενέργεια Πίττα κυβερνά τις μεταβολικές διεργασίες του σώματος. Συσχετίζεται με τη νοητική οξύτητα, την ένταση, την καλή οργάνωση και την αποφασιστικότητα.
Η ενέργεια Κάφα κυβερνά τη σωματική δομή και τη σκελετική κατασκευή. Συσχετίζεται με τη σταθερότητα, την ηρεμία και τη στοργικότητα.

Η Αγιουρβεδική ιδιοσυγκρασία κάθε ανθρώπου σχηματίζεται τη στιγμή της σύλληψης του και πρέπει να διατηρείται σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ωστόσο, επειδή ο άνθρωπος αλληλοεπιδρά με το εκάστοτε περιβάλλον του, είναι ωφέλιμο να έχει επίγνωση για τις εναλλαγές των ενεργειών κατά τη διάρκεια της ζωής του, του ετήσιου χρόνου και της ημέρας.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αποσυντονίσει τον άνθρωπο από τους κιρκάδιους ρυθμούς του και έχει μεταφέρει τις δραστηριότητες σε ώρες που δεν αντιστοιχούν με τις φάσεις της ημέρας. Αυτή η αλλαγή εμποδίζει τη λειτουργία σημαντικών βιολογικών διεργασιών όπως τους μηχανισμούς που βοηθάνε στην επιδιόρθωση του επιβλαβούς DNA, καθώς και στην πιθανή απορρύθμιση του μεταβολισμού.
Γνωρίζοντας τις ενέργειες που αντιστοιχούν στις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, μπορούμε να πραγματοποιούμε αυτές τις ώρες δραστηριότητες που συσχετίζονται με τις ιδιότητες των ενεργειών και να ωφεληθούμε μέγιστα.

Δεδομένου ότι:
6π.μ-8π.μ= Κάφα dosha
10π.μ-2μ.μ= Πίττα dosha
2μ.μ-6μ.μ= Βάτα dosha
6μ.μ-10μ.μ=Κάφα dosha
10μ.μ-2π.μ=Πίττα dosha
2π.μ-6π.μ=Βάτα dosha

Το πρωί η ιδανική ώρα για ξύπνημα, είναι με την ανατολή του ηλίου. Ακριβώς λίγο πριν την ανατολή η ενέργεια της κίνησης είναι πιο έντονη και μας παρακινεί να σηκωθούμε εύκολα.

Μετά την ανατολή η ενέργεια κάφα (αντοχή, σταθερότητα) είναι ιδανική για σωματική άσκηση, και η ημέρα  ενδείκνυται να ξεκινήσει με τη δραστηριότητα  που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασίας μας (περπάτημα, τζόκινγκ, γιόγκα).

Το πρωινό μπορεί να γίνει στις 8 πμ αλλά είναι ωφέλιμο να είναι ελαφρύ, καθώς η πεπτική φωτιά (agni), η οποία αντιστοιχεί στην Πίττα κορυφώνεται μεταξύ 12-2μμ. Είναι συμφέρον κάθε ανθρώπου να τρώει το κύριο και πιο βαρύ γεύμα του, τις ώρες που η Πίττα είναι σε έξαρση, γιατί τότε θα μεταβολίσει πλήρως ότι φάει.

Μεταξύ 2-6μμ ευνοούνται οι δραστηριότητες που αφορούν την επικοινωνία, σε αντίθεση με τις απαιτητικά σωματικές.

Με τη δύση του ηλίου προτείνεται να έχουμε ολοκληρώσει το βραδινό μας γεύμα, διότι όπως σβήνει και η μεγάλη φωτιά του μακρόκοσμου, χαμηλώνει και η πεπτική φωτιά μας. Για τον ίδιο λόγο, προτιμάται η κατανάλωση μαγειρεμένου και όχι ωμού φαγητού το βράδυ, το οποίο απαιτεί  περισσότερη ενέργεια για να διασπαστεί.

Η προετοιμασία για τον ύπνο μπορεί να ξεκινάει από τις 8-9μμ με ένα χαλαρωτικό μπάνιο με τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια της ιδιοσυγκρασίας μας.

Κατά τη διάρκεια της βραδινής Πίττα 10μμ-2πμ αποφεύγουμε οποιοδήποτε γεύμα, καθώς εκείνη την ώρα ολοκληρώνεται η διάσπαση της εναπομένουσας τροφής στο πεπτικό μας σύστημα. Εάν φάμε εκείνη την ώρα, το πιο πιθανό είναι η τροφή να μη χωνευτεί, να πάθει σήψη και να δημιουργήσει τοξίνες (ama), οι οποίες αποβάλλονται μόνο με ειδικές αποτοξινωτικές θεραπείες.

Ένας επιπλέον σημαντικός λόγος για να κοιμόμαστε νωρίς το βράδυ αφού έχουμε εκτεθεί στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι η παραγωγή της μελατονίνης.

‘Οσο εκτιθόμαστε στον ήλιο τις πρωινές ωφέλιμες ώρες, η ηλιακές ακτίνες ενεργοποιούν τα μοναδικά φωτοευαίσθητα κύτταρα μας που βρίσκονται στην επίφυση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν κοιμόμαστε, στην επίφυση παράγεται η μελατονίνη η οποία τροποποιεί τα επιβλαβή καρκινικά κύτταρα του σώματος μας.
Όταν ο ύπνος μας συντονίζεται με το ηλιακό πρόγραμμα, η δράση και η παραγωγή της μελατονίνης είναι η μέγιστη.
Ακόμη και αν το ηλιακό πρόγραμμα φαίνεται εκ πρώτης όψης δύσκολο, σε σχέση με τα καθημερινά άγχη και τη γρήγορη ζωή, ας αναρωτηθούμε τι αξίζει περισσότερο. Η πρόληψη της ασθένειας και η εξασφάλιση της υγείας μας, ή το μετέπειτα τρέξιμο και ταλαιπωρία για να επαναφέρουμε την υγεία μας, εάν αυτό είναι εφικτό;

-Ayurveda-Ωmega
http://ayurveda-omega.gr
Μάθετε περισσότερα για τα Θεραπευτικά 10ήμερα Εργαστήρια μας σχετικά με την Αγιουρβέδα & Γιόγκα Μάιος – Ιούνιος 2016 Ελπιδοχώρι | Ναύπλιο | Αργολίς

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>