Ισμήνη Καρύδη-Svensson: Stay inspired with “Stay United”

Φεβρουαρίου 13, 2013

Γεννημένη νικήτρια στη ζωή, η Ελληνίδα Ισμήνη Καρύδη – Svensson κατάφερε να διαψεύσει τους γιατρούς που την ήθελαν να μένει για πάντα στην αναπηρική καρέκλα. Όχι μόνο στάθηκε στα πόδια της, αλλά αρίστευσε στις σπουδές της και κατάφερε να «κατακτήσει» ακόμη και τον Λευκό Οίκο, συμμετέχοντας ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα.

Με την ίδρυση της γνωστής και ιδιαίτερα δημοφιλούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Stay United”, που δραστηριοποιείται και στις πενήντα πολιτείες της Αμερικής, η Ισμήνη Καρύδη πρωτοστατεί και με την φιλανθρωπική της δράση έχοντας στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Τα πρώτα της δυναμικά βήματα στη ζωή

Σε ηλικία 3 ετών διαπιστώθηκε ότι έπασχε από νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα. Κατά καιρούς νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” και το “Northweek Park Hospital” στο Λονδίνο. Η ιατρική πρόγνωση προέβλεπε παραμόρφωση του σώματος και μόνιμη αναπηρία της.

“Δεν θα ξεχάσω ποτέ την υπερπροσπάθεια που χρειαζόταν να καταβάλω σε κάθε μου βήμα, ενώ τα πόδια μου ήταν δεμένα σε νάρθηκες. Δεν θέλησα όμως να δεχτώ ποτέ την κατάσταση αυτή ως μη αναστρέψιμη. Είχα ακλόνητη πίστη πως κάποια μέρα θα μπορούσα κι εγώ να κινούμαι όπως τα άλλα παιδιά”.

Τελικά η θέλησή της αποδείχτηκε πιο δυνατή από τις διαγνώσεις:

“Με εντατική άσκηση και υγιεινή ζωή κατάφερα να αποθεραπευτώ και πριν κλείσω τα δεκαέξι μου χρόνια είχα λάβει τιμητικές διακρίσεις για τις επιδόσεις μου στο κλασικό μπαλέτο από τη Royal Academy of Dance του Λονδίνου. Όταν κάποτε ανέφερα το ιστορικό μου σε Άγγλο ρευματολόγο γιατρό, δεν το πίστεψε. Έμεινε κατάπληκτος, όταν του κατέθεσα την ιατρική γνωμάτευση και τις βεβαιώσεις για τη νοσηλεία μου”.

Αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Ισμήνη αποφάσισε να αφήσει την Ελλάδα για να κυνηγήσει την τύχη της στο εξωτερικό δοκιμάζοντας τις δυνατότητές της σε χώρες όπου υπάρχει αξιοκρατία και προσφέρονται ίσες ευκαιρίες στους νέους. Όπως η ίδια δηλώνει:

“Το Πολυτεχνείο ήταν ένα όνειρο ζωής. O συγκροτημένος τρόπος σκέψης που αποκομίζει κανείς από τις σπουδές στο ανώτατο αυτό ίδρυμα αποτελεί εχέγγυο μελλοντικής επιτυχίας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η αναφορά στις σπουδές μου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο άνοιξε δρόμους για την επαγγελματική μου αποκατάσταση. Στο εξωτερικό οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται με σεβασμό και πνεύμα αξιοκρατίας. Τους δίνονται πολλές ευκαιρίες για να αναδείξουν τις δυνατότητές τους και να εξελιχθούν στον τομέα τους. Χρειάστηκε σίγουρα να δουλέψω σκληρά, αλλά αναγνωρίστηκε η προσπάθειά μου”.

Οι πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες της την οδήγησαν και στην ενασχόλησή της με τα κοινά: 

“Αποφάσισα να γίνω μέλος του κόμματος των Δημοκρατικών λόγω της ιδεολογικής μου τοποθέτησης. Θεωρώ ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγκρότηση κάθε υγιούς κοινωνίας. Η δραστηριότητα αυτή με έφερε σε αμεσότερη επαφή με τα προβλήματα του αμερικανικού λαού και τις λύσεις που προτείνονται σε πολιτικό επίπεδο”.

Πέρυσι η Ισμήνη έλαβε μέρος ως ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη (στον τομέα της επικοινωνίας) στην οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα και είχε την τύχη να συνεργαστεί με σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Αμερικής.

Μάλιστα βρέθηκε και με τη διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ: “Η συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ έγινε σε κοινωνικό επίπεδο και όχι ως μέρος της προεκλογικής καμπάνιας. Η ίδια έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όταν αναφέρθηκα στην ελληνική μου καταγωγή”.

Στηρίζοντας ενεργά τον Μπαράκ Ομπάμα

Η υποδοχή της Ισμήνης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη τους συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θερμή. Κι αυτό λόγω της ελληνικής της καταγωγής.

“Τον συνάντησα κατά τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Κατά τη συζήτησή μας με εντυπωσίασε ο θαυμασμός του για την Ελλάδα και η ένθερμη υποστήριξή του στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να αντιμετωπίσει την κρίση και να επιβιώσει υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες” σημειώνει η Ισμήνη και τον περιγράφει με λίγα λόγια: “Θα έλεγα πως είναι μια χαρισματική προσωπικότητα, ιδιαίτερα απλός και ευγενής προς τους συνομιλητές του”. 

Οι λόγοι που αποφάσισε να τον στηρίξει τόσο ενεργά:

“Ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε ένα έργο πριν από τέσσερα χρόνια και η ολοκλήρωσή του αναμένεται να αποδώσει θετικό αποτέλεσμα για την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα στην Αμερική. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έθεσε ως προτεραιότητα θέματα ισότητας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αντίθεση με άλλους προκατόχους του, χειρίστηκε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με σύνεση και πνεύμα συνεργασίας. Πιστεύω πως η επανεκλογή του θα συμβάλει σε μια διεθνή πολιτική σταθερότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την έξοδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, την οποία διανύουμε”.

 

Η αγάπη της για προσφορά

Κάθε ημέρα για την Ισμήνη κρύβει μια καινούργια έκπληξη στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής της δραστηριότητας. Πρόσφατα βρισκόταν μαζί με τον σύζυγο της Mark Svensson -διεθνολόγο του Georgetown University- στην Πολιτεία του Maryland, όπου οργάνωσαν σύστημα δωρεών για την κοινωνική επανένταξη και ψυχολογική υποστήριξη πρώην φυλακισμένων ατόμων.

Η δράση τους συνεχίζεται στο Los Angeles της California, όπου προσπαθούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος του αυξημένου αριθμού αστέγων. Στόχος τους είναι να ταξιδέψουν και στις πενήντα πολιτείες της Αμερικής. 

“Το “StayUnited” είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση την οποία ίδρυσα με τον σύζυγό μου. Η οργάνωση αυτή, συνεργαζόμενη με άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις και απλούς πολίτες στην Αμερική και σε διεθνές επίπεδο, έχει ως στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινωνίες. Η ιδέα αυτή ήταν αποτέλεσμα της αγάπης που τρέφουμε ο σύζυγός μου κι εγώ για τη φιλανθρωπική δράση. Από τη στιγμή που αποφασίσαμε να ζήσουμε μαζί σκεφτήκαμε να αφοσιωθούμε σ’ αυτό το έργο” εξηγεί η Ισμήνη, η οποία έχει βάλει στόχο να βοηθήσει και την Ελλάδα.

Η Ισμήνη μέσα από το φιλανθρωπικό της έργο θέλει να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα: “Η φτώχεια και η δυστυχία είναι ανθρώπινα δημιουργήματα και μπορούν να καταπολεμηθούν μέσα από την ανθρώπινη πρωτοβουλία”.

 

Πηγή: espressonewsΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>