Ο ευεργετικός Ρόλος των Ιχνοστοιχείων και Ο Ύπουλος Εχθρός μας τα Βαρέα Μέταλλα

Φεβρουαρίου 21, 2014

4ο Therapy Planet Festival 

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Ομιλία στην Κατηγορία: Εναλλακτική Θεραπευτική

“Ιχνοστοιχεία και ο Ευεργετικός του Ρόλους στην υγεία μας. Βαρέα Μέταλλα – Ο Ύπουλος Εχθρός μας”

‘Ωρα: 15:45 – 16:25

Ομιλήτρια: Βουδούρη Ανδριάνα,  Χημικός, με εξειδίκευση στην Φαρμακευτική χημεία και την ανάλυση ιχνοστοιχείων & βαρέων μετάλλων

Από τα 90 χημικά στοιχεία που βρίσκονται στη φύση, τα 28 έχουν βρεθεί στον ανθρώπινο οργανισμό, με μορφή χημικών ενώσεων. Οι ημερήσιες ανάγκες  του οργανισμού μας σε οξυγόνο, άνθρακα, άζωτο, υδρογόνο και θείο είναι μερικά γραμμάρια, ενώ σε νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορο, χλώριο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο σε σημαντικά μικρότερο αριθμό. Τα υπόλοιπα στοιχεία τα χρειαζόμαστε σε ίχνη, της τάξεως χιλιοστών ή εκατομμυριοστών του γραμμαρίου, γι’ αυτό τα ονομάζουμε ιχνοστοιχεία.

Τα ιχνοστοιχεία δεν παράγονται στον οργανισμό μας αλλά τα προμηθευόμαστε από τα τρόφιμα. Τα ιχνοστοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στον οργανισμό μας, καθότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση βασικών βιοχημικών διεργασιών, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Πάνω από το 80 % του πληθυσμού έχουν μικρό ή μεγάλο βαθμό ανισορροπίας ιχνοστοιχείων στον οργανισμό.

Ανισορροπία ιχνοστοιχείων μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα: κόπωση, νευρικότητα, πονοκεφάλους, αϋπνία ή υπνηλία, αλλεργίες, τριχόπτωση, παχυσαρκία, ακμή, καθυστέρηση ανάπτυξης στα παιδιά κ. ά. Εάν αυτά τα συμπτώματα εμφανίστηκαν αυτό σημαίνει ότι έχετε έλλειψη σιδήρου, μαγγανίου, ασβεστίου  καλίου, ψευδαργύρου  και  άλλων ιχνοστοιχείων.

Ο Ψευδάργυρος, όπως και η βιταμίνη C, διεγείρει την αντιική δράση  του οργανισμού. Με την έλλειψη αυτού του μετάλλου συνδέεται συχνά  η ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία (κακή έκκριση των σεξουαλικών ορμονών, ανικανότητα). Άλλα συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου είναι απάθεια και κατάθλιψη, αλλά και ακμή των εφήβων. Μια συνηθισμένη ένδειξη ανισορροπίας πολλών ιχνοστοιχείων είναι η τριχόπτωση.

Κατά την περίοδο ανάπτυξης των παιδιών αυξάνεται η κατανάλωση ιχνοστοιχείων. Γι ‘αυτό, ακόμα και αν το παιδί τρώει πολύ μπορεί να αναπτυχθεί έλλειψη ασβεστίου, ψευδαργύρου, σιδήρου, χαλκού, σεληνίου. Αποτελέσματα της ανεπάρκειας αυτής είναι  συχνά κρυολογήματα,  αλλεργίες ακόμα και κακή διάθεση. Η μακροχρόνια έλλειψη του ιωδίου είναι πολύ επικίνδυνη για τα παιδιά. Προκαλεί διαταραχή της μνήμης, μείωση της νοημοσύνης, τριχόπτωση, δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Έχει αποδειχτεί ότι αν στην παιδική ηλικία ο οργανισμός δεν παίρνει επαρκή ποσότητα ασβεστίου, ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοπόρωσης, όταν φτάσουν στην ώριμη ηλικία αυξάνεται. Ανεπάρκεια ψευδαργύρου επιβραδύνει τις διαδικασίες της ανάπτυξης και της φυσιολογικής σεξουαλικής και πνευματικής ανάπτυξης του παιδιού. Η έλλειψη χαλκού στον οργανισμό των κοριτσιών οδηγεί σε διαταραχές της σύνθεσης των σεξουαλικών ορμονών και σε προβλήματα του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Εκτός όμως από τα χρήσιμα στοιχεία υπάρχουν και τα τοξικά για τον οργανισμό μέταλλα – τα βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό, βάριο). Τα βαρέα μέταλλα συσσωρεύονται αθροιστικά από αυτά που τρώμε, πίνουμε και εισπνέουμε, όπως επίσης και από τα σφραγίσματα στα δόντια, τα εμβόλια, ακόμα και από τα καλλυντικά. Η μόλυνση του οργανισμού με μόλυβδο, κάδμιο ή υδράργυρο, συνοδεύεται με διάφορα συμπτώματα, αλλαγές της διάθεσης, εξάντληση, έλλειψη συγκέντρωσης και τριχόπτωση ακόμα και με σοβαρές παθήσεις του νευρικού συστήματος και του αίματος.

Κίνδυνος δηλητηρίασης του οργανισμού του παιδιού με μόλυβδο και υδράργυρο είναι σημαντικά υψηλότερος από τον κίνδυνο δηλητηρίασης σε έναν ενήλικα. Η κακή πρόοδος ακόμα και η επιθετική συμπεριφορά του παιδιού μπορεί να είναι τα αποτελέσματα της συσσώρευσης του μολύβδου ή υδραργύρου στον οργανισμό του.

Είναι χρήσιμο λοιπόν να ελέγχουμε τις ελλείψεις των ιχνοστοιχείων στον οργανισμό μας για την καλύτερη υγεία μας, καθώς και αν έχουμε επιβάρυνση από βαρέα μέταλλα, ώστε επιλέγοντας τις κατάλληλες αποτοξινώσεις να απαλλαγούμε απ’ αυτά.

Σύντομο Βιογραφικό:

Βουδούρη Ανδριάνα, Χημικός, Μεταπτυχιακά στην Φαρμακευτική χημεία με εξειδίκευση στην ανάλυση ιχνοστοιχείων και βαρέων μετάλλων μέσω ανάλυσης μαλλιών στο τμήμα Διατροφολογίας της Ιατρικής Σχολής Κιέβου.

 

 

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>