Κατερίνα Ευστρατιάδου: “Ουδέν κακόν αμιγές καλού!”

Δεκεμβρίου 17, 2012

Γράφει η Κατερίνα Ευστρατιάδου, Life Coach

Ο χειμώνας μπήκε στην ζωή μας δυναμικά με πολλά γεγονότα και ανατροπές σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Tα προβλήματα καλά κρατούν και το ερώτημα που έχει σφηνωθεί στο μυαλό όλων μας εδώ και καιρό συνεχίζει να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά: «Και τώρα τι γίνεται…;»

Η οικονομική κρίση επιδεινώνει τα πράγματα, το ίδιο και η απογοήτευσή μας από την διαφθορά, την απληστία και την αδιαφορία που έχουν εξαπλωθεί σαν αρρώστια, σαν ιός που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη το εμβόλιο. Όλοι επηρεαζόμαστε, αλλά γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πιστεύω ότι με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να επηρεάσουμε και εμείς την κατάσταση.

Και αυτά νομίζω ότι είναι καλά νέα. Ας μην ξεχνάμε το ρητό «Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Σίγουρα όλοι μας έχουμε στο παρελθόν βιώσει κρίσιμες καταστάσεις που ξεπεράσαμε και βγήκαμε δυνατότεροι και σοφότεροι.

Επίσης, όλοι έχουμε περισσότερες δυνατότητες από όσες φανταζόμαστε και μπορούμε χρησιμοποιώντας τες να φέρουμε την αλλαγή στα πάντα. Σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της ύπαρξής μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ανθρωπότητα έχει περάσει από παγκόσμιους πολέμους, κατακλυσμούς, πανούκλα, οικονομικά κραχ και άλλα πολλά δεινά, τα οποία όμως μπορεί να μας λύγισαν αλλά δεν μας ισοπέδωσαν.

Το αντίθετο. Αναπτυχθήκαμε και ανθίσαμε. Δημιουργήσαμε σπουδαιότερα έργα, μεγαλύτερο πολιτισμό, περισσότερα αγαθά.

 

Ποιες είναι οι επιλογές μου; 

Τη στιγμή λοιπόν της κρίσης έχουμε τις προσωπικές μας επιλογές.

α) Να βυθιστούμε στις απώλειες

β) Να σηκώσουμε το κεφάλι και να δούμε το παράθυρο της ευκαιρίας.

γ) Να δούμε μέσα από την ευκαιρία ότι δεν είμαστε μόνοι.


Την στιγμή που η κρίση μας πλησιάζει απειλητικά, έχουμε την ευκαιρία να δούμε γύρω μας, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Και άλλοι άνθρωποι μοιράζονται την ίδια εμπειρία με εμάς. Είναι η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τις καταστάσεις, ότι ανοίγεται μπροστά μας μια διέξοδος, και αυτή θα ανοίξει πραγματικά μόνο με την αλλαγή νοοτροπίας.

Μεταβαίνοντας από το σύνηθες «εγώ» μας στο «εμείς» θα κάνουμε ένα άλμα στο μέλλον.

Έτσι θα δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα που θα μας βγάλει από την κρίση. Και μάλιστα θα μας βοηθήσει να χρησιμοποιήσουμε και σωστά την έννοια του όρου κρίση. Να αναπτύξουμε δηλαδή την ικανότητα να κρίνουμε τα πράγματα σωστά, να κάνουμε μεταστροφή και να πάμε προς άλλη κατεύθυνση.

Κάποιοι λένε πως μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει.

Κι όμως, θαύματα γίνονται κάθε μέρα.

Και για να γίνει το θαύμα πρώτα θα πρέπει να πιστέψουμε σε αυτό, ώστε να το δούμε να  συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας και φυσικά ποτέ το αντίθετο.

Πως μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε και να εστιάσουμε σε πιο δημιουργικά και ξεκούραστα για την ψυχή και το μυαλό μας γεγονότα;

Πάρτε μια απόφαση τώρα! Μία πρωτοβουλία!

Σας δίνω μερικές ιδέες για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη.

- Όταν βλέπετε τηλεόραση, καλό είναι να χρησιμοποιήτε την κριτική σας σκέψη και τον προσωπικό σας στοχασμό. Το συναίσθημα που παράγει το χαζοκούτι είναι μονο για την χειραγώγησή μας. Ας θυμόμαστε ότι κυρίως, το κέντρο βάρους της δύναμής μας και των αξιών μας είναι μέσα μας .

- Κάθε φορά που μπαίνουμε στον πειρασμό να πούμε κάτι αρνητικό για εμάς, τη ζωή μας ή τον διπλανό μας, αυξάνοντας έτσι το άγχος μας ας σκεφτούμε: πόσο καλό θα μου προσφέρει αυτό, σε τι θα με εξυπηρετήσει η αρνητική κριτική;

- Ας γίνουμε πραγματικά εκλεκτικοί σε αυτά που επιλέγουμε ως θεάματα, ακροάματα, αναγνώσματα και ας ενημερώνουμε και τους άλλους για ό, τι καλό βρίσκουμε.

- Ας κάνουμε συνειδητά οικονομία σε ό,τι και όπως μπορούμε (νερό, ρεύμα, ρύπους, χρήματα).

- Ας συμμετέχουμε σε ομάδες αλληλοϋποστήριξης, προσωπικής ανάπτυξης,  οικολογικής  ανάπτυξης ή σε ό, τι άλλο βοηθάει την κοινωνία να αναπτυχθεί.

- Ας κρατήσουμε όσες αποφάσεις έχουμε πάρει και να δεσμευτούμε μέχρι πότε, ώστε να δώσουμε και στον χρόνο τον χρόνο να μας δώσει αποτελέσματα.

Δεν υπάρχει άλλωστε καλύτερη εποχή για νέα ξεκινήματα από τον χειμώνα, γιατί μένουμε
περισσότερο στο σπίτι και μας δίνεται και η ευκαιρία για να… inspire our life!Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>