Κουρκουμάς: Σύμμαχος στη μάχη κατά της ελονοσίας, του AIDS και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Σεπτεμβρίου 12, 2014

Ινδοί ερευνητές αναφέρουν ότι το μπαχαρικό κουρκουμάς, που χρησιμοποιείται σε αρκετές συνταγές της ινδικής κουζίνας, μπορεί να αποδειχθεί ένας σημαντικός σύμμαχος στη μάχη κατά της ελονοσίας καθώς και να οδηγήσει σε ελπιδοφόρα αποτελέσματα στη μάχη κατά του HIV και του ιού που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα θα σημάνουν πολλά για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η ελονοσία και ο ιός HIVαποτελούν σοβαρότατα ζητήματα.

Επίσης, στις αναπτυσσόμενες χώρες αναλογεί το 80 τοις εκατό του παγκόσμιου φορτίου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μονάχα στην χώρα της Ινδίας εντοπίζεται το ένα τρίτο των συνολικών περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως.

Προγενέστερες μελέτες έχουν ήδη επιβεβαιώσει τις αντι-μικροβιακές, αντι-καρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κύριου συστατικού του κουρκουμά, που είναι η κουρκουμίνη.

Επιστήμονες από το Ινδικό Ινστιτούτο Επιστημών (Indian Institute of Science– IISC) στην Bangaloreκαι την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michiganστις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κατέδειξαν ότι η κουρκουμίνη αναστέλλει τις ανθεκτικές στα φάρμακα μορφές του Plasmodium falciparum, του παράσιτου δηλαδή που προκαλεί την εγκεφαλική ελονοσία.

Όταν οι επιστήμονες τάισαν κουρκουμίνη σε ποντίκια που είχαν μολυνθεί από το παράσιτο Plasmodium bergheii, ένα σχετικό παράσιτο που προξενεί ελονοσία τρωκτικών (rodent malaria), ο αριθμός των παράσιτων στο αίμα των ποντικιών μειώθηκε κατά 80 με 90 τοις εκατό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στις εξετάσεις που διενεργήθηκαν η κουρκουμίνη προστάτευε πλήρως έως και το 29% των μολυσμένων ποντικιών.

«Η κουρκουμίνη ενδέχεται να προσφέρει μία καινοτόμο θεραπευτική επιλογή κατά της ελονοσίας» αναφέρει ο Govindrajan Padmanabhan, ένας εκ των ερευνητών,  με τη μελέτη να δημοσιεύεται τον Ιανουάριο στην επιστημονική επιθεώρηση Biochemical and Biophysical Research Communications.

Σε μία δεύτερη μελέτη, οι Bhupesh Prusty και Bhudev Das από το Ινστιτούτο Κυτταρολογίας και Προληπτικής Ογκολογίας στο Νέο Δελχί ανέφεραν ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που σχετίζεται με το 90% των περιστατικών του με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (human papilloma virus (HPV).

Ο ιός διαθέτει δύο γονίδια – «κλειδιά» – το Ε6 και το Ε7 – που δεσμεύουν μια πρωτεϊνη σε φυσιολογικά (υγιή) κύτταρα μετατρέποντάς τα σε καρκινογόνα. Η κουρκουμίνη δεσμεύει την ίδια ανθρώπινη πρωτεϊνη αποτρέποντας τον ιό από την ίδια «δράση», όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο τεύχος Ιανουαρίου του 2005 της επιστημονικής επιθεώρησης International Journal of Cancer.

Στις εργαστηριακές μελέτες που διεξήχθησαν, δυο ώρες αφότου οι επιστήμονες εισήγαγαν κουρκουμίνη στα μολυσμένα κύτταρα, τα ιϊκά γονίδια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται από την ανθρώπινη πρωτεϊνη.

Ο BhudevDas δήλωσε ότι το Ινστιτούτο Κυτταρολογίας και Προληπτικής Ογκολογίας αναμένεται να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εντός δύο ή τριών μηνών. Μία κάψουλα που θα περιέχει κουρκουμίνη αναμένεται να εισάγεται στον κόλπο των γυναικών που έχουν μολυνθεί από HPV, σε ημερήσια βάση για συνολικό χρονικό διάστημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων (θεραπευτικό πλαίσιο).

Επίσης, σε μία ακόμη σημαντική απόδειξη της μεγάλης ωφέλειας της κουρκουμίνης για την υγεία και για τη μάχη κατά των θανατηφόρων ασθενειών, όταν επιστήμονες από το Κέντρο Ανεπτυγμένης Επιστημονικής Έρευνας JawaharlalNehruστην Bangalore εισήγαγαν στο εργαστήριο κουρκουμίνη σε μολυσμένα κύτταρα με HIV, ο ιός σταμάτησε να αναπαράγεται.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να βοηθήσει στη δημιουργία ενός συνδυασμού φαρμάκων για τη θεραπεία της μόλυνσης από HIV.

Πηγή:pentapostagma.gr

Διαβάστε επίσης:

Θεραπευτικές ιδιότητες του κουρκουμά που χαρίζουν υγεία και δύναμη

About AuthorΠοια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>