Κρεμώδες Παγωτό χωρίς Παγωτομηχανή

Μαΐου 29, 2015

Όπως όλοι θα έχετε διαπιστώσει, τα περισσότερα σπιτικά vegan παγωτά δεν γίνονται πολύ ωραία. Έχουν κρυστάλλους, είναι τραγανά, γίνονται πέτρα στην κατάψυξη και δεν έχουν πλούσια κρεμώδη υφή όπως τα παγωτά του εμπορίου και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Αν δεν έχουμε και παγωτομηχανή η διαδικασία είναι ακόμη πιο χρονοβόρα καθώς θα πρέπει κάθε λίγο και λιγάκι να βγάζουμε το μείγμα και να το ανακατεύουμε για να μην κρυσταλλώσει. Θα έχετε επίσης σίγουρα δει ή φτιάξει και παγωτό από παγωμένες μπανάνες τις οποίες πολτοποιούμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων για να κάνουμε “παγωτό”, που στην ουσία δεν έχει καμία σχέση ούτε στην υφή αλλά ούτε και στην γεύση με το παγωτό όπως το γνωρίζουμε.

Για να έχουμε ένα κρεμώδες, λείο και μαλακό παγωτό που θα λιώνει στο στόμα και θα αφήνει αυτή την ωραία αίσθηση, η βάση του θα πρέπει να αποτελείται από υλικά και γάλα πλούσια σε λιπαρά όπως το γάλα καρύδας με πλήρη λιπαρά (αυτά στα μεταλλικά κουτάκια). Ναι, το παγωτό γίνεται με μια ελαφριά γεύση καρύδας, αλλά το προτιμώ από το να έχω ένα μείγμα που θυμίζει παγωτό, είναι τραγανό με κρυστάλλους, καθόλου κρεμώδες και αν δεν έχω και παγωτομηχανή, να πρέπει να ασχολούμαι μια μέρα ολόκληρη βγάζοντας το κάθε λίγο και λιγάκι ανακατεύοντας το. Το καλύτερο είναι ότι πάνω σε αυτή την βάση μπορούμε να δώσουμε ότι γεύση θέλουμε όπως σοκολάτα, βανίλια, φράουλα κλπ.

Το Γάλα καρύδας όμως δεν είναι αρκετά λιπαρό από μόνο του για να έχουμε ένα κρεμώδες παγωτό. Μερικές συνταγές χρησιμοποιούν γόμα ξανθάνης το οποίο παραπέμπει σε κάποια περίεργη χημική ουσία αλλά το ξανθανικό κόμμι, ή γόμα ξανθάνης ή xanthan gum, είναι μια φυσική ουσία που προέρχεται από τη ζύμωση της γλυκόζης ή σακχαρόζης του καλαμποκιού από το βακτήριο Xanthomonas campestris (από το οποίο προέρχεται και το όνομα του). Στη μαγειρική χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητικός και πηκτικός παράγοντας όπως σάλτσες, ντρέσσινγκ, σε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρών και στα παγωτά για να μην δημιουργούνται κρύσταλλοι και να δίνει μια πιο παχιά υφή ειδικά σε αυτά με 0% λιπαρά. Το έχω δοκιμάσει σε αυτή την συνταγή κι όντως το κάνει τέλειο, μαλακό και κρεμώδες, όπως θέλουμε ένα παγωτό να είναι.

Επειδή όμως είναι λίγο δύσκολο να το βρούμε στην Ελληνική αγορά και όλοι δεν έχουμε παγωτομηχανή, ήθελα να δοκιμάσω να φτιάξω ένα παγωτό το ίδιο καλό, με υλικά που όλοι μπορούμε να βρούμε και να είναι εύκολο στην παραγωγή του, χωρίς να χρειάζεται να ανακατεύουμε συνέχεια το μείγμα και να έχουμε ένα πραγματικά υπέροχο παγωτό.

Πήρα λοιπόν μια κλασική σπιτική συνταγή για παγωτό χωρίς παγωτομηχανή μετατρέποντας την σε vegan, η οποία απαιτεί ζαχαρούχο γάλα και κρέμα γάλακτος που την χτυπάς σε σαντιγί, τα ενώνεις και κάνεις ένα αφράτο μείγμα το οποίο το βάζεις κατευθείαν κατάψυξη χωρίς να χρειάζεται παγωτομηχανή ή ανακάτεμα, βγάζοντας ένα λείο και κρεμώδες παγωτό. Έφτιαξα λοιπόν φυτικό ζαχαρούχο γάλα το οποίο οι περισσότεροι μπλόγκερς το φτιάχνουν με γάλα καρύδας αλλά για να σπάσω λίγο την έντονη γεύση της εγώ το έφτιαξα με γάλα σόγιας. Αν δεν έχετε πρόβλημα το παγωτό σας να έχει έντονη γεύση καρύδας μπορείτε να το κάνετε με πλήρες γάλα καρύδας. Μην αντικαταστήσετε όμως το γάλα σόγιας ή της καρύδας με γάλα αμυγδάλου ή αλλο φυτικό γάλα καθώς είναι πολύ αραιά γάλατα και χαμηλά σε λιπαρά και δεν θα πετύχει.

Για σαντιγί χρησιμοποίησα κρέμα καρύδας η οποία είναι ακόμη πιο παχιά από το γάλα καρύδας και έτσι θα το βοηθήσει να γίνει πιο κρεμώδες και αφράτο. Την βρίσκετε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα.

Για να έχω ακόμη πιο μαλακό αποτέλεσμα όταν το βγάζω από την κατάψυξη και να μην χρειάζεται να περιμένω μισή ώρα να μαλακώσει για να το σερβίρω, πρόσθεσα αλκοόλ το οποίο βοηθάει το μείγμα να μην παγώνει. Εγώ πρόσθεσα ρούμι αλλά μπορείτε να βάλετε ότι ποτό θέλετε ή ακόμη και απόσταγμα βανίλιας το οποίο περιέχει λίγο αλκοόλ και θα δώσει και γεύση. Μη φοβάστε η γεύση του ποτού δεν γίνεται καθόλου αισθητή.

Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε. Υπέροχο, λείο, κρεμώδες και μαλακό παγωτό που γίνεται εύκολα και δεν χρειάζεται ούτε παγωτομηχανή ούτε ανακάτεμα κατά την παρασκευή του και μπορούμε να το απολαύσουμε σχεδόν αμέσως μόλις το βγάλουμε από την κατάψυξη.

Υλικά:

2 κουτιά κρέμα καρύδας (γράφουν coconut cream)

6 κ.σ. κακάο

1 κ.γ. ρούμι

Υλικά για το ζαχαρούχο γάλα:

2 κούπες γάλα σόγιας (ή πλήρες γάλα καρύδας στο μεταλλικό κουτάκι αν δεν σας πειράζει να έχει το παγωτό έντονη γεύση καρύδας.)

1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση:

Βάζουμε στο ψυγείο τις κρέμες καρύδας ανάποδα από βραδύς για να διαχωριστεί το νερό από την κρέμα. 

Την επομένη, πριν ξεκινήσουμε να φτιάξουμε το παγωτό, βάζουμε πρώτα στο ψυγείο ένα μεγάλο γυάλινο ή μεταλλικό μπολ όπου θα χτυπήσουμε την κρέμα να κρυώνει. Το κρύο μπολ θα βοηθήσει να την σαντιγί να αφρατέψει πιο πολύ.

Ετοιμάζουμε το ζαχαρούχο γάλα:

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα σόγιας και την ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύντας συνέχεια να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας κατά τακτά διαστήματα μέχρι να μειωθεί στο μισό και να πάρει ένα πιο σκούρο χρώμα. Στα 20 λεπτά περίπου ελέγχουμε το μείγμα αν έχει μειωθεί στο μισό δλδ στην μία κούπα γεμίζοντας μία κούπα μέτρησης. Αν είναι παραπάνω, συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμη και ξανά ελέγχουμε. Θα πρέπει να μείνουμε με 1 κούπα ζαχαρούχο γάλα. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όταν κρυώσει λίγο βάζουμε ψυγείο για να επιταχύνουμε την διαδικασία και να είναι το ζαχαρούχο γάλα δροσερό. Θα έχουμε ένα μείγμα όπως το κοινό ζαχαρούχο γάλα. Όταν το ζαχαρούχο έχει κρυώσει καλά, ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα ομογενές σοκολατένιο μείγμα.

Ετοιμάζουμε την σαντιγί:

Βγάζουμε από το ψυγείο τα κουτάκια της κρέμας καρύδας, τα γυρνάμε, τα ανοίγουμε και όλο το νερό θα έχει ανέβει πάνω. Το αδειάζουμε σε ένα δοχείο (δεν το πετάμε, μπορούμε να το πιούμε ή να το χρησιμοποιήσουμε σε smoothies) και βγάζουμε την κρέμα καρύδας στο κρύο μπολ που είχαμε στο ψυγείο και την χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός να αφρατέψει και να γίνει σαντιγί.

Ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα με το κακάο και το αλκοόλ στην σαντιγί και χτυπάμε για ακόμη μερικά λεπτά να ενωθούν και να αφρατέψει το μείγμα καλά. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή ότι αλλο θέλουμε ανατεύοντας με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε το μείγμα παγωτού σε ένα δοχείο, το σκεπάζουμε και βάζουμε στην κατάψυξη. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

http://vegankainostimo.blogspot.gr

About Author



Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>