Λεωνίδας Τούμπανος: «Το νόημα της ζωής και η αλήθεια βρίσκονται στην ουτοπία. Η αναζήτησή τους δεν είναι καταδίκη αλλά αυτοσκοπός!»

Μαΐου 31, 2013


Ο Λεωνίδας Τούμπανος γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Οι εξελίξεις στα κοινωνικα ζητήματα του δημιούργησαν την ανάγκη να τα καταγράψει και να τα αναδείξει χρησιμοποιώντας ως μέσο τη φωτογραφία. Έτσι, από το 2008 παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας  στην Ακαδήμια Leica, τα οποία και ολοκλήρωσε 2 χρόνια αργότερα.

To 2011 βραβεύτηκε ως Νέος Έλληνας Φωτογράφος, από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και συμμετείχε στο Athens Photo Festival 2011. Τον Οκτώβριο του 2011 συμμετείχε στη ομαδική έκθεση της 15ης Μπιεννάλε Νέων Καλλιτεχνών Μεσογείου. Είναι συνεργάτης των φωτογραφικών πρακτορείων Millennium Images και Bildeberg Agency GmbH.

inspire_synedeyksi

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΟΥΜΠΑΝΟΥ

1.Λεωνίδα, πες μας λίγα λόγια για την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η επιστροφή», που φιλοξενείται από το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων από τις αρχές Απριλίου. Πως προέκυψε η ιδέα αυτού του “ιδιαίτερου” θέματος και με ποιο “μήνυμα” φεύγει κάποιος από τη συγκεκριμένη έκθεση;

Είχα γνωρίσει έναν μετανάστη που ζούσε χρόνια στην Ελλάδα και ήθελε να γυρίσει στην πατρίδα του γιατί πλέον δεν μπορούσε να εργαστεί και να ζήσει. Έτσι έψαξα για τους ανθρώπους αυτούς και τους φωτογράφισα.

2.Τι κέρδισες εσύ ως εμπειρία κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης; Υπήρξε κάτι που σε δυσκόλεψε;

Είδα μια άλλη πλευρά της μετανάστευσης που δε γνώριζα. Αυτό που με δυσκόλεψε ήταν ο περιορισμένος χρόνος, η φωτογράφιση έγινε στο αεροδρόμιο λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο της επιστροφής.

3.Ποια η πρώτη σου επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας και τί σε έκανε τελικά ν’ ασχοληθείς με αυτή;

Από πάντα μου άρεσε να ταξιδεύω και να γνωρίζω ανθρώπους, όταν επέστρεφα από τα ταξίδια μου ήθελα να διηγούμαι τις ιστορίες για τους ανθρώπους και τους τόπους που γνώριζα, έτσι χρησιμοποίησα τη φωτογραφία ως μέσο.

4.Τι σημαίνει να είσαι φωτογράφος στην Ελλάδα σήμερα;

Δεν ζω στην Ελλάδα πλέον, εδώ και ένα χρόνο έχω επιλέξει να ζω στο εξωτερικό. Το επάγγελμα του φωτογράφου είναι το ίδιο δύσκολο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

5.Τι σημαίνει για σένα έμπνευση;

Πιστεύω ότι έμπνευση είναι αυτό που σε συγκινεί και σε κινητοποιεί

6.Υπήρξε κάποια στιγμή της ζωής σου που την θεωρείς ως την πιο εμπνευσμένη;

Δεν νομίζω ότι έχω νιώσει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα.

7.Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σε εμπνέουν;

Υπάρχουν άνθρωποι που με εμπνέουν, από συγγραφείς, μουσικούς, καλλιτέχνες μέχρι και απλούς καθημερινούς ανθρώπους.

8.Εσύ πιστεύεις ότι αποτελείς πηγή έμπνευσης για τους άλλους;

Δε νομίζω ότι αποτελώ πηγή έμπνευσης για άλλους ανθρώπους. Δε μπορώ να πω ότι είναι ο σκοπός μου.

9.Ποια φράση/μότο σε εμπνέει, σε κινητοποιεί;

”Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις”

10.Αν μπορούσες να κάνεις κάτι για να κινητοποιήσεις άλλους ανθρώπους σε δράση τί θα ήταν αυτό;

Νομίζω ότι τους ανθρώπους μπορείς να τους κινητοποιήσεις με τη στάση ζωής σου και την καθημερινότητά σου.

11. InspireYourLife για εμάς σημαίνει “Δώσε πνοή στη ζωή σου και γίνε το καλύτερο που μπορείς σε ψυχή, σώμα και πνεύμα!” Εσύ σε ποιον άξονα της ζωής σου δίνεις προτεραιότητα (Body/mind/soul);
Η ισορροπία μεταξύ των 3 είναι κάτι που επιθυμείς άρα έχει και νόημα να προσπαθείς; ή είναι κάτι ανέφικτο στην καθημερινότητά μας;

Η αρμονία ψυχής και σώματος είναι το ζητούμενο για έναν άνθρωπο που θέλει να ζήσει με ισορροπία τη ζωή του. Βέβαια στις ημέρες μας είναι δύσκολο αλλά δε νομίζω ότι είναι και ανέφικτο!

12.Πιστεύεις ότι μπορεί να φτάσει κάποιος το απόλυτο νόημα ζωής ή είμαστε καταδικασμένοι σε μία διαρκή αναζήτησή του;

Το νόημα της ζωής και η αλήθεια βρίσκονται στην ουτοπία. Η αναζήτηση δεν είναι καταδίκη αλλά αυτοσκοπός.Ποια είναι η δική σου ερώτηση / σχόλιο;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>